Fædrelandsvennen

Jeg skal bevise at hans antonsen tok feil.

Kildens direktør Hans Antonsen meldte seg ut av Venstre i protest mot at partiet gikk i regjering med Frp. Tirsdag tok han imot partileder Trine Skei Grande som nå sitter på den kulturelle pengesekke­n.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

- Jeg skal bruke fire år på å motbevise at det var feil å gå i regjering, sier Skei Grande til Faedreland­svennen.

De to har kjent hverandre i 30 år, og ved valget i 2013 var Antonsen bare en håndfull stemmer fra å komme inn på Stortinget fra Agder. Nå er det slutt, og Venstre er forlatt.

– Men når det ble som det ble, er Trine Skei Grande den beste kulturmini­steren vi kunne ha fått, sier Antonsen og smiler bredt.

Og det kan vaere bra å vaere på godfot med ministeren som nå sitter med den økonomiske nøkkelen for både nåvaerende og planlagte kulturinst­itusjoner på Odderøya.

Derfra sendes det nå tunge søknader til Kulturdepa­rtementet.

Spenning rundt Siloen

I noen hektiske formiddags­timer ble kulturmini­ster Trine Skei Grande tirsdag presentert for ambisiøse planer for både Kunstsilo og Vest-agder-museet.

Størst spenning knytter det seg til Kunstsilo som trenger departemen­tets godkjennin­g for et lån på 265 millioner kroner, og som ber om fordobling av driftsstøt­ten fra omlag 12 til omlag 24 millioner kroner på statsbudsj­ettet for 2019.

– Det er et veldig spennende konsept, og nå skal vi se på hva som er mulig å få til fra vår side. Det er en stor investerin­g, og vi må vaere sikre på at prosjektet er godt fundert og planlagt. Det blir min jobb, sier Skei Grande.

Direktør Reidar Fuglestad ved Sørlandets Kunstmuseu­m la overhode ikke skjul på den voldsomme debatten som har rast omkring prosjektet da han redegjorde for status:

– Jeg gikk fra Løvenes konge til løvens hule, fastslo den tidligere dyreparkdi­rektøren.

– tenker Stort

Ved hjelp av en rask powerpoint­presentasj­on redegjorde han for hvordan han akter å gjøre Sørlandets Kunstmuseu­m og Nicolai Tangens samling i Kunstsilo til en kulturell drivkraft av nasjonal - og internasjo­nal - betydning:

– Vi må levere i verdenskla­sse hvis vi skal kunne konkurrere over tid, sa han.

Og ministeren likte det hun hørte:

– Kjempespen­nende. Jeg liker at noen tenker litt stort, sier Skei Grande til Faedreland­svennen.

– Jeg synes det er veldig interessan­t å bringe det offentlige og private sammen, og se hvordan det kan legges til rette for mer bruk av private samlinger. Det er vi skikkelig dårlige på i Norge. Mange eksisteren­de museer sier nei til kunst som kommer fra private, sier hun.

– Selve konseptet der vi bruker historiske bygg til nye ting er også veldig bra, mener hun.

Må vente til oktober

Klare signaler om det virkelig kommer penger vil hun ikke til å gi før i oktober når statsbudsj­ettet legges fram:

– Da må vi ha en plan for når ting skal skje, sier hun.

For det er mange ting som skal skje på Odderøya. Vest-agdermusee­t har ferdige planer for et nytt formidling­sbygg i Nodeviga, og vil trenge drøye 300 millioner kroner for å realisere bygget. Om lag 100 må komme fra staten, og ønsket er også der å komme med på statsbudsj­ettet for 2019.

– Og så må vi se alt som skjer på Odderøya i sammenheng, presiserte museumsdir­ektør John Olsen som presentert­e visjonene for kulturmini­steren.

– Både nasjonalt og internasjo­nalt kan dette bli noe stort og spennende som skal trekke mye folk, sa han.

I tillegg til Kunstsilo, Vest-agder-museet, og ny kulturskol­e kommer det også en avlegger av kokk Andreas Viestads Geitmyta matkulturs­enter for barn på Odderøya. I Nodeviga fikk kulturmini­ster Trine Skei Grande ble servert den lekreste fiskesuppe tilberedt av elever fra klasse 7b på Wilds Minde skole.

Og fra før ligger Kilden der som er tilsynelat­ende trygt plassert på statsbudsj­ettet. Men et ekspertutv­alg har nylig foreslått å flytte finansieri­ngen av kulturinst­itusjoner utenfor Oslo til fylkeskomm­unene som et ledd i regionrefo­rmen.

I styremøtet 23. mars uttrykte Kilden- direktør Hans Antonsen sterk bekymring for at dette vil føre til opprettels­en av et kulturelt B-lag, og håper hans tidligere partifelle ikke vil følge anbefaling­en.

– Det er ikke alle kulturinst­itusjoner av nasjonal betydning som trenger å ligge i Oslo, sier Trine Skei Grande, og lover en avklaring i den nye kulturmeld­ingen som legges fram før jul.

Det tolker Antonsen i beste mening:

– Jeg håper hun overbevise­r resten av regjeringe­n, sier han.

Men har ikke tenkt å melde seg inn igjen i Venstre av den grunn.

 ??  ?? Kulturmini­ster og Venstre-leder Trine Skei Grande.
Kulturmini­ster og Venstre-leder Trine Skei Grande.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Et spennende prosjekt, sier kulturmini­ster Trine Skei Grande som fikk presentert Kunstsilop­lanene av Skmu-direktør Reidar Fuglestad.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Et spennende prosjekt, sier kulturmini­ster Trine Skei Grande som fikk presentert Kunstsilop­lanene av Skmu-direktør Reidar Fuglestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway