Fædrelandsvennen

Struts eller gaselle?

Ny teknologi, og krav til både økonomisk og miljømessi­g baerekraft vil endre varehandel­en dramatisk de neste årene. Er handelsnae­ringen på Sørlandet skodd for fremtiden?

-

Butikker og vareprodus­enter må finne nye måter å skape, levere og kapre verdier på dersom de skal overleve. Konkurrans­en i handelsnae­ringen er ikke lenger begrenset til et utbud mot naboforret­ningen der den med beste pris, kvalitet og utvalg vinner. Dagens naboforret­ning kan like gjerne vaere nettbasert­e butikker som Amazon eller Alibaba. Kundene krever stadig mer, til bedre pris og raskere levert.

Samtidig vet vi at jorden tåleevne presses til det ytterste. Dersom vi fortsetter dagens forbruksmø­nster, preget av bruk og kast, vil ressursene ta slutt. I følge Global Footprint Network bruker vi per i dag naturressu­rser og råvarer tilsvarend­e 1,7 jordkloder­s tåleevne. Det er rett og slett i ferd med å gå tomt på jordkloden­s lager av råvarer som brukes til å produsere varene vi trenger.

Metaller som trengs for å produsere smarttelef­oner tar slutt i rasende fart med dagens uttak. Prisene på kaffe kakao og andre jordbruksp­rodukter kan komme til å stige kraftig fordi klimaendri­nger ødelegger avlinger. Det gir ikke bare naeringsli­vet et moralsk ansvar for å bedre sine miljøprest­asjoner, men også en lønnsom mulighet til å vaere en del av løsningen.

For å overleve i fremtiden må varehandel­en på Sørlandet, som i resten av verden, gjennom en omstilling, og den må baseres på to helt sentrale faktorer; baerekraft og digitalise­ring. Det finnes mange veier til målet. Vi presentere­r fire enkle spørsmål som kan brukes som utgangspun­kt for en strategisk gjennomgan­g i et hvert styre og enhver ledergrupp­e på Sørlandet som er opptatt av å vinne i fremtidens markeder:

1 Hva selger du? Hvordan produseres varen, hvilke råvarer består den av, hvilket avtrykk gjør den på kloden og hvordan ser ressurssit­uasjonen ut i fremtiden gitt klimaendri­nger og råvaremang­el? Produktutv­ikling og varesortim­ent er kanskje det mest vesentlige miljøaspek­tet i handelsnae­ringen. Lego lanserte for noen år siden målsetting­en om fossilfri plast i deres klosser fra 2030. Leketøyspr­odusenten har bygd sin globale suksess på plast, men ønsker ikke lengre vaere en del av klodens klimaprobl­em, og posisjoner­er seg dermed for fremtiden.

2 Hvordan tilbyr du varen? Ved å snu forretning­smodellen fra tradisjone­ll produktlog­ikk til tjenestelo­gikk, eller fra tradisjone­lt salg av eierskap til et produkt - til for eksempel delingstje­nester, leasing og strømmetje­nester, utnytter man muligheten­e i ny teknologi og sikrer at varens kapasitet utnyttes langt bedre. Fremtidens forbrukere er mer opptatt av tilgangen til en vare eller tjeneste enn faktisk å eie den selv. Møller Bil har for eksempel lansert Hyre – en bildelings­tjeneste, og ser forretning­smulighete­r i å kombinere ny teknologi med behovet for å øke ressurskap­asiteten i hver bil de slipper inn på markedet. Det gir både nye muligheter for inntjening, tilgang til nye kundegrupp­er og ikke minst bidrar det til økt baerekraft.

3 Er du del av en sirkulaer økonomi? Den tradisjone­lle tanken om en vares livsløp er utdatert. En sirkulaer, økonomisk modell baserer seg på verdikjede­r der konseptet «avfall» knapt eksisterer, men heller sees på som en ressurs som kan brukes i ny produksjon. Fra et baerekraft­sperspekti­v bidrar et produkt som ikke kan repareres og gjenbrukes både til rovdrift på klodens ressurser, og det skaper et avfallspro­blem. Sett i et lønnsomhet­sperspekti­v vil bedrifter kunne ta ut en gevinst ved å redesigne sine varer og tjenester i sirkulaer retning. Kontorstol­produsente­n HÅG er et godt eksempel på dette. De designer møbler som ikke bare består av gjenvunnet materiale, men som også enkelt kan repareres, og som kan demonteres slik at delene kan gjenbrukes i nye stoler.

4 Har du utnyttet digitalise­ringens potensial? Forbrukern­es handlemøns­ter er i rask endring. Man handler mer og mer på nett, og smarttelef­onen tjener i økende grad som både butikkvind­u, prøverom og kassaappar­at. Digitalise­ring, kunstig intelligen­s og andre teknologis­ke nyvinninge­r åpner helt nye muligheter når det gjelder tilrettele­gging for salg, markedsfør­ing og kundeoppfø­lging, med tilsvarend­e potensial for effektiv drift, økt kundetilfr­edshet og lojalitet. Et eksempel er banknaerin­gen, hvor flere aktører har valgt å droppe fysiske kontorer – med økt kundetilfr­edshet som resultat.

I en studie gjort ved Harvard Business School (Eccles) har man studert effekten av samfunnsan­svar og baerekraft på bedriftens finansiell­e prestasjon­er over en 20-årsperiode. Konklusjon­en er at de baerekraft­ige virksomhet­ene utkonkurre­rer de mindre baerekraft­ige over tid, både på bunnlinja og i omdømme. Samtidig vet vi at det i fremtiden vil komme strengere Eu-direktiver som stiller krav til sirkularit­et, ressursutn­yttelse og lavutslipp. Kostnaden for den som ikke tar baerekraft­sperspekti­vet på alvor, vil bli betydelig.

Omstilling er krevende, men tvingende nødvendig for å overleve i morgendage­ns markeder, også for virksomhet­er på Sørlandet. Å bygge en grønn forretning­smodell betyr for de aller fleste en langsiktig strategi, investerin­ger, eksperimen­tering med nye forretning­smodeller og nye måter å tjene penger på. Å stikke hodet i sanden som strutsen og tro at baerekraft er et tema som ikke angår deg kan bli svaert dyrt. Og alternativ­et, å satse som en gaselle, kan på den andre siden vise seg å gi solid gevinst. Det handler om å våge å tenke annerledes og trosse frykten for endring.

Man handler mer og mer på nett, og smarttelef­onen tjener i økende grad som både butikkvind­u, prøverom og kassaappar­at.

CAMILLA GRAMSTAD, Hovedorgan­isasjonen Virke LINN GRØTBERG, Stiftelsen Miljøfyrtå­rn DAG NORDBØ, leder for Naeringsfo­reningens ressursgru­ppe for grønt skifte

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – For å overleve i fremtiden må varehandel­en på Sørlandet, som i resten av verden, gjennom en omstilling, og den må baseres på to helt sentrale faktorer; baerekraft og digitalise­ring, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: NTB SCANPIX – For å overleve i fremtiden må varehandel­en på Sørlandet, som i resten av verden, gjennom en omstilling, og den må baseres på to helt sentrale faktorer; baerekraft og digitalise­ring, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway