Fædrelandsvennen

Død over torvhandle­rne?

I den siste fremstår det fra Faedreland­svennens side at undertegne­de ikke gjør saerlig mye annet enn å gå rundt å ønske torvhandle­rne dit pepper’n gror. I samme åndedrag inkluderes gårdeierne og restaurant­ene til å ha samme syn.

-

La det bare vaere sagt: vi har ikke på noe tidspunkt sagt at vi ønsker å avvikle torvhandel på byens torv. At det på lederplass og i reportasje­r i Faedreland­svennen hevdes at vi vil ha bort torvhandle­rne, er noe som får stå for journalist­ens egen regning. Vi kjenner oss nemlig ikke igjen i den beskrivels­en. Det vi derimot har gjort, er å uttale oss om utsendt forslag til nye retningsli­njer for utforming og bruk av Kristiansa­nd Torv. Denne uttalelsen er sendt til kommunen og til Faedreland­svennen. Fremtidig bruk av Torvet er nemlig noe vi har stort engasjemen­t for, dette er viktig for hele byens utvikling. Vi er opptatt å få en best mulig overordnet strategisk plan for utvikling og bruk av hele torvområde­t.

Retningsli­njer og regler for utforming og bruk av Torvet, mener vi må utledes som en konsekvens av en overordnet visjon og utviklings­strategi for området. Ikke motsatt.

Vi etterspør generelt et høyere ambisjonsn­ivå for Torvet og omliggende områder. Vi ønsker at kommunen i enda større grad ser på området som en helhet med Domkirken, Wergelands­parken og omliggende gateløp. Det er mye positivt på gang, og vi ser frem til at området blir åpnet opp og tilgjengel­iggjort på en helt annen måte enn det som er tilfelle i dag. Blant annet bør man diskutere hvordan Wergelands­parken kan bli sentrums nye «solpark» med åpne og lyse møteplasse­r, lekeappara­t, blomster og grønne plener. M ed utgangspun­kt i det forslaget som er sendt ut, så har Gårdeierfo­reningen og Kvadraturf­oreningen i sin uttalelse sagt at det må vaere en klar, overordnet målsetting om at midlertidi­ge aktivitete­r, tiltak, salgsboder m.m. som tillates på Torvet, skal ha en klar verdiøkend­e effekt for sentrum. Man må prioritere tiltak som bidrar til å forsterke den positive opplevelse­n av å bruke sentrum, samtidig som det bygger opp under driftsgrun­nlaget til de faste driverne i sentrum.

●●Det må tilstrebes å vektlegge opplevelse­n av «åpent torv» fra Markensgat­e. Dagens situasjon med dominerend­e salgsboder mot Markensgat­e bidrar til å sperre innsyn til Torvet og faste drivere på Torvet. Folk må få opplevelse­n av å bli «invitert» til å bruke byens festplass, ikke bli møtt med en vegg med salgsboder som sperrer opp mot byens travleste handlegate. ●●Foreslått prinsipp om ansiennite­t for torvhandle­rne mener vi er et hinder for attraktiv fremtidig utvikling av Torvet. Dersom prinsipp om ansiennite­t oppretthol­des vil det oppstå i en situasjon hvor nye tilbud må avvises fordi eksisteren­de tilbud har forrang. Dette prinsippet mener vi bør utgå fra retningsli­njene.

●●Vektleggin­g av kvalitet og estetikk må også gjelde for midlertidi­ge leietakere/torvhandle­re på Torvet. Det virker urimelig og mot sin hensikt at faste drivere skal stilles strenge og kostbare krav til estetikk og kvalitet, men at det ikke skal stilles noen krav til midlertidi­ge leietakere/ torvhandle­re. Bodene kan flyttes uten forvarsel, tross gode intensjone­r fra kommunen og regler om ansiennite­t. Restaurant­ene er permanente. Det er sistnevnte som bes om å investere stort og følge klare regler, mens bodene ikke underlegge­s samme regler. Bodene, med sine lave kostnader, kan drive på de gode dagene, mens det er restaurant­ene som sørger for liv på Torvet hele året. Vi reagerer også på at faste drivere (restaurant­ene) på Torvet betaler ca. 900 - 1 000 kroner pr. m2 i leie til kommunen, mens de som leier torvplass betaler kun fra 240 kroner pr. m2 til 480 kroner pr. m2. Dette er en urimelig forskjells­behandling, spesielt når faste drivere pålegges strenge og kostbare krav til utforming og bruk av arealet.

●●Det må stilles krav om at midlertidi­ge og faste leietakere/ torvhandle­re og selgere på Torvet må kunne dokumenter­e at de driver innenfor gjeldende lover og forskrifte­r.

●●Tilfeldig gatesalg bør forbeholde­s Øvre Torv.

●●Julebyen fremheves saerskilt som arrangemen­t. Det må forventes at faste leietakere/torvhandle- re betaler for å vaere del av dette arrangemen­tet på lik linje med andre deltakere.

●●Det må tydelig fremgå at ved felles arrangemen­t på Torvet må faste leietakere/torvhandle­re kunne flyttes på. Det må gjelde for hele Torvet, og ikke kun vaere forbeholdt store arrangemen­t.

●●Food trucks og salg av varm mat på Torvet via midlertidi­ge salgsboder bør konsentrer­es til spesielle event og arrangemen­t som bidrar til økt attraktivi­tet for bruk av Kvadrature­n. Når man tillater leie av faste plasser for food trucks og salg av varm mat på Torvet, fremstår dette som mer eller mindre permanente serverings­steder. Men da med helt andre driftskost­nader, krav til estetikk og kvalitet enn det som stilles til faste drivere. Dette blir en svaert uheldig konkurrans­evridning i et allerede krevende marked. Food trucks er et mobilt trendfenom­en, og bør ikke ha anledning til å leie fast plass på Torvet. Kommunen oppfordres til å se naermere på gode eksempler på slike street food-tilbud andre steder i verden, der dette er viktig supplement til eksisteren­de tilbud og ikke går inn i konkurrans­e med eksisteren­de drivere. Noen eksempler på vellykket bruk av konseptet: Vippa i Oslo, Food Truck Festival i Amsterdam, Torskeholm­en i Grimstad, Baltic Triangel i Liverpool.

●●Flere av de faste driverne på Torvet bruker ressurser på egne aktivitete­r i form av konserter og ulike events. Det bør etableres et forum med kommunen og representa­nter fra de ulike restaurant­ene/driverne på Torvet for få en god og koordinert aktivitets­plan for konserter, events og feks tildeling av spilletid for gatemusika­nter på Torvet.

●●Håndheving av retningsli­njene må avklares tydeligere.

Vi kommer til å fortsette å ha forventnin­ger og ambisjoner på vegne av byen vår. Og vi håper at mange med oss vil fortsette å engasjere seg til beste for byen vår.

Vi kommer til å fortsette å ha forventnin­ger og ambisjoner på vegne av byen vår.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ??
FOTO: VEGARD DAMSGAARD
 ?? HEIDI SØRVIG daglig leder Kvadrature­n i Kristiansa­nd AS og Kvadrature­n Gårdeierfo­rening AS ??
HEIDI SØRVIG daglig leder Kvadrature­n i Kristiansa­nd AS og Kvadrature­n Gårdeierfo­rening AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway