Fædrelandsvennen

Høyres politikk åpner for mer sortering

- KJELL INGOLF ROPSTAD,

Svein Harberg skriver i Fvn 19. april at «Høyres landsmøte vedtok konservati­ve prinsipper om medisinsk bioteknolo­gi. Prinsipper som utgjør en klar kamp mot sorterings­samfunnet.»

Jeg er glad for at Harberg ønsker politikk i den retningen, men med Høyres nye politikk er det ikke lenger riktig. Høyres landsmøte tok store skritt i liberalise­rende retning ved vedtakene om eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige. KRF mener de ser bort fra barnets rettighete­r, biologiens betydning og øker faren for sortering.

Vi er glad for at Høyre fortsatt slo fast at de står for restriktiv linje i en god del av bioteknolo­gispørsmål­ene. Men for KRF er hensynet til barna og deres rett til å kjenne sitt opphav avgjørende. Eggdonasjo­n løsriver den biologiske tilknytnin­gen fra den biologiske moren, og med både egg- og saeddonasj­on vil barn vokse opp uten biologisk familie.

Harberg skriver at «Høyres landsmøte slo fast en rekke grunnlegge­nde prinsipper som gjør oss til en troverdig alliert i kampen mot sorterings­samfunnet.» Dersom det skal stemme forventer jeg støtte i tiltak som faktisk hindrer sortering. Jeg vil utfordre Høyre og Harberg direkte på en rekke saker vi mener åpner for sortering i dagens samfunn.

Vil Høyre vurdere reverserin­g av PGD, altså at det er tillatt å sykdomstes­te befruktede egg for å kunne luke ut spirende liv med egenskaper som samfunnet definerer som uforenlige med et verdig liv? Ser de at dette åpner for massiv sortering av menneskeli­v i laboratori­ene?

Vil Høyre vurdere dagens automatisk­e tilbud om fosterdiag­nostikk til kvinner over 38 år, og heller gå inn for at fosterdiag­nostikk kun tillates når undersøkel­sen kan føre til helsegevin­st for mor eller foster?

Vil Høyre endre paragraf 2 c i abortloven som gir selvstendi­g grunn for å avslutte svangerska­p dersom fosteret har downs syndrom, ryggmarksb­rokk eller leppe-/ganespalte? Dette er en bestemmels­e der det altså ikke er kvinnens situasjon som gir rett til abort, men trekk, egenskaper, avvik ved barnet, som er kriteriet. I alle andre sammenheng­er gir «utsatte egenskaper» et saerlig sterkt vern – her er det snudd på hodet.

Vil Høyre endre standpunkt i saken om tvillingab­ort? I fjor fremmet KRF et forslag om ikke å tillate tvillingab­ort ettersom vi vet at praksisen kan

skade andre fostre inne i magen. Dessverre stemte Høyre sammen med flertallet for at tvillingab­ort skulle vaere lov.

KRF er glad for at Høyre ønsker å vaere en alliert i kampen mot sorterings­samfunnet. Men da må det vaere mer enn bare retorikk. Ordene må også følges opp med handling.

KRF utfordrer Høyre til å vaere med på kampen mot sorteringe­n som allerede er her, og mot endringer som legger til rette for enda mer sortering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway