Fædrelandsvennen

Jeg ser for meg at Siv Jensen har mange år igjen som partileder.

Åshild Bruun-gundersen, stortingsr­epresentan­t for aust-agder Frp

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

–Du varslet nylig at du ville ta Facebook-pause. Hvorfor det, og hvordan går det? – Jeg forsøkte faktisk å slette kontoen også, for jevnt over synes jeg sosiale medier tar for stor plass i hverdagen. Jeg ønsker å bruke fritiden på andre ting, men er nødt til å forholde meg til Facebook fordi den også brukes til nyttig informasjo­n. Derfor beholder jeg kontoen, men ønsker ikke å ta debattene der. Skriftlige budskap blir ofte misforståt­t, og jeg jobber mer med å møte folk ansikt til ansikt. Jeg føler jeg heller ikke har lykkes med kommunikas­jonen på Facebook, slik som for eksempel Sylvi Listhaug som har 165.000 følgere.

– Sylvi Listhaug måtte jo gå av som justismini­ster på grunn av en Facebookme­lding. Hvordan er det å ha fått henne som stortingsk­ollega?

– Det er veldig positivt. Sammen med Bård Hoksrud skal hun vise bredden i vår helse- og omsorgspol­itikk, og de utgjør et flott team.

– Hva synes du om hennes etterfølge­r Tor Mikkel Wara?

– Han er helt super! Jeg ble så glad da det ble ham! Han var det store forbildet for oss i Frpu, en ekte liberalist som ønsker størst mulig valgfrihet og minst mulig statlig inngripen. En smart fyr jeg tror kommer til å løfte partiet rent ideologisk.

– Siden du ble valgt inn på Stortinget i høst har norsk politikk vaert tungt dominert av metoo-saker, skandalen omkring stortingsg­arasjen, Listhaugs Facebook-status og Ola Borten Moes hyttetur. Får dere drevet med politikk innimellom?

– Vi jobber definitivt med politikk, men den er vanskelige­re å få solgt ut når mediebilde­t er preget av andre ting, og det er litt kjedelig. Jeg jobber mye med å skape mangfold og konkurrans­e i barnehages­ektoren, og vi skal nå sette mobbing på dagsorden igjen. Det skal vi bruke en del tid på på landsmøtet. Vi har også satt ned et skolepolit­isk utvalg i Frp som skal utforme ny politikk, og på landsmøtet skal jeg og Roy Steffensen ha en sesjon om skole og oppvekst der vi går gjennom vår visjon om en skole hvor alle elevene får mulighet til å bli

den beste versjonen av seg selv.

– Du verden. Hvordan skal det skje i praksis?

– Vi må åpne opp for et mangfoldig utdannings­tilbud der skolene ikke er like, men tar hensyn til den enkelte elevens potensiale. For eksempel har ikke alle barn godt av å dedikere all fritid til lekser, mens det passer veldig godt for andre.

– For ett år siden meldte du forfall til Frps landsmøte fordi du var nedkjørt etter den beinharde interne striden i Aust-agder Frp. Hva tenker du når du til helgen drar på landsmøte igjen?

– Det var leit å gå glipp av møtet i fjor, men beslutning­en var helt riktig på det tidspunkte­t. Så er jeg glad situasjone­n er en helt annen nå, med positiv energi og et samlet parti som løfter i flokk.

– Apropos samlet, striden om fylkessamm­enslåing var en viktig del av konflikten, og Frp i Aust- og Vest-agder er blant de få partier som ikke har slått seg sammen. Hvorfor ikke?

– Det handler om formalitet­er rundt partiets vedtekter, og de vil bli endret på helgens landsmøte. Vi holdt de ordinaere fylkesårsm­øtene samme sted med felles middag og et par debatter, og 2. juni blir det endelig sammenslåi­ng.

– «Jeg har lyst til å bli statsråd, gjerne arbeids- og sosialmini­ster eller kunnskapsm­inister», sa du til Faedreland­svennen for to år siden. Hvordan er det med denne lysten nå?

– Jeg er veldig fornøyd med å sitte i utdannings­og forsknings­komiteen. Jeg har møter med begge statsråden­e hver uke og ser hvor arbeidskre­vende det er. Selve politikkut­formingen skjer jo på Stortinget nå, så derfor er det helt supert å vaere stortingsr­epresentan­t.

– Men Sørlandsbe­nkens forrige leder, Åse Michaelsen, er blitt minister. Hvordan merkes det for dere som sitter på benken i dag?

– Det er veldig stas at Åse har blitt minister for eldre og folkehelse, og hun har vaert på besøk i begge fylker. Vi i Høyre og Frp har lunsj med henne en gang i måneden der vi diskuterer felles regionale saker vi ønsker å løfte opp, og gjennom henne kan vi få raskere inngang til et saksfelt vi er veldig opptatt av.

– En lokal sak fra Arendal har nå resultert

i nasjonal politikk, nemlig en samboergar­anti for eldre på sykehjem. Er det god Frp-politikk å bruke offentlige penger på at friske mennesker skal få bo på institusjo­n?

– Jeg mener det ikke er snakk om saerlig mye penger, for det er et begrenset behov. Dette er ikke en stor samfunnsut­fordring, men veldig viktig for de det gjelder. Jeg er åpen for at friske personer kan betale for maten selv, men rommet står jo der, så det er bare snakk om en ekstra seng.

– Har regjeringe­n blitt bedre eller dårligere av at Venstre har blitt med på laget?

– Foreløpig føler jeg det går veldig bra, og vi har konstrukti­ve diskusjone­r omkring utdannings­sektoren som jeg jobber med. Venstre er jo også et parti som ikke er livredde for privatiser­ing og som heier på vanlige folks valgmuligh­eter.

– Hvordan ser du på muligheten­e for å få med KRF også?

– Det er jeg usikker på. Akkurat nå har de intern uro og problemer med å definere om de tilhører høyre- eller venstresid­en. Den saken må de lande først. Men de som ønsker å dra partiet mot venstre, tror jeg det blir vanskelig å samarbeide med.

– Noe av det første du gjorde som stortingsr­epresentan­t var å gå ut og si at partinesto­r Carl I. Hagen ikke burde sitte i Nobelkomit­een. Har du fått mye pepper for det internt?

– Nei. Jeg prøver å vaere prinsipiel­l, og dette handlet ikke om Carl I. Hagen som person. Jeg mener Nobelkomit­eens medlemmer skal vaere uavhengig av norske myndighete­r, og som første vara til Stortinget var han ikke valgbar. Dette er noe som Stortinget nå er blitt enige om.

– Carl I. Hagen har varslet at han snart forlater politikken, og Siv Jensen kan heller ikke sitte evig. Hvem mener du bør bli hennes etterfølge­r?

– Jeg ser for meg at Siv Jensen har mange år igjen som partileder. Hun er topp motivert, sprudler, og gjør en strålende jobb både som partileder og finansmini­ster. Jeg tror hun blir sittende så lenge at de spekulasjo­ner som gjøres om arvtakere nå, ikke vil vaere relevante den dagen hun går av.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Vi jobber definitivt med politikk, men den er vanskelige­re å få solgt ut når mediebilde­t er preget av andre ting, og det er litt kjedelig, sier Åshild Bruun-gundersen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Vi jobber definitivt med politikk, men den er vanskelige­re å få solgt ut når mediebilde­t er preget av andre ting, og det er litt kjedelig, sier Åshild Bruun-gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway