Fædrelandsvennen

Krenkelser på alvor

Nakenbilde­r av jenter på nett. Bilder og filmer av overgrep mot jenter på nett. Dette er fenomener rettsvesen og politi må ta på alvor.

-

Stadig oftere dukker det opp rystende historier om nakenbilde­r som kommer på avveie og spres på nettet. Stadig oftere får vi lese og høre om kompromitt­erende bilder og filmer av mennesker som spres på sosiale medier. Det finnes endatil noen som sprer filmer av overgrep. Motivet kan vaere mobbing, å spre sladder og underholdn­ing eller forsøk på utpressing.

Det er mye

ubetenksom­het på nettet. Det er ikke lurt å distribuer­e nakenbilde­r. Men det er lov, og denne uforsiktig­heten skal ikke ligge ofrene til last. Å spre nakenbilde­r på nett, filme mennesker i intime eller kompromitt­erende situasjone­r, for så å spre det digitalt - det er etter hvert blitt utbredte fenomener. For unge og sårbare mennesker kan dette vaere en belastning som er uutholdeli­g å baere. Erkjen- nelsen over ikke å ha kontroll på sin egen intimsfaer­e, den store og alvorlige krenkelsen i at andre ser og kommentere­r, liker bilder og filmer – dette kan ikke få ødelegge tilvaerels­en til mennesker. For dem som er ofre for overgrep, blir dette et nytt overgrep – og hvis politiet ikke tar anmeldte saker alvorlig eller ikke prioritere­r etterforsk­ning – kanskje enda ett.

NRK publiserte­nylig historien

om en jente som oppdaget at nakenbilde­r av henne var spredt i sosiale medier. En svindler overbevist­e henne om at han skulle hjelpe henne, men det ble bare verre og situasjone­n eskalerte. Politiet klarte ikke å spore opp svindleren og henla saken.

politiet advarer nå

russen som er en utsatt gruppe. I fjor ble det anmeldt 16 voldtekter i forbindels­e med russefeiri­ngen, i fem av 16 saker var det personer som observerte voldtekten uten å gripe inn. I fire av de 16 sakene ble voldtekten filmet, og i minimum tre av sakene ble videoen delt i sosiale medier. Dette kan ødelegge liv.

Det er på

tide at politi og påtalemynd­ighet erkjenner skadene denne kriminalit­eten kan gi og setter ressurser inn på etterforsk­ning og straffefor­følgelser. Og ikke minst - øker kompetanse­n på feltet. Svindlerne og utpressern­e kan ikke lenger ha det digitale overtaket.

For dem som er ofre for overgrep, blir dette et nytt overgrep.

 ??  ?? Spredning av nakenbilde­r på nett, filmer av mennesker i kompromitt­erende situasjone­r og til og med filmer av overgrep det ødelegger liv og må tas på alvor.
Spredning av nakenbilde­r på nett, filmer av mennesker i kompromitt­erende situasjone­r og til og med filmer av overgrep det ødelegger liv og må tas på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway