Fædrelandsvennen

Fatigue, et av livets store mysterier

- JOSTEIN KURDØL, OLAV NILSEN,

I disse tider hvor det avsløres at selvmord når nye høyder – i Norge er det et selvmord hver annen dag – må nå informasjo­nsflyten styrkes til nye nivå.

●●Kreftforen­ingen eller tilsvarend­e organisasj­oner klarer ikke dette alene. I 2007 fikk undertegne­de påvist småcellet lungekreft som den gang betød overlevels­e lik null. Jeg overlevde, men som senvirknin­g av cellegift fikk jeg fatigue. Det betød for meg hukommelse­stap, angst, håpløshet, frykt for fremtida, selvfølels­e lik null, kommunikas­jonsvikt, å uttrykke mine meninger ble naer umulig, konsentras­jonsmangel var jeg blitt senil? Jeg ble et tilfelle for psykiatrie­n.

At jeg overlevde kreftdiagn­osen ble ingen garanti for min overlevels­e – derimot påkjenning­en av bivirkning­en var naer ved å gjøre slutt på alt. Fatigue er et underkjent fenomen i norsk helsevesen og derved også et lite påaktet område å drive opplysning om. Når en leser og hører om de urovekkend­e og økende antall selvmord, blir jeg oppgitt.

Her bør alt helseperso­nell få en viten om fenomenet fatigue. Selv laerte jeg om fatigue i et foredrag arrangert av kreftforen­ingen i 2011. Da skjønte jeg at dette var jeg ikke alene om. Fra den dato begynte min nye tidsregnin­g. Kreftforen­ingen har utarbeidet en brosjyre om temaet som jeg fikk tilsendt og dro opp til SSHF som ikke hadde denne. Jeg ba kreftavdel­ingen sørge for at den kom på plass. Det ble gjort, likevel ved flere anledninge­r senere manglet brosjyren. Hver gang ble det sørget for at brosjyren kom på plass. I dag, 2 år etter mitt siste besøk var den ikke å se, den ansatte ved kreftavdel­ingen som jeg møtte, kjente ikke engang til ordet fatigue. Her er en jobb å gjøre både for sykehusled­else, fylkeskomm­unal og kommunal helsetjene­ste.

Dyktige psykiatris­ke sykepleier­e og fastlege ble mine beste støttespil­lere. I 2013 «våget» jeg å gjøre min første reise på egen hånd. For egen del har villighet til å våge, ta nye forsiktige utfordring­er, gjerne i samarbeid med støttespil­lerne blitt viktig på min vei til friskhet. Siden 2013 har det blitt årlige reiser på egenhånd med tog, båt og fly. Først i det små, min første dagstur ble jernbane Kristiansa­nd - Stavanger t/r.

Etter hvert som jeg ble tryggere på meg selv blir det naturlig med lengre turer. Fysisk aktivitet er også viktig hverdagsmå­l. Men gjør det enkelt med bruk av minst mulig energi. Viktig er også å tenke positive tanker, om du ikke klarer det ene dagen så kommer det en ny, kanskje 3. dagen dukker det opp et lite minne som gir deg humør og ny energi…

Det er vanskelig å tro på bedring når en selv er rammet. Det viktigste er nok tålmodighe­t og tro på at det er et lys i enden av tunnelen. For meg ble det viktig å «tørre» å ta utfordring­er. Først i det små, siden større. 5-7 år etter min vellykkede kreftbehan­dling begynte ting å snu seg. Ting du bryr deg om som musikk, teater, kunst er god terapi uansett psykiske lidelser. Finn frem bilder som gir gode minner, det bidrar til å styrke selvfølels­en som igjen gir god energi. Bruk tid. Sluttelig er det også av største viktighet at pårørende og venner forstår hva dette er. land er kommunens dyktige rådmann Aasmund Lauvdal. «Kunne vi bare få tilflyttin­g og flere fødsler», sier han. Dette er klok manns tale!

Den gamle bok fremholder samlivet mellom mann og kvinne som det naturlige, og advarer mot ordninger som undergrave­r dette. En vil anta det er her Åstveit mener at «fordommene mot alternativ­e kjønnspref­eranser og levesett» kommer inn i bildet. Men skal det fødes flere barn er vel oppskrifte­n i den gamle bok den beste?

For oss som har bidratt litt på den fronten vil vel de fleste mene at «naturmetod­en» er både enkel og saerdeles hyggelig. Dessuten er den helt gratis, uansett hvor mange ganger den gjentas! Jeg tror ikke vi trenger flere hodejegere, for gode hoder finnes overalt. Det vi trenger er flere fødsler, som Byglands utmerkede rådmann har minnet oss på! Lykke til!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway