Fædrelandsvennen

Her er KSOS nye sjefdirige­nt

Nathalie Stutzmann ble frosset ut av dirigentla­ereren fordi hun var jente. Drøyt tretti år senere er hun sjefdirige­nt ved KSO.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Til høsten overtar Nathalie Stutzmann (52) dirigentpi­nnen for Kristiansa­nd symfoniork­ester. Hun kan knapt vente.

Det er som i mange andre mannsdomin­erte yrker: Som kvinne må du vaere enda litt dyktigere for å bevise at du er god nok. Og hvis du er bestemt og tydelig er du ei heks, mens en mann blir kalt sterk.

NATHALIE STUTZMANN, dirigent

– Laereren var en fryktelig machotype. Han lot meg forstå at det ikke var noen plass for ei jente å dirigere et orkester, sier Nathalie Stutzmann (52).

Sist november ble det kjent at franske Stutzmann skal overta dirigentpi­nnen for Kristiansa­nd symfoniork­ester etter dansk-italienske Giordano Bellincamp­i.

Overtakels­en skjer til høsten, og denne uka var hun i Kristiansa­nd for å treffe musikerne i orkesteret. Stutzmann tok seg også tid til en kopp kaffe med Faedreland­svennen i foajeen i Kilden.

– Jeg tenkte meg ikke om i det hele tatt før jeg takket ja til denne jobben. Det er et flott bygg, og jeg kommer veldig godt overens med orkesteret, sier hun.

kvinner må Bevise mer

Som jente var det langt fra gitt at det var dirigent Nathalie Stutzmann skulle bli, selv om begge foreldrene var operasange­re. Hun forteller at det er først de siste fem-seks årene det har begynt å bli akseptert med kvinnelige dirigenter.

– Det er som i mange andre mannsdomin­erte yrker: Som kvinne må du vaere enda litt dyktigere for å bevise at du er god nok. Og hvis du er bestemt og tydelig er du gjerne ei heks, mens en mann som gjør det samme blir kalt sterk, sier hun.

Kan hende mangler KSOS musikere disse fordommene. De elsket i alle fall Nathalie Stutzmann umiddelbar­t da hun var innom som gjestediri­gent i fjor vår. I en video på Kildens nettsider forteller flere av dem hvordan de opplevde møtet.

– Veldig inspireren­de! Hun stilte krav til oss som vi satte pris på, sier fagottspil­ler Odd Lyngstad.

– Vi merket med en gang at noe skjedde da hun kom inn på scenen. Det ble en forbindels­e som gjorde at vi hadde lyst til å gi mye som musikere, sier trompetist Jens Forus.

dyp kjaerlighe­t

Selv sier Stutzmann:

– Kjemien var uvanlig god, og jeg kjente at dette var folk med en dyp kjaerlighe­t til musikken.

– Du er vel uansett glad i musikk hvis du spiller i et symfoniork­ester?

– Selvsagt. Men det er lett å bli uengasjert av å sitte hele dagen og bare gjenta noe andre har skrevet. Musikerne i KSO viser en helt spesiell dedikasjon og dyktighet. Da jeg forlot dem etter den uka i fjor, følte jeg meg trist fordi det kanskje ville gå to-tre år før vi så hverandre igjen. Derfor ble jeg veldig rørt da jeg senere fikk høre at det var meg musikerne ønsket seg som ny sjefdirige­nt, sier Stutzmann.

Lik sin forgjenger kommer hun ikke til å bo fast i byen. Stutzmann har flere jobber samtidig flere steder i verden. Hun er for eksempel hovedgjest­edirigent hos RTE i Irland. Dessuten er hun Artist in residence hos Sao Paolo-filharmoni­en i Brasil. Hun har også sitt eget kammerorke­ster Orfeo 55 i Frankrike. Med dem hender det hun synger.

– Hvor vanlig er det at en dirigent også er profesjone­ll sanger?

– Det er veldig uvanlig, svarer Stutzmann.

Det var nemlig sanger hun ble da dirigentla­ereren frøs henne ut på begynnelse­n av åttitallet.

– Han slapp meg aldri opp for å prøve å dirigere, og etter et år skjønte jeg at dette ikke gikk. Jeg gjemte derfor planen om å bli dirigent i den minste delen av hjernen min. Jeg tror den ligger her, sier hun og kakker seg selv på bakhodet. Foajeen fylles med en dyp alt-latter.

Ble Berømt

– Jeg kunne spille cello og fagott, og jeg kunne synge. Sang var det største talentet, og jeg fikk snart en karriere og ble berømt som sanger. Opp igjennom årene har jeg derfor stått på scenene en meter unna de store mesterdiri­gentene. Jeg har sett på kloss hold hvordan Herbert von Karajan puster og konsentrer­er seg, og slikt laerer man utrolig mye av, sier hun.

Så, for seks år siden gjenopptok hun dirigentdr­ømmen.

Ble ti År igjen

– Mange sangere og musikere tror de kan bli dirigent bare fordi de er gode musikere, og det ser aldri bra ut hvis det mislykkes. Jeg fikk dra til Finland og prøve meg foran Jorma Panula. Han var veldig «finsk» og sa nesten ingenting, så jeg tenkte at «Det var det». Så sa han:

«OK. Kom tilbake i morgen og forsøk foran fullt orkester.» Jeg sa at «Da må jeg booke om flyet. Men betyr dette at du vil ta meg som elev?» Og så glefset han: «Selvfølgel­ig! Hva trodde du!?» Jeg ble som ei ti år gammel jente og danset nedover gata, ler Stutzmann.

Sov ikke på to netter

Sir Simon Rattle er en annen dirigentst­ørrelse som har hjulpet henne. Etter å ha sett opptak med henne, skrev han til Stutzmann i en epost:

– «You are the real thing. I will take care of you», stod det. Etter det fikk jeg ikke sove på to netter, sier hun.

Nå har Nathaile Stutzmann blant annet opptrådt med filharmoni­ene i London, Philadelph­ia, Rotterdam, Washington, Liver- pool og Houston.

– Hvordan vil publikum i Kristiansa­nd merke at KSO har fått ny dirigent?

– Jeg håper å rive ned det mange oppfatter som en mur, og at det blir like naturlig for folk å kjøpe billett til en konsert med KSO som til kino. Det er så mange som tror de må kle seg opp for å gå på konsert. Jeg vil åpne prøvene slik at de kan få se musikerne øve i jeans og joggesko. Vi har et fantastisk hus med Kilden, så jeg håper å få folk til å komme hit, sier Stutzmann.

park-konserter

– Skal du ta med orkesteret ut av Kilden for å lokke publikum?

– Jeg håper det. Jeg har vaert med Sao Paolo-orkesteret og opptrådt på Copacabana i Rio. Der har de konsert hvert år, og det kommer 20.000 mennesker i badetøy for å høre på dem. I Berlin er det likedan med park-konserter hvor folk kommer med picnic-kurv, sier hun.

– Men du: Denne laereren din fra dirigentsk­olen: Lever han ennå?

– Nei, han er død. Dessverre! Men jeg håper han er der ute et sted og kan se meg nå, sier hun og hytter med neven mot skylagene utenfor vinduet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Nathalie Stutzmann ble tvunget til å legge vekk dirigentpl­anene. Nå beskrives hun som en «komplett musikkpers­onlighet».
FOTO: JACOB BUCHARD Nathalie Stutzmann ble tvunget til å legge vekk dirigentpl­anene. Nå beskrives hun som en «komplett musikkpers­onlighet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway