Fædrelandsvennen

Mor fikk politiet på sporet av tiltalt bestemor

Politiet fikk flere tips om alkoholsal­g til barn. Først da en mor gjorde egne undersøkel­ser og anmeldte, ble det satt i gang etterforsk­ning mot bestemora (64).

- KRISTIANSA­ND TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Hun fikk sin 15 år gamle datter døddrukken hjem, og ville finne ut hvem som solgte henne spriten.

– Vi er avhengig av at noen står fram, sier politiover­betjent Ole Segberg til Faedreland­svennen.

Denne uka går straffesak­en mot bestemora (64) tiltalt for storstilt salg av alkohol og tobakk fra sitt «pol» på Slettheia.

Et 30-talls mindreårig­e har forklart at de handlet av kvinnen før hun ble pågrepet i mai for to år siden.

– KUNNE HA STRØKET MED

– Jeg har aldri sett noen så fulle før, og ble livredd, sa mora som startet etterforsk­ningen i sin forklaring i retten.

En helg i februar 2016 siden fikk hun sin datter (15) brakt hjem svaert beruset. Hun hadde vaert på fest og drukket store mengder sprit.

På festen hadde dattera blitt tatt med ut for å bli edru. Moren er sjeleglad for at 15-åringen ikke var alene i minusgrade­ne.

– Det var iskaldt, og hun kunne ha strøket med, sa mora i retten.

Fast bestemt på å finne ut hvordan dattera hadde fått tak i drikkevare­ne, gikk hun inn på jentas telefon og fant nummeret til den nå tiltalte 64-åringen. Dagen etter tvang hun 15-åringen til å påvise hvor handelen hadde foregått.

– Hva hadde hun kjøpt, spurte aktor Bernt Olav Bryge i retten?

– Smirnoff til 350 kroner for en liter. Det var det merket de kjente og trodde de kunne drikke, sier mora, som synes det er vanskelig å forstå at kvinnen kunne selge alkohol til barn.

VARER FOR 170.000

Faedreland­svennen spurte tirsdag den tiltalte 64-åringen om en kommentar til moras forklaring.

– Hvorfor skal jeg tenke på dette? Det var flere som var innom leilighete­n, og jeg vet ikke om jeg har solgt til akkurat denne jenta, sier 64-åringen.

Hun har innrømmet at hun ikke sjekket hvor gamle kjøperne var.

Etter anmeldelse­n fra mora startet Vågsbygd politistas­jon en omfattende og tidkrevend­e etterforsk­ning. I tråd med loven hentet ble kvinnens teledata fra de tre siste månedene hentet inn, og politiet klarte å spore opp en rekke av 64-åringens mindreårig­e kunder

Da de i mai slo til mot leilighete­n hennes fant de store mengder alkohol og tobakk, som knyttes til tax free-butikken på danskeferj­a.

Påtalemynd­igheten mener de beslaglagt­e varene kunne gitt kvinnen en fortjenest­e på mellom 110.00 til 170.000 kroner.

Retten skal nå ta stilling til påstanden om at hun på ti år tjente opp mot 1,65 millioner kroner på butikken sin. Kvinnen mener dette beløpet er helt feil.

KOM På FORELDREMØ­TER

Også i 2006 ble hun tatt for salg av alkohol til barn – etter at en annen mor med beruset barn anmeldte henne. Straffen ble 45 dagers betinget fengsel.

Politiover­betjent Ole Segberg medga i retten at de i lengre tid hadde hatt mistanke til at kvin- nen var i gang igjen da de fikk den nye anmeldelse­n på bordet.

– Vi har fått anonyme tips om at det skulle foregå salg fra tiltalte, og vi har også vaert på foreldremø­ter på skoler der det har framkommet at ungdommer kjøper sprit eller tobakk fra «hun på Slettheia», sa Segberg i retten.

Han sier de har fulgt med rundt leilighete­n til 64-åringen for å se etter kjøpere, men ikke lykkes med å finne noen.

– Salg til mindreårig er noe vi prioritere­r, men vi har kanskje ikke prioritert det nok, sier Segberg til Faedreland­svennen.

– FINNES FLERE SOM HENNE

I retten tirsdag vitnet en gutt om hvordan kontakten med bestemora på Slettheia fungerte.

Han var 16–17 år da han vel ti ganger var innom for å handle til priser rett under Vinmonopol­ets. Gutten beskrev mye trafikk til og fra leilighete­n.

– Vi måtte avtale på telefon eller sms, og kom aldri uanmeldt. I døra møtte vi andre gjenger på vei ut med varer, sa gutten i retten.

Faedreland­svennen spør ham om det nå som kvinnen er tatt, er vanskelige­re for mindreårig­e å få tak i alkohol i Kristiansa­nd.

– Nei, alle vet hvor de skal få tak i drikkevare­r, sier gutten, som er 18-år i dag.

– Så det finner flere som denne kvinnen?

– Det gjør det, slår gutten fast. Leder av politiets forebyggen­de arbeid i Kristiansa­nd, Grete Pedersen, er fortsatt bekymret over at det drikkes sprit blant mindreårig­e i byen.

– Vi er kjent med at det har vaert hendelser hvor ungdom drikker seg såpass fulle at de blir kjørt til sykehuset. Hvem ungdom kjøper fra varierer nok. Noen får sprit av eldre søsken, andre kjøper fra bekjente eller andre som de vet selger sprit til mindreårig­e, sier Pedersen til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Hun fikk sin 15 år gamle datter hjem døddrukken, og ville komme til bunns i hvem som hadde solgt henne spriten. Tirsdag vitnet hun mot selgeren.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Hun fikk sin 15 år gamle datter hjem døddrukken, og ville komme til bunns i hvem som hadde solgt henne spriten. Tirsdag vitnet hun mot selgeren.
 ?? FOTO: POLITIET/EIVIND KRISTENSEN ?? I mai 2016 gikk politiet inn i en leilighet på Slettheia i Kristiansa­nd. De fant en detaljert prisliste. Varene i bildemonta­sje er fotografer­t etter at de er fraktet til Tollvesene­ts lokaler.
FOTO: POLITIET/EIVIND KRISTENSEN I mai 2016 gikk politiet inn i en leilighet på Slettheia i Kristiansa­nd. De fant en detaljert prisliste. Varene i bildemonta­sje er fotografer­t etter at de er fraktet til Tollvesene­ts lokaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway