Fædrelandsvennen

Strandberg-film på TV i Sverige og Norge

«Natta pappa henta oss» blir vist på TV i Norge og Sverige, og er sett på kino av 10.000. Onsdag vises den på Barnefilmf­estivalen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg har fått mange brev og eposter fra både voksne og barn som har lignende erfaringer. Når de synes det er bra at jeg tar opp dette temaet er mye av målet oppnådd, sier Steffan Strandberg.

Regissøren fra Vennesla hadde i fjor høst norgesprem­iere på filmen han da hadde jobbet med i ti år. Den selvbiogra­fiske «Natta pappa henta oss» handler om morens alkoholmis­bruk og hvordan Strandberg og broren Robert ble reddet fra dette av faren.

ENESTE NORSKE

– Filmen ble sett på kino av 10 000 mennesker. Normalt regnes 5000 som publikumsm­ål for en dokumentar av denne typen, sier Strandberg.

Siden er filmen vist på festivaler i Belgia og Danmark. På CPH:DOX i København ble filmen den eneste nominerte norske filmen til prisen Nordic Award.

– Det ble sølv. Ett av målene mine er å vinne en internasjo­nal pris med filmen, og det kommer vel flere sjanser, sier Strandberg. Til sommeren skal filmen vises på festival i Bologna.

Den blir også vist på TV, foreløpig i Sverige og Norge.

FORHANDLES om TV

Produsent Carsten Aanonsen sier:

– Filmen er solgt til både NRK og SVT. I tillegg har vi fått avtale med et fransk selskap som nå selger inn filmen til festivaler og tv-kanaler i Europa. Det forhandles om fjernsynsv­isning i flere land, sier Aanonsen i selskapet Indiefilm. I tillegg til «Natta pappa henta oss» har selskapet også filmen «Røverdatte­r» på plakaten til Barnefilmf­estivalen.

Det er nemlig her «Natta pappa henta oss» settes opp på nytt onsdag ettermidda­g. Der skal Strandberg selv vaere til stede for å svare på spørsmål fra salen etter visningen. Dette er en øvelse han etter hvert har mye praksis i.

lang TURNÉ.

– I forbindels­e med premieren i fjor ble jeg invitert til en rekke skoler helt fra Tromsø til Farsund for å vise filmen. Det jeg har funnet ut er at den treffer både tiåringer, femtenårin­ger, tjueåringe­r og voksne. Du merker som regel på stemningen etter visningen at filmen har truffet, sier Strandberg.

Fra august til april neste år skal han ut på veien igjen med filmen. I regi av Den kulturelle skolesekke­n skal skoler i sju fylker besøkes fra august til april neste år.

– Vi skal vaere på veien i tre uker hver måned i den perioden, så det blir en del tusen som får sett den, sier Strandberg.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Barndomsop­plevelsene til Steffan Strandberg (t.h.) og broren Robert Strandberg er bakgrunnen for dokumentar­filmen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Barndomsop­plevelsene til Steffan Strandberg (t.h.) og broren Robert Strandberg er bakgrunnen for dokumentar­filmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway