Fædrelandsvennen

Jakob B. Sødal til minne

- EDVARD A. BRØVIG

●●Jakob B. Sødal født 05.05.1928 døde 12 april naer 90 år gammel, og ble begravet fra Kristiansa­nd Domkirke 20. april 2018, med meget stor oppslutnin­g.

Sogneprest Aud Sunde Smemo forrettet, og det var sang av et kor sammensatt av, og dirigert av den begavede Sødal-familien.

Med Jakob B. Sødals død, er en solid og fremtreden­de mann innen byens naeringsog kulturliv gått bort. Vi, hans samtidige, minnes helt fra skoletiden Jakob og Bodil, født Rasmussen, det vakre paret som fant sammen. De var aktive i skolelaget, og med på å prege miljøet.

Etter artium, tok Jakob studentfag­kurs fra Kristiansa­nd Handelsgym­nas. Etter et år i London hvor han jobbet for et skipsmegli­ngsfirma, begynte han å arbeide hos Bjørneboes Rederi og derigjenno­m Braathens Safe.

Etter hvert ble KST, Kristiansa­nd Shipping og Terminal etablert, hvor han ble administre­rende direktør. Sødal hadde en egen evne til å få folk til å samarbeide, og lede et arbeidstea­m. Han satt i mange styrer. Hans omsorg for mennesker, redelighet og rolige måte å lede folk på, betydde mye. Hans evne til å samarbeide på gjorde at han etter hvert ble spurt om å lede fusjonen av flere sparebanke­r som til slutt ble Pluss Bank, og senere Sparebanke­n Sør.

Ved siden av dette har han i mange år betydd mye for det kirkelige arbeidet i de menigheter han har tilhørt. Omsorg for mennesker har preget hele hans liv, omsorg i gode og vanskelige dager. Jakob hadde stor toleranse. Han sa ikke et vondt ord eller uttrykte seg fordømmend­e om noen.

I 9 år hadde han sin kone på sykehjem, og praktisk talt daglig besøkte han sin kjaere Bodil, som ha elsket høyt til det siste. Hun deltok i sin rullestol i begravelse­n. Båren ble ført fra Domkirken til Oddernes kirkegård hvor han ble begravet under trompetfan­fare ved Espen Isak Egeland, blant mange av hans slektninge­nes graver. Deretter var det minnestund i Lund kirke for en stor forsamling.

Jakob var glad i kirken og bymisjonen. Han hadde sin faste plass der, og deltok i mange arrangemen­ter, men han hadde samtidig en sjelden evne til samtaler med mennesker som sjelden setter sin fot i en kirke.

Vi lyser fred over hans minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway