Fædrelandsvennen

Dekkskifte gir hjelp til syke barn

- TEKST: TOR MJAALAND

Dekkskift fra vinterdekk til sommerdekk kan føre til mer enn at du kjører trygt på sommerføre. Det kan også gi 20 alvorlig syke barn i den dominikans­ke republikk livsviktig­e medisiner i et halvt år.

Da Skoda-forhandler G-bil inviterte kunder til gratis dekkskift, oppfordret de samtidig de 200 som fikk skiftet dekk til å gi litt til et godt formål. Det gjorde de, og nylig kunne Sofia-programmet motta et svaert hyggelig beløp fra daglig leder Tor Erik Røed.

– 17.650 kroner er kanskje ikke så mye penger i Norge. Men for oss betyr det at vi kan gi alle barna og de voksne vi har i programmet medisin i et halvt år, eller gi prevensjon til over 100 unge kvinner i ett år, sier Benedicte Severinsen. Hun er til daglig seksjonsle­der for akuttmedis­insk seksjon på Sørlandet sykehus. I denne sammenheng snakker hun på vegne av familien Severinsen­s egen lille hjelpeorga­nisasjon Sofia-programmet som har sitt virkeområd­e i den lille byen Cabarete i Den dominikans­ke republikk.

Fattigdom

Faedreland­svennen har tidligere fortalt om familien fra Kristiansa­nd som flere ganger har vaert på ferie i området, som ble invitert hjem til folk som arbeidet på hotellet de bodde på og som med egne øyne fikk se fattigdomm­en folk lever i.

Boligene var skur, sanitaerfo­rholdene ubeskrivel­ige. De traff ei jente som knapt hadde fylt 18 og allerede var trebarnsmo­r. De visste lite om prevensjon, og hadde uansett ikke penger til å skaffe seg det. Mangelen på medisiner og legehjelp var påtakelig.

– Vi måtte hjelpe, følte vi. Vi som kommer fra et land som er så rikt og vi som er så heldige, forteller Benedicte som sammen med barna Sofia og Marcus mottok sjekken fra daglig leder hos Gbil, Tor Erik Røed.

mye For pengene

– Det første nye huset står nå ferdig til en pris av rundt 40.000 kroner. Vi får så utrolig mye for pengene der, forteller tobarnsmam­maen som sammen med mannen Eivind opprettet en nettside oppkalt etter datteren, hvor de forteller om det de holder på med gjennom bloggposte­r og bilder. Dermed begynte pengene å strømme inn.

Skoleprogr­ammet er oppkalt etter sønnen Marcus, husprogram­met og programmet for kronisk syke barn er oppkalt etter barna til den lokale lederen, Adrian og Elian.

Og sjefen hos G-bil synes det er stas å kunne bidra i en så positiv sak.

– Vi har tidligere gitt pengene til barnas Stasjon og til en Blå Kors-organisasj­on. Etter en Facebook-avstemning var det ingen tvil om at pengene denne gang skulle gå til Sofia-programmet, sier Røed som oppfordrer kolleger i bilbransje­n til å finne på liknende tiltak.

– Kundene synes det er positivt, og for oss på G-bil er det veldig meningsfyl­t, sier Røed.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Glade mottakere og glade givere etter at sjekken til Sofia-programmet er overlevert. Fra venstre daglig leder G-bil, Tor Erik Røed, Marcus og Sofia Severinsen, Benedicte Severinsen og verksmeste­r G-bil, Bjarne Kåbuland.
FOTO: TOR MJAALAND Glade mottakere og glade givere etter at sjekken til Sofia-programmet er overlevert. Fra venstre daglig leder G-bil, Tor Erik Røed, Marcus og Sofia Severinsen, Benedicte Severinsen og verksmeste­r G-bil, Bjarne Kåbuland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway