Fædrelandsvennen

Åpnet med et grande smell

– Barn fortjener gode filmer, sa kulturmini­steren i sin åpningstal­e. Så stakk hun hull på en kjempestor ballong.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no -

Tirsdag startet Barnefilmf­estivalen i Kristiansa­nd. Kulturmini­ster Trine Skei Grande var til stede for å kaste glans over åpningen.

– Unge og voksne fortjener like bra filmer, og det er kjempekult å vaere her å feire «ongans» festival. Vi kaller barn for «onga» på trøndersk, forklarte kulturmini­steren. – Det jeg synes er best med film er at man kan laere å hvordan andre føler og har det. Film kan også vaere skikkelig skummelt, skikkelig trist, også kan man flire masse. Men film skal aldri vaere kjedelig. Barn fortjener gode filmer, sa hun videre.

– Og nå skal jeg gjøre det jeg stod opp klokka fem i dag for å gjøre: Jeg skal stikke hull på en stor ballong. For det er slik vi åpner Barnefilmf­estivalen.

Dansk favoritt

I år viser Barnefilmf­estivalen nesten 100 filmer fra 27 land over seks dager. Tirsdag var det norgesprem­iere på den danske filmen «Den utrolige historien om den kjempestor­e paera».

Filmen er sett av 250.000 dansker, og har ordinaer norgesprem­iere 4. mai.

Regissør Philip Lipski var til stede for å snakke om filmen sin – ikledd paerekosty­me.

– Det er en film om meg selv og min barndom. Det har vaert en lang reise, kunne han fortelle til en fullsatt sal med skoleklass­er.

– til oss etter Berlin

– Vi er alltid stolte av å åpne Barnefilmf­estivalen. Dette har vi gledet oss til i et år, sier en fornøyd festivalsj­ef Danckert Monrad-krohn til Faedreland­svennen.

– For oss er det veldig stort at så mange velger å vise filmene sine hos oss, og at vi er den første noen kommer til etter Berlin. For 20 år siden måtte vi virkelig løpe etter folk. Nå må vi ikke løpe fullt så mye, sa en fornøyd festivalsj­ef.

flere priser

På Barnefilmf­estivalen deles det ut flere priser:

●●Barnefilmf­estivalens filmpris på 50.000 kroner går til beste utenlandsk­e film.

●●Barnefilmf­estivalens kortfilmpr­is går til beste norske kortfilm som blir nominert til Amandapris­en.

●●Vinneren av Ecfa-prisen går automatisk videre til kåringen av Europas vbeste barnefilm.

●●Beste film i Filfest Ung-programmet deler ut av en egen lokal ungdomsjur­y fra Tangen videregåen­de skole. ●●Publikumsf­avoritten.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Emma Kilane (10) fra «Operasjon Mørkemann» hjalp Trine Skei Grande da hun skulle stikke hull på den store ballongen under åpningen av Barnefilmf­estivalen.
FOTO: JACOB BUCHARD Emma Kilane (10) fra «Operasjon Mørkemann» hjalp Trine Skei Grande da hun skulle stikke hull på den store ballongen under åpningen av Barnefilmf­estivalen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Helle Austvik Fuglestad (7), Mardin Moradpour (8) og Hanna Jaernes (7) syntes det var stor stas å få gå på kino i skoletida.
FOTO: JACOB BUCHARD Helle Austvik Fuglestad (7), Mardin Moradpour (8) og Hanna Jaernes (7) syntes det var stor stas å få gå på kino i skoletida.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Regissør Philip Lipski var til stede for å snakke om filmen sin, «Den utrolige historien om den kjempestor­e paera».
FOTO: JACOB BUCHARD Regissør Philip Lipski var til stede for å snakke om filmen sin, «Den utrolige historien om den kjempestor­e paera».
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Trine Skei Grande holdt åpningstal­en på Barnefilmf­estivalen tirsdag morgen.
FOTO: JACOB BUCHARD Trine Skei Grande holdt åpningstal­en på Barnefilmf­estivalen tirsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway