Fædrelandsvennen

Et nytt bud

-

Kjaerlighe­ten utfordrer oss alle, les gjerne Joh. 13, 31-35. I dette tekstavsni­ttet kan du lese om da Jesus var samlet med sine disipler. Judas hadde nettopp forrådt han, og Jesus forutsa at Peter ville fornekte han, og Kristus visste at han også skulle snart lide og dø.

Midt i denne dramatikke­n klarte Jesus å snakke om kjaerlighe­ten. Hvem av oss hadde klart det i en slik presset og umenneskel­ig situasjon? Jesu livstestam­ent er kjaerlighe­ten, han som sa: «Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre!» Andre steder i bibelen er Jesus også gjengitt med å si at vi skal elske våre fiender, de som hater oss og forfølger oss, skal vi elske. Vi skal tilgi hverandre slik Gud har tilgitt oss alle, sa vår Herre.

Dette er en slik altomfatte­nde og stor kjaerlighe­t at vi ikke helt klarer å begripe det. Guds kjaerlighe­t er fiendekjae­rlighet. En kjaerlighe­t som ikke krever å få noe igjen. Ubetinget. Det handler derfor ikke om følelser i dyp forstand, det handler om en vilje og et valg til å gjøre det gode uansett. Og det er denne agape kjaerlighe­ten Gud ønsker også av oss.

Kjaerlighe­ten skal vaere de troendes kjennetegn frem for alt annet. Det greske ordet Agape betyr bl.a. hengivenhe­t, en varm og inderlig interesse for et medmennesk­e, høyt aktet, kjaerlighe­t i handling, en relasjonel­l kjaerlighe­t, den kjaerleike­n som er mellom Gud og Jesus. Gud er kjaerlighe­t. Men vi er jo ikke Jesus heller! Vi vil aldri bli perfekte i dette livet her, men vi får gjøre så godt vi kan, og hvile i at Guds nåde dekker gapet. RUNAR FOSS SJÅSTAD, sokneprest på Lista

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway