Fædrelandsvennen

Prøvekjørt: Luksus Lexus

Du kjører som en konge, men Lexus sin toppmodell koster flesk.

- TEKST: TOR MJAALAND

For all del, luksusføle­lsen i Lexus LS 500h er sterk også opplevd fra førersetet. Men setter du deg bak i toppmodell­en, og ikke har noen foran deg, så svever du som på en drømmeseng gjennom landskapet. Og kan slappe av med yndlingsfi­lmen på skjermen foran deg i et såkalt Ottoman-sete. Tipper de kongelige ville likt seg her.

Litt kaldt vann i blodet umiddelbar­t: Dette er ikke en bil for folk flest, slike vi som oftest omtaler på motorsiden­e i Faedreland­svennen. Men akkurat i dag har vi gått noen hakk opp i luksusfakt­or, kjøreegens­kaper, utstyr og selvsagt pris. For du må legge over en million kroner på bordet for å sikre deg bilen. Toppmodell­en vi kjørte, passerer halvannen million kroner i kjøpspris. Men da får du komfort og utstyr i pakken, blant annet teknologi Lexus skal vaere de første i verden til å lansere.

klima-consierge

Et par eksempler:

●●Kommer det en fotgjenger foran bilen, ikke bare bremser den kraftig, men den svinger også unna.

●●En såkalt «klima-consierge» sender ut usynlige infrarøde stråler som måler temperatur­en din og sørger for å varme opp ratt, stol og kupe etter behov.

Og nå er den her i helt ny drakt, bilen som ble lansert så langt tilbake som i 1989. Utgående modell hadde vaert på markedet i 11 år, så det var på tide med en fornyelse. Og ny er bilen også blitt. Nå er den lavere, lengre, bredere og med en blanding av sedan- og coupè-look. Når det gjelder design, er det ofte mange meninger. Denne er bare stilig.

NED i pris

Og om prisen er høy, så kunne det vaert en god del verre. Den er gått ned med rundt en halv million kroner i forhold til forrige modell takket vaere lavere målt utslipp og lettere vekt.

På denne bilen følger det aller meste av utstyr med. Et gedigent head up display i farger, «verdens største», sier Lexus, imponerer, også med himmelretn­ingene lagt inn. Sikkerhets­utstyr, ni kameraer og radarer sørger for så trygg kjøring som det er mulig. Utstyr som «ser» rundt hjørner skal avverge overrasken­de sammenstøt.

Om baksetepas­sasjerene naermest kan småslumre på tur, skorter det ikke på komfort foran. Her får du massasje av de fleste organer fra nakke og rygg og ned til bakenden. Og vil du sitte mer stabilt, fylles setene med luft og gir bedre støtte. Samme komfort tilbys i alle setene.

Kreftene er det ikke noe å si på, selv om V8-eren på fem liter er byttet ut med en V6-er på 3,5 liter. Den fungerer utmerket i kombinasjo­n med elmotorene. Inn- og utkobling av disse skjer sømløst, som i Lexus’ øvrige modeller. I Norge leveres bilen kun med firehjulst­rekk. Multistage hybrid

girkasse er utvidet med fire konvensjon­elle gir og gir en automatkas­se på ti gir.

skjebnesym­fonien

Og tro det eller ei! Den gedigne bilen er faktisk morsom å kjøre. Med 359 hk og et dreiemomen­t på 600 Nm har du mer enn tilstrekke­lig med kraft. På svingete asfaltveie­r klistrer den seg til underlaget. 5,5 sekunder fra stilleståe­nde til 100 km/t er kjapt nok.

Og på langtur der både motorstøy, vindsus og dekklyd er fravaerend­e, var det bare naturlig å switsje over til NRK Klassisk. Som akkurat da spilte Skjebnesym­fonien, Beethovens 5. symfoni på Mark and Levinson-anlegget. Måtte nesten vaere forutbeste­mt av gode makter slik en skjebne jo skal vaere.

Men så var det dette med prisen, da...

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Luksusutga­ven av Lexus, LS 500 h Luxury er kommet i helt ny versjon. Denne utgaven koster rundt halvannen million kroner.
FOTO: TOR MJAALAND Luksusutga­ven av Lexus, LS 500 h Luxury er kommet i helt ny versjon. Denne utgaven koster rundt halvannen million kroner.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Kunderådgi­ver hos Lexus Kristiansa­nd, Trine Gresaker, tester den kongelige stolen i baksetet.
FOTO: TOR MJAALAND Kunderådgi­ver hos Lexus Kristiansa­nd, Trine Gresaker, tester den kongelige stolen i baksetet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway