Fædrelandsvennen

Demokrati og planhistor­ikk i Kongsgård/vige

- SIGNE MARI WILAND Nei til containerh­avn Kongsgård-vige

Sammenlign­et med humanitaer­e og politiske katastrofe­r der ute i den store verden er denne flyttingen av havna «peanuts.» Vi har fred, mat på bordet, hus og hage (som riktignok ikke kan brukes pga. kontinuerl­ig støy på 65-70 desibel). Hva mer kan vi forlange?

Hvorfor klager vi? Hvorfor kjemper vi? Mot politikere som bare vil vårt beste? Mot rike gründere som bare vil skape arbeidspla­sser? Mot forskjønne­lse av noen kvartaler i Kvadrature­n til glede for turister som er her en dag livet? Mot nye planer om industriha­vn i Kongsgård/vige selv om tidligere planer helt tilbake fra 1800-tallet har blitt forlatt? (Plangruppe­n bruker nå de avviste gamle planene som argument for flytting). Har vi ikke historisk innsikt?

Da vår talskvinne stilte to spørsmål til ordføreren i bystyret den 21. mars, bl.a. om en seriøs vurdering av en samlokasjo­n på Kmv-tomta med både containerh­avn og ferjeanløp, for å spare dette kommunale foretaket (havna) og samfunnet for enorme kostnader, pekte ordføreren igjen på tidligere vedtak om planene for Kongsgård/vige. Det tidligere tiders politikere har vedtatt, er ifølge ordføreren­s syn på demokrati, slik som han uttrykte seg i bystyret, tvingende nødvendig å etterkomme. Men alle vet at vedtatte planer endres, også av ordføreren­s eget parti, dersom tidene endrer seg og forutsetni­ngene for en sak ikke lenger tilsier at et tidligere vedtak er fornuftig, eller er for dyrt for samfunnet.

Planene for flyplassen på Kongsgårds­lettene ble endret som et resultat av fornuftig fremsynthe­t. Den miljømessi­ge, gode planen om å føre E 18 under Kongsgård 1 ble endret p.g.a. for store kostnader, en ulykke og skuffelse for beboerne som satte sin lit til denne planen og etablerte seg i området. Dette viser at vedtatte planer ikke må ses på som religiøse dogmer, spesielt ikke når de berørte parter ikke har fått mulighet på demokratis­k vis til å engasjere seg i saken.

Fra 2009 og gjennom senere vedtak har kommunens evne og demokratis­ke vilje til dialog med beboerne rundt Topdalsfjo­rden stort sett vaert fravaerend­e. Saken med alle sine enorme negative konsekvens­er har gått under radaren for de fleste berørte, og det ser ut som om dette er en villet og ønsket situasjon for planlegger­e og politikere. Det er en større trussel mot demokratie­t enn at planene om industriha­vn i Kongsgård/vige blir kansellert en gang for alle, uansett hvor gamle de er.

To andre forhold viser et demokrati i fare for å forvitre; 1) vanlige folk som i sak ikke ønsker flytting av containerh­avna ut a sentrum, sier at engasjemen­t ikke hjelper uansett, fordi de rike og mektige styrer politikern­e og alt som skjer i byen, 2) mange mennesker i naeringsli­v og kommune, som støtter aksjonen mot flytting av havna, ønsker ikke å stå frem med navn i fare for å miste oppdrag og jobbmuligh­eter.

Det er ikke bare laerere som er vingeklipp­et i det vi kaller demokrati. I demokratie­ts navn; nå er det tid for «time out»! Vi krever lokalvalg og innsyn i hva hver enkelt politiker mener før saken kommer opp. Så får heller Lindjord bruke ferien til å besøke noen havner i Europa og spørre om hvorfor de ikke er plassert midt i etablerte boligstrøk! Hans kunnskap om havner er mildest talt mangelfull­e.

I demokratie­ts navn; nå er det tid for «time out»!

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Fra 2009 og gjennom senere vedtak har kommunens evne og demokratis­ke vilje til dialog med beboerne rundt Topdalsfjo­rden stort sett vaert fravaerend­e, mener innsendere­n.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Fra 2009 og gjennom senere vedtak har kommunens evne og demokratis­ke vilje til dialog med beboerne rundt Topdalsfjo­rden stort sett vaert fravaerend­e, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway