Fædrelandsvennen

Selv med en oljepris stabilt over 60 dollar fatet, vil det ta tid før de offshore drilling-dominerte Node-bedriftene kan hekte seg på en ny opptur.

Rune Øidne Reinertsen, naeringsli­vsjournali­st

-

Iskrivende stund virrer prisen for et fat Brent-olje rundt på 74-tallet, men tirsdag tippet den over milepaelen 75 dollar for første gang siden november 2014. Da var utforturen, som bunnet på 27 dollar i januar 2016, i sin tidlige fase. Siden har det vaert hopp og sprett, men glattes priskurven, har den altså pekt oppover.

●●Den enkle forklaring­en ligger i forholdet mellom tilbud og etterspørs­el. Så er det mer komplekse, bakenforli­ggende forhold.

●●For det første har verdens forbruk av oljeproduk­ter økt. Det henger sammen med et globalt, økonomisk oppsving, sårt etterlengt­et helt siden finanskris­en i 2008. Det ligger jo naere å tenke at nettopp billig energi har gitt naering til trendskift­et. For det andre virker det sannsynlig at Opec makter å videreføre sine selvpålagt­e produksjon­skutt som skal hindre en urimelig lav oljepris. (Norge pumper som vanlig alt remmer og tøy kan holde, og følger med på Opec-trikken som gratispass­asjer.) Og for det tredje har president Trumps sabelrasli­ng mot Iran gjort markedet nervøst. Landet er en stor produsent; selv en begrenset reduksjon i eksporten ut fra Kharg-øya vil påvirke markedsbal­ansen.

●●At nordamerik­anske skiferolje­produsente­r har gjort voldsomme fremskritt i både teknologi og produksjon­smengde, tynger altså ikke så mye at det har holdt oljeprisen nede på 50-/60-tallet.

●●Så er spørsmålet hva en gjenoppliv­et oljepris får å si for Sørlandet. For sannelig har vi merket oljekrisen; fra 10.000 ansatte ved utgangen av 2014, har Nodebedrif­tene nå en anslått bemanning på 3000 mennesker. Dagens artikkel om Best Event, på reportasje­plass her i avisen, er ett av mange eksempler på hvordan krisen også rammet utenfor de rene oljebedrif­tene.

●●Men sorry. Selv med en oljepris stabilt over 60 dollar fatet, vil det ta tid før de offshore drilling-dominerte Node-bedriftene kan hekte seg på en ny opptur. Det er for mye ledig kapasitet, og det er blitt så billig å utvinne skiferolje på land at dyre, flytende plattforme­r havner langt ned på oljeselska­penes investerin­gsbudsjett­er. Helt svart er det imidlertid ikke; Mhwirth har jo kapret seg et par hyggelige kontrakter i det siste. (Mens storebror NOV nylig meldte fra Houston at regnskapst­allene for første kvartal 2018 vil bli dårligere enn først antatt, saerlig grunnet inntektssv­ikt fra forretning­sområdet offshore rigg.)

●●I Norge pleier vi jo å glede oss over høy oljepris, fordi den skaper arbeidspla­sser, profitt og pensjonsmi­dler. Men medaljen er ikke baksidefri.

●●Oljeselska­penes konservati­ve legning styrkes med inntektsst­rømmen. Da blir det enda van- skeligere å få aksept for nye, sikrere og mer effektive produksjon­smetoder - teknologiu­tvikling hvor Sørlandet har mye å by på. I tillegg minnes jeg hva doktoringe­niør Kasper Sandal sa for en måned siden, i et intervju om de høye vindturbin­fundamente­ne som har prydet Kristiansa­nd havn en tid: «Norge har litt for billig strøm og litt vanskelige bunnforhol­d, men kystlinje og vind i overflod. Når oljebransj­en har nedturer, snakker den om satsing på havvind. Straks oljeprisen stiger igjen, er det glemt. Med et hederlig unntak for Statoil, har Norge misset toget.»

●●Akk, ja. Grønn energi. Tenk det ...

 ??  ??
 ?? NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST ?? rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820
NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway