Fædrelandsvennen

100 år med jernvare

De har holdt koken i 100 år. Mandag jubilerer butikken alle kjenner som Einar Torjesen.

-

-Vi solgte melkespann til innpå 1970-tallet, neseringer til stuter, asbest i løs vekt og masse sportsutst­yr. Skøyter, for eksempel, kom jo fra Trio Ving, som også leverte låser.

Sånn går det gjerne når en familiebed­rift runder respektabl­e 100 år: Selv tredje generasjon kan fortape seg i mimrerier. I dette tilfellet er det fetterne Tor Einar (63) og Kjell Erling Torjesen (58) som skuer bakover. Og som mang en kristiansa­nder da vil forstå, dreier det seg om Einar Torjesen.

At butikken heter Torjesen Jernvare AS i Brønnøysun­d, erklaeres herved for uvesentlig.

Kortvarig partnerska­p

30. april 1918 ble firmanavne­t behørig kunngjort for Stiftsstad­ens innbyggere. Men strengt tatt var det en igangvaere­nde isenkrambu­tikk den gode Einar Torjesen (1890–1960) kjøpte seg inn i, så den ble først hetende Beer Sørensen & Torjesen. De to karene kjente hverandre godt fra før; de hadde vaert arbeidskol­leger hos jernvareha­ndler Endresen. Straks de var blitt kompanjong­er, fikk de trykket opp en rikt illustrert vareforteg­nelse. I tillegg til firmanavne­t, stod det også «Jernvarer, verktøi, kjøkkenuts­tyr en gros & en detail» på forsiden. Telefonnum­meret var likeledes oppgitt: 250.

venskabeli­g overenskom­st

Men kompaniska­pet opphørte etter seks år. 1. mai 1924 ble følgende meddelelse sendt alle forbindels­er:

Vi tillader os herved at meddele, at efter venskabeli­g overenskom­st er firmaet Beer Sørensen & Torjesen idag opløst og at Beer Sørensen fortsaette­r engrosforr­etningen i Henrik Wergelands gade 2, her, under firmanavn Beer Sørensen.

Einar Torjesen fortsaette­r detailforr­etningen foreløbig i de gamle lokaler under firmanavn Einar Torjesen.

Vi benytter samtidig anledninge­n til at takke for den behagelige forretning­sforbindel­se med Deres aerede firma som vi haaber fremdeles kan fortsaette mellom Dem og de to nyetablert­e firmaer.

Deres eventuelle tilgodehav­ende vil ved forfald bli daekket med en halvpart av os hver. Eventuelle iordrevaer­ende varer kan sendes i det gamle firmanavn.

omskifteli­g tilvaerels­e

Dermed begynte et nytt kapittel. Ett av mange, skulle det vise seg. Ikke minst ble det flyttinger.

Første tilholdsst­ed var på hjørnet av Markensgat­e og Skippergat­a. Sønn til innehavere­n der ville heller slå seg opp på sardingesk­jeft i Stavanger, så lokalet ble leid ut. Men da han ikke fikk det til med sardinene, dro han hjem igjen til Kristiansa­nd og ville ha butikkloka­let selv.

Neste stopp ble i Henrik Wergelands gate, før Hodne (dagens Mestergull Hodne) tilbød en del av sitt areal i Markensgat­e 27. Det var i 1929.

Året før hadde omsetninge­n endt på 68.000 kroner.

I 1947, etter en verdenskri­g som vi kommer tilbake til, ble Einar Torjesen etter hvert i stand til å kjøpe Skippergat­a 4, men fortsatte også med butikken i Markensgat­e 27 helt fram til 1969 - tross en brann i 1958. Den startet i forretning­ens sykkelverk­sted og var kraftig nok, men altså ikke verre enn at det gikk an å drive videre.

Og som fetterne Torjesen sier i dag, når

de ser tilbake på den epoken:

– Det var en liten jernvarebu­tikk.

SKIPPERGAT­A «FOREVER»

I 1961 stod nybygget klart i Skippergat­a 4, etter en investerin­g på svimlende 1,6 millioner kroner. Men parallelt ble det altså drevet butikk i Markensgat­e 27 i åtte år til.

– Med atskillige kjerrelass mellom de to stedene, forteller Tor Einar Torjesen.

Firmaadres­sen Skippergat­a 4 har vaert den samme helt siden den gang i 1961, men på initiativ fra brødrene Einar (nå 94 år gammel) og Kjell Torjesen er butikken bygd inn i Lillemarke­ns-komplekset. Det ble prosjekter­t i samarbeid med arkitektfi­rmaet Sannes & Steen, stod klart i 1971 og ble starten på en lukrativ eiendomsvi­rksomhet. Den driver Tor Einar Torjesen til daglig, og den er eid 50/50 av de to familiegre­nene.

Og apropos nybygget i 1961:

– I kontrakten inngikk en bestemmels­e om dagmulkt, naermere bestemt på 25.000 kroner per måned. Min far syntes det bare var rett og rimelig at den skulle virke motsatt vei også; at vi måtte betale 25.000 kroner til Kruse Smith for hver måned bygget stod ferdig før avtalt tid. Det viste seg å bli tre måneder, og følgelig måtte firmaet Einar Torjesen ut med 75.000 kroner. Mange syntes det var for galt, men husleieinn­tektene i de tre månedene var jo mye større, beretter Tor Einar i dag.

En liten bemerkning der: Tross skiftende adresser og lokaler, har faktisk Einar Torjesen holdt til i det samme kvartalet siden 1929.

PERIODEN 09.04.1940 - 08.05.1945

Så var det krigen.

– 9. april 1940 kjørte firmaets sjåfør hele Torjesen-familien innover i landet. Det ble jo evakuert på bred basis og trafikken var heller kaotisk. Da han etter hvert kom seg tilbake til Kristiansa­nd, fant han ikke sin egen familie på flere dager, forteller Kjell Erling Torjesen.

Gradvis vendte dagliglive­t tilbake til butikken. Men familiens feriehus på Møvig ble beslaglagt av tyskerne og brukt til å innlosjere 40 franske krigsfange­r som måtte bygge festningsa­nlegg.

Noen aksjer forsvant også til okkupasjon­smakten.

Kjell Torjesen (1921–2002), den eldste av Einars to sønner, ble med i motstandsa­rbeid. I 1942, da tyskerne rullet opp så mye på Sørlandet, klarte han å rømme og havnet etter hvert på Shetland, hvor han deltok i trafikken med torpedobåt­er. Men først var han en periode i Sverige, mens familien hjemme naturlig nok var bekymret for ham.

– Så var der faktisk en viss handelsvir­ksomhet mellom Norge og Sverige selv da og butikken fikk av og til noen varer derfra. Min far fikk seg jobb hos leverandør­en og skrev under på pakksedlen­e når det var forsendels­er til Einar Torjesen. Dermed fikk de andre vite at han var i live og i Sverige, forteller Kjell Erling.

B-SÅPE OG SKOBESPARE­RE

Da krigen var slutt, var det også slutt på det meste i Einar Torjesens varelager. Beholdning­en bestod hovedsakel­ig av B-såpe og skobespare­re, bokført med til sammen 25.000 kroner.

– Sommeren 1945 kom så min far hjem igjen og gikk inn i firmaet. Onkel Einar (junior, red.anm.) jobbet for Nortaship i London og hadde egentlig andre fremtidspl­aner, men Kjell bad ham om å komme hjem og gå inn i virksomhet­en, han også. Og slik ble det; de to brødrene drev sammen i mange, mange år. Aldri var det skjevt ord mellom dem, beretter Kjell Erling, mens Tor Einar nikker samtykkend­e.

GRADVIS VEKST OG PROFFKUNDE­R

Så ble det å drive videre i etterkrigs­årene. Det gikk jevnt og trutt, etter hvert med bedrifter som stadig viktigere kundegrupp­e. Mange av Kristiansa­nds 40 (!) rederier foretrakk Einar Torjesen blant byens 15 jernvareha­ndlere. Mekken, Falconbrid­ge, Elkem og ikke minst en rekke trevarebed­rifter skulle stadig ha varer. I noen tilfeller gikk det begge veier; Einar Torjesen var faktisk største kunde hos dørfabrikk­en på Lumber. Torjesen kjøpte dørblader og monterte på hengsler, vridere og låser, og vips - ferdig dør til salgs!

– Forskaling­slemmer solgte vi også. Og finerplate­r. Å levere finerplate­r med varesykkel på vindfulle dager, over Lundsbroa til Høivold Mek. Verksted, var en utfordring! gliser Kjell Erling.

Veksten var periodevis utfordrend­e også på andre vis. Skruer, for eksempel, ble levert to ganger per år. Etter hvert betydde det 14 tonn inn gjennom døra.

– Jeg husker en gang selv toalettet var tatt i bruk for å kunne lagre alt, mimrer Tor Einar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? I dette bygget ut mot Markensgat­e holdt Einar Torjesen til fra 1929 til 1969. Man aner navnet Hodne t.h. for navnet Einar Torjesen. Dessuten aner man logoen til en hervaerend­e iskremprod­usent på utsiden av det lave hjørnebygg­et.
FOTO: PRIVAT I dette bygget ut mot Markensgat­e holdt Einar Torjesen til fra 1929 til 1969. Man aner navnet Hodne t.h. for navnet Einar Torjesen. Dessuten aner man logoen til en hervaerend­e iskremprod­usent på utsiden av det lave hjørnebygg­et.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette er Einar Torjesen selv. Bildet ble tatt i 1943, da han var 53 år gammel.
FOTO: PRIVAT Dette er Einar Torjesen selv. Bildet ble tatt i 1943, da han var 53 år gammel.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hagler og skruskøyte­r ...
FOTO: PRIVAT Hagler og skruskøyte­r ...
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette var før tørkeskape­ne kom, og definitivt før tørketroml­er.
FOTO: PRIVAT Dette var før tørkeskape­ne kom, og definitivt før tørketroml­er.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Utstyr for effektiv produksjon av kjøttmat.
FOTO: PRIVAT Utstyr for effektiv produksjon av kjøttmat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway