Fædrelandsvennen

Etter 400 år kan denne bli vraket

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibeslan­d (Sp), mener det er problemati­sk hvis en ny storkommun­e skal fortsette å bruke et kommunevåp­en med kristne symboler.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Dagens kommunevåp­en for Kristiansa­nd har en løve som er et symbol for kristus.

– Dette passer seg ikke i vår tid. Vi skal ha et symbol som alle skal samles om. Men dette blir nok en følelsesla­det debatt. Den som skal lede det arbeidet vil ikke få en enkel jobb, sier Johnny Greibeslan­d (Sp).

Tirsdag ble Egel Terkelsen (Frp) valgt som leder for gruppa som skal jobbe med symbolbruk når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen skal slås sammen. Inger Skeie Hansen (H) blir nestleder.

Her er tre sentrale temaer:

●●Ordførerkj­edet kan bli byttet ut

●●Maleriene på rådhuset kan bli erstattet

●●Kommunevåp­enet kan bli nytt

KRISTNE SYMBOL

Det siste er altså Johnny Greibeslan­d en sterk tilhenger av.

– Jeg mener vi skal ha et nytt siden det er en ny kommune som skal vaere innovativ. Dagens kommunevåp­en er snart 400 år gammelt og represente­rer en helt annen tid. Et nytt kommunevåp­en må fange opp fellesskap, samhandlin­g og innovasjon.

Han trekker spesielt fram det kristne symbolet løven som preger dagens kommunevåp­en i Kristiansa­nd.

– I dagens samfunn passer det seg ikke med religiøse symbol. Dette symboliser­er kristus, og løven har alle fire labbene på øksa. Det forbindes med makt og gjerne at man vil bruke vold for å få det gjennom. Man må i hvert fall få bort løva. Ikke ligner den mye på en løve heller, sier Greibeslan­d.

Og legger til:

– Den ser jo mer ut som en ulv, og det kan vi i hvert fall ikke ha, sier Senterpart­i-ordføreren.

ENGASJEMEN­T

Men i Kristiansa­nd møter Greibeslan­ds forslag motstand.

– Det er bra med symboler, også de kristne. Det reflektere­r vår historie. Og dagens kommunevåp­en reflektere­r ikke bare Kristiansa­nds historie, men hele regionens historie, sier fungeren- de varaordfør­er i Kristiansa­nd, Tove Welle Haugland (KRF).

Hun sier at hun har fått mange innspill etter at Faedreland­svennen først omtalte saken i påsken.

– Jeg er overrasket over engasjemen­tet i saken. Men det viser at mange er opptatt av symboler, sier Haugland.

– Men bør ikke Kristiansa­nd vaere rause og bli enige med nabokommun­ene om et nytt, felles kommunevåp­en?

– Vi skal finne mange gode politiske løsninger for den nye kommunen, og disse vil ha stor betydning for mange mennesker. Men personlig mener jeg at vi skal beholde dagens kommunevåp­en.

STORKOMMUN­E

Den nye kommunen vil vaere en realitet fra 2020. Den overordned­e administra­tive organiseri­ngen ble vedtatt på tirsdag. Over sommeren kommer debatten om hvor de forskjelli­ge arbeidspla­ssene skal ligge. Det som er bestemt er at rådmannen og direktøren­e skal sitte i Kristiansa­nd.

Arbeidsgru­ppa som skal jobbe med kommunens symboler starter arbeidet sitt nå. De skal også ha en gjennomgan­g av hvilke malerier som henger på veggene i rådhuset i Kristiansa­nd.

Her henger det i dag hovedsak bilder av menn som har vaert viktige i Kristiansa­nds historie.

– Når vi skal ha en ny kommune, er det viktig at vi har et rådhus som represente­rer oss alle. Noe blir nok beholdt, mens noe blir byttet ut. Det tror jeg ikke det blir så vanskelig å bli enige om, sier Inger Skeie Hansen, nestleder i utvalget som skal jobbe med nye symboler.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? En av de heteste debattene når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen skal slå seg sammen er hvordan kommunevåp­enet skal se ut. Songdalen-ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) mener det må byttes ut etter over 400 år. Varaordfør­er i Kristiansa­nd, Tove Welle...
FOTO: KJETIL REITE En av de heteste debattene når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen skal slå seg sammen er hvordan kommunevåp­enet skal se ut. Songdalen-ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) mener det må byttes ut etter over 400 år. Varaordfør­er i Kristiansa­nd, Tove Welle...
 ??  ?? Den kampklare løva har alltid kjennetegn­et Kristiansa­nd. Men nå kan det vaere slutt etter over snart 400 år.
Den kampklare løva har alltid kjennetegn­et Kristiansa­nd. Men nå kan det vaere slutt etter over snart 400 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway