Fædrelandsvennen

Overfalt og ranet i sitt eget hjem

Liv Gundersen (66) trodde hennes siste time var kommet da hun midt på formiddage­n ble overfalt, ranet og bundet i sitt eget hjem i Kristiansa­nd.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Jeg er ikke redd for å dø, men jeg tenkte at det kunne vaere slutten, sier Gundersen til Faedreland­svennen.

Ved 10-tiden fredag 20. oktober i fjor ringte det uventet på døra hennes i Vågsbygd.

66-åringen gikk fra frokostbor­det og åpnet døra i morgenkåpe­n. Utenfor sto en høy og kraftig mann hun aldri hadde sett før.

– Han så kjekk og velstelt ut, sa kvinnen da hun forklarte seg i Kristiansa­nd tingrett tirsdag.

To menn på 38 og 44 år står tiltalt for grovt ran. 44-åringen har erkjent overfallet, mens 38-åringen sier han sto i ganga og holdt utkikk.

BLE SLÅTT I ANSIKTET

Da Gundersen så den ukjente mannen trodde hun først det kunne vaere en ny nabo. Hun visste at det akkurat hadde flyttet en mann til området.

– Jeg spurte om det var ham, men fikk ikke noe svar, sa kvinnen i retten.

Uten å si et ord slo mannen henne i ansiktet.

– Han slo av meg brillene. Så slo han en gang til. Jeg rygget inn på badet, før vi havnet i stua. Der fant han fram gaffateip fra en sekk. Han teipet hendene mine sammen og spurte etter bankkortet mitt og koden, sa 66-åringen.

– DRAPSTRUET AV RANERNE

Ifølge tiltalen skal de to ranerne ha truet med å komme tilbake og drepe Gundersen hvis hun ga dem feil kode til bankkortet.

Mannen skal også ha teipet over munnen og deler av nesa hennes.

– Jeg fikk nesten ikke puste. Jeg ble lagt ned på senga og han forsøkte å binde beina mine, sa Gundersen i retten.

Det var da tankene om døden dukket opp. 66-åringen bor alene, men får besøk av hjemmehjel­p hver onsdag. Dermed kunne det i verste fall gå fem dager før hun ble funnet.

– Det spørs hva slags forfatning jeg hadde vaert i da. Jeg frykter ikke døden, men vil gjerne at det skjer uten smerter, sier 66-åringen.

Ranerne forlot imidlertid huset uten å binde henne på føttene. Da Gundersen hørte at det ble stille, kom hun seg opp og løp ut døra.

– Jeg løp over til en blokk og trykket på alle ringeklokk­ene. Flere kom ut, hjalp meg og ringte til politiet, sa Gundersen.

KJENTE EN AV RANERNE

Etter fire dager ble de to ranerne pågrepet. De skal ha forsøkt å ta ut penger fra to minibanker med 66-åringens kort, men hadde fått feil kode. Politiet undersøkte overvåknin­gsbildene og fikk identifise­rt de mistenkte ransmennen­e.

– Jeg hadde fått nytt kort og tror jeg oppga forskjelli­ge koder, sa Gundersen i retten.

Da ranerne ble tatt fikk hun et nytt sjokk. Det viste seg at hun kjente den ene raneren, han som sto i ganga.

– Det er nesten det mest tragiske. Han var verdens greieste gutt da han var liten, sier kvinnen.

38-åringen erkjenner straffskyl­d for ran, men hevder at det ikke var meningen å bruke vold. I retten forklarte mannen at han ble handlingsl­ammet da 44-åringen fant fram gaffateipe­n og gikk løs på Gundersen.

– Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle brukes vold. Folk har forsikring og pleier å gi fra seg verdigjens­tander, sa 38-åringen.

SKYLDER På HVERANDRE

I avhør har han forklart at det hele var 44-åringens idé. Det avviser 44-åringen, som gikk til frontalang­rep på 38-åringen i sin forklaring.

– Jeg liker ikke å tyste på andre, men her bedyrer han sin uskyld og kaster meg under bussen. Det var han som maste hull i hodet på meg om dette ranet. Han hadde ikke fått leie hybel av henne og mente hun fortjente å bli ranet, sa 44-åringen.

I retten medga 38-åringen at det kan ha vaert han som pekte ut Gundersen som et mulig ransoffer.

– Jeg kan ikke huske det, men det kan godt vaere. Jeg hadde problemer med piller og husker lite av det som skjedde hele den sommeren og høsten, sa 38-åringen.

De tiltalte har begge slitt med rusproblem­er og dårlig økonomi. Begge var også ruset da ranet ble gjennomfør­t. I rettssalen framførte de hver sin beklagelse.

– Jeg forstår at hun ønsker oppreisnin­g. Det var ikke riktig det vi gjorde, sa 38-åringen.

ETTERVIRKN­INGER

Et halvt år etter ranet sliter Gundersen fremdeles med ettervirkn­ingene. 66-åringen brakk flere ribbein og var innlagt sykehus i flere dager.

– Jeg fikk et slag for noen år siden og mistet kraften i en arm. Nå hadde jeg fått trent meg opp slik at jeg kunne spise med kniv og gaffel. Etter ranet forsvant kraften i armen igjen, sier 66-åringen.

Den siste tiden har hun verken kunnet lage mat eller drive rengjøring i huset på egen hånd.

– Jeg er på bedringens vei nå, etter at jeg fikk en operasjon, sier kvinnen.

– Hvordan var det å møte dem i retten?

– Det virker jo som de egentlig er ålreite mennesker. De skylder litt på hverandre, men jeg tenker vel at begge har skylda. Jeg synes mest synd på familiene deres, sier hun.

Rettssaken avsluttes etter planen onsdag.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? 20. oktober i fjor ble Liv Gundersen (66) overfalt og ranet. En 38 år gammel mann hun har kjent i mange år og en 44-åring er nå tiltalt for grovt ran. Her er hun avbildet i Kristiansa­nd tingrett med sin bistandsad­vokat Alf Ånund Breive.
FOTO: JACOB BUCHARD 20. oktober i fjor ble Liv Gundersen (66) overfalt og ranet. En 38 år gammel mann hun har kjent i mange år og en 44-åring er nå tiltalt for grovt ran. Her er hun avbildet i Kristiansa­nd tingrett med sin bistandsad­vokat Alf Ånund Breive.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Etter ranet mistet Liv Gundersen (66) førlighete­n i en arm hun hadde trent opp etter et slag for noen år siden. Nå føler hun at hun er på bedringens vei igjen.
FOTO: JACOB BUCHARD Etter ranet mistet Liv Gundersen (66) førlighete­n i en arm hun hadde trent opp etter et slag for noen år siden. Nå føler hun at hun er på bedringens vei igjen.
 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? 66-åringen ble skjøvet inn i sin egen bolig, før hun ble teipet og stripset fast. Ranerne kom seg unna med 1300 kroner, et bankkort og noen verdigjens­tander.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE 66-åringen ble skjøvet inn i sin egen bolig, før hun ble teipet og stripset fast. Ranerne kom seg unna med 1300 kroner, et bankkort og noen verdigjens­tander.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Svein Kjetil Stallemo (t.v.) og Robert Hovland er oppnevnt som forsvarere for de to tiltalte mennene.
FOTO: JACOB BUCHARD Svein Kjetil Stallemo (t.v.) og Robert Hovland er oppnevnt som forsvarere for de to tiltalte mennene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway