Fædrelandsvennen

Vil ikke si noe om tilknytnin­g til E-tjenesten

- NTB

Erna Solberg (H) vil verken bekrefte eller avkrefte at spionsikte­de Frode Berg, som er fengslet i Russland, jobbet for norsk etterretni­ng.

– Jeg ble orientert like før halvårig pressekonf­eranse om at vi hadde en nordmann arrestert i Russland. Etter det har det vaert Utenriksde­partemente­t som håndterer denne saken, sier statsminis­teren til NTB.

Kona Anita Berg ba i Dagbladet mandag Solberg om å ta direkte kontakt med Russlands president Vladimir Putin for å sørge for at Frode Berg kan komme hjem. Også politikere i utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget krever politisk handling.

– Hvis Frode Berg har jobbet for norske myndighete­r, så må norske myndighete­r ta ansvar og stille opp for Berg, sier Bjørnar Moxnes (Rødt) til Dagbladet, mens Liv Signe Navarsete (Sp) mener det er viktig at Stortinget får en orienterin­g om saken.

Overfor NTB vil Solberg tirsdag verken bekrefte eller avkrefte at hun er blitt orientert om at Frode Berg jobbet for norsk etterretni­ng, slik han selv hevder.

– Vi har en pågående sak i Russland som Utenriksde­partemente­t følger. Jeg har stor forståelse for at dette er tungt for Frode Berg og hans familie, men det er altså Utenriksde­partemente­t som følger denne, og det er de som må svare for de vurderinge­ne de gjør rundt dette, svarer Solberg.

Ifølge Bergs advokater og en tidligere kollega følte den pensjonert­e grensekont­rolløren seg i fjor høst presset av Etjenesten til å utføre kureroppdr­ag i Russland. Frode Berg skal ha hatt rundt 3.000 euro i to konvolutte­r da han ble pågrepet i Moskva 5. desember.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Frode Berg sitter fengslet i Russland.
FOTO: NTB SCANPIX Frode Berg sitter fengslet i Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway