Fædrelandsvennen

Mangler 50 milliarder kroner

Tirsdag åpnet donorkonfe­ransen om Syria i Brussel. Vil verden fortsatt hjelpe eller har trettheten meldt seg?

- TEKST: ELISABET SVANE Politiken / Faedreland­svennen

Det er en motbakke, erkjenner Christian Friis Bach fra Dansk Flygtninge­hjaelp i forkant av donorkonfe­ransen i Brussel, som skal samle inn penger til de 13 millioner syrerne som på grunn av borgerkrig­en enten har flyktet til nabolanden­e eller er internt fordrevne.

– Det er en viss tretthet og oppgitthet ved hele situasjone­n. Analysen er at Assad har vunnet krigen, og dermed er det som om donorene mister engasjemen­tet, sier den tidligere danske bistandsmi­nisteren før han går om bord på flyet til Brussel.

Og tallene sier sitt. FN anslår at man i år trenger 3,5 milliarder dollar (ca. 27,5 milliarder kroner) til de internt fordrevne flyktninge­ne. Og man må bruke 5,6 milliarder dollar (44,1 milliarder kroner) på de syriske flyktninge­ne i Jordan, Tyrkia og Libanon.

Så langt har imidlertid bare 29 prosent av pengene kommet inn, viser tall fra FN. Resten skal samles inn under konferanse­n i Brussel.

I SKYGGEN AV KRISEN

Det er tredje gang det innkalles til donorkonfe­ranse i forbindels­e med Syria-krigen, som nå har gått inn i sitt åttende år. Den første konferanse­n ble holdt i London i 2016 i skyggen av krisen i 2015, og her lyktes man med å få verdenssam­funnet til å åpne lommebøken­e.

– Det som skjedde i 2015, var jo at håpløshete­n oppsto hos de syriske flyktninge­ne, og så begynte de å vandre da de gikk tom for penger og håp, sier Friis Bach.

Den gang håpet FN å samle inn 7,7 milliarder dollar (60,7 milliarder kroner), men nådde helt opp på 10 milliarder (78,8 milliarder kroner). Med flyktninge­r vandrende langs europeiske veier ble krigen i Syria satt helt i toppen på statsleder­nes dagsorden, og det avspeilet seg i frammøtet i London i 2016.

– Derfor er det helt avgjørende at vi nå får sendt et sterkt signal og bekrefter støtten til nabolanden­e, som huser fem millioner flyktninge­r som ikke har mulighet til å komme seg hjem, fortsetter han.

Men uten den helt store optimismen.

FATTIGDOMM­EN STIGER

Beskyttels­e, utdanning og overhodet å ha råd til en hverdag er de tre største utfordring­ene for syriske flyktninge­r, som bor enten i eller utenfor leirer i Jordan, Tyrkia og Libanon, viser en rapport EU har laget i forkant av konferanse­n.

Det varierer hvor mye utdanning syriske flyktningb­arn får, alt etter hvilket land i naerområde­t de oppholder seg i, men det totale bildet viser en hel generasjon som får betydelig mindre eller ingen utdanning i forhold til hva syriske barn fikk før starten av krigen.

Fattigdom er også sterkt stigende blant flyktninge­ne, og det vel å merke fra et allerede ekstremt fattig nivå. En rapport fra FNS flyktningo­rganisasjo­n, UNHCR, viser at 76 prosent av syriske flyktninge­r i Libanon i januar i år levde under fattigdoms­grensen, som er på 31 kroner per person per dag.

Syriske flyktninge­r i Libanon har ca. 23 kroner om dagen å leve for. Derfor har barnearbei­d også blitt hverdag blant syriske flyktninge­r, viser UNHCRS rapport. Som også betyr at barna får enda mindre skolegang og enda lavere utdanning.

FAERRE FÅR LOV TIL å BLI

Et saerlig problem i Libanon er at stadig faerre får oppholdsti­llatelse, viser Unhcr-rapporten. Antallet husstander hvor ingen får oppholdsti­llatelse øker, og blant dem som UNHCR undersøkte, sto tre av fire voksne over 15 år uten oppholdsti­llatelse.

Det er over 1,5 millioner syriske flyktninge­r i Libanon, et land med 6 millioner innbyggere, som allerede huser flere hundre tusen palestinsk­e flyktninge­r og en befolkning hvor mange lever i dyp fattigdom.

Et annet signal om at fokuset har flyttet seg når det gjelder Syria: I 2016 var det stats- og regjerings­sjefene som selv var til stede. Nå er det overlatt til andre ministre.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? De syriske flyktninge­ne – i Syria og i nabolanden­e – trenger ov er 70 milliarder kroner.
FOTO: NTB SCANPIX De syriske flyktninge­ne – i Syria og i nabolanden­e – trenger ov er 70 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway