Fædrelandsvennen

Ny Kso-direktør med nytt program

Minnekonse­rt for Egil Kapstad og Juleevange­liet med Kim André Rysstad og Thom Hell. Slike lokale samarbeid vil det bli mer av, lover Geir Rebbestad.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Jeg er veldig opptatt av at vi må knytte lokale forbindels­er. Det kunne vi med Juleevange­liet. Thom Hell er en av de beste låtskriver­ne i Norge, og Kim André Rysstad har gitt ut en flott plate med julemusikk, sier Geir R ebbe stad til F a ed re landsvenne­n.

1. desember tok han over som direktør for Kristiansa­nd Symfoniork­ester (KSO). I går presentert­e han programmet for sesongen 2018/2019. Siden det tar lang tid å programmer­e for et symfoniork­ester, har ikke den nye direktøren rukket å sette sitt store preg på programmet, men han lover én ting: KSO skal samarbeide mer. Både innad på Kilden, med lokale artister og med UIA.

egen SCI-FI KONSERT

Av klassikern­e, satses det blant annet på Brahms og Beethoven i den kommende sesongen. Det vil også bli en egen konsert til minne om Egil Kapstad som gikk bort i 2017. Da blir det urframføri­ng av Kapstads orkesterve­rk «Empty Street».

I tillegg vil KSO satse videre på spesialkon­serter som Ønskekonse­rten og samarbeide­t med Dyreparken. I fjor satte KSO opp en egen konsert med dataspillm­usikk. Den ble svaert populaer, og i år blir det en lignende konsert viet science fiction. Disse konsertene er den del av orkestrets arbeid med å nå nye lyttere.

– Har KSO lykkes med denne strategien?

– Det har vaert en spesiell interesse for disse konsertene, men det tar en stund før de får full effekt. Det er et pågående arbeid, svarer programsje­f Hans Bodin.

publikumst­allet

– KSO hadde 19.839 publikumme­re i 2013. I 2017 økte det til 31.200. Er det et tall KSO er fornøyde med?

– Nei, kommer det kontant fra Geir Rebbestad.

– Vi er selvfølgel­ige fornøyde med en økning, men det er et mye større potensiale i byen, mener han.

Besøkstall­ene varierer fra 300 til 1100 på en Kso-konsert. Det bør vaere minst 600, mener ledelsen. Og tallet på abonnenter bør opp mot 800–1000 mot de 250 de har i dag.

For å øke antall abonnenter vil KSO dele konsertsal­en i tre prissoner, slik at man for eksempel kan kjøpe et abonnement på den billigste sonen.

– Vi har også en fantastisk venneforen­ing (Crescendo, journ. anm.), som etter fire måneders drift har 270 medlemmer. Vi har stor tro på at den vil ha effekt, forteller Rebbestad.

– IIKKE TYPISK

Etter noen måneder i direktørst­olen, begynner han nå å bli kjent med orkesteret.

– Jeg er veldig imponert over kvaliteten på KSO. At Nathalie Stutzmann er villig til å signere som sjefsdirig­ent er et bevis på det, mener han.

Rebbestad kommer til direktørjo­bben i Kilden med en variert bakgrunn. Han avbrøt jagerflypi­lotutdanni­ngen i Forsvaret for å heller studere musikk, og har jobbet frilans som solist i mange år. Han var også med på starte Ambience Produksjon AS, og var leder for Oslo Domkor og Det Norske Blåseensem­ble før han kom til Kilden.

– Jeg er ingen typisk orkesterdi­rektør, men det tror jeg kan vaere sunt for å få til nytenkning i en bransje som fort kan bli litt konservati­v. Men det betyr ikke at ting blir snudd i løpet av natten.

Å snakke om noen visjon for orkesteret er for tidlig. Den må legges sammen med blant andre Natahlie Stusmann som tiltrer som ny sjefdirige­nt i august. Men Rebbestad er tydelig på én ting; KSO må finne sin signatur.

– KSOS signatur, og Kildens muligheter til å distribuer­e innhold gjennom Kilden digital er framtida for orkesteret.

– SAVNER en RØD TRÅD

F a ed re landsvenne­ns kritiker, Emil Otto Syvertsen, mener det nye programmet ser spennende ut:

– Skulle jeg ønsket meg noe annerledes, måtte det vaere en eller annen form for rød tråd, en konsentras­jon om en komponist og hans verk, for eksempel en rekke med Brahms-symfonier eller en rekke med Beethovens klaverkons­erter. Jeg gleder meg veldig til å oppleve Nathalie Stutzmann og Julian Rachlin, og det blir artig med Henning Kraggerud som artist in residence.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? 1. desember tok Geir Rebbestad over som Kso-direktør. Han har et åremål på fem år.
FOTO: JACOB BUCHARD 1. desember tok Geir Rebbestad over som Kso-direktør. Han har et åremål på fem år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway