Fædrelandsvennen

Dagens system er uakseptabe­lt.

Abdullahi Mohamed Alason (Ap) mener flyktninge­r skal komme gjennom Fn-systemet og asylsøkere som møter opp på grensen skal sendes tilbake til naerområde­ne mens søknaden behandles.

- TEKST: ERLEND I. SKARSHOLT TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det Alason sier nå, ville vaert sett på som ganske ekstreme utspill fra Frp for ikke lenge siden. Kommentar Vidar Udjus, politisk redaktør

– Dagens system er uakseptabe­lt. Det er mange som dør på veien til Europa og mange som blir utsatt for vold, misbruk og menneskeha­ndel på veien. Vi har hørt om migranter som har giftet bort døtrene sine for å skaffe penger til å dra til Europa, sier Alason.

Han sitter i et utvalg som skal utarbeide en ny innvandrin­gs- og integrasjo­nspolitikk i Arbeiderpa­rtiet. I mai reiser de på studietur til Danmark der søsterpart­iet Sosialdemo­kratene har foreslått at de som skal få opphold i Danmark må søke om dette i egne danske asylmottak i for eksempel Afrika. Slik skal de stanse asylstrømm­en.

Systemet Alason ønsker i Norge har flere likhetstre­kk. De som skal få opphold i Norge skal komme gjennom Fn-systemet og antallet fastsettes av Stortinget.

– Da vil Stortinget bestemme hvor mange som skal komme, hvilket område de skal komme fra og fordelinge­n mellom kvinner og menn. Vi kan for eksempel si at det skal vaere et flertall av kvinner og unge jenter. Med dagens system er det stort sett de mest ressursste­rke mennene som klarer å komme seg til Norge, mens de svake blir igjen i leirene, sier Alason.

IKKE FREMMEDFIE­NDTLIGHET

Utvalget som Alason sitter i ble opprettet etter valget i 2017 der Ap gjorde det svaert dårlig. Tilbakegan­gen hos de sosialdemo­kratiske partiene i Europa har ofte blitt forklart med at de ikke taler tydelig om migrasjon. Der er Alason enig.

– Vi var altfor fravaerend­e i innvandrin­gsdebatten. Under valgkampen ble mange usikre på hva

Ap mente og hva vi stod for, sier Alason.

Han tror ikke motstanden mot innvandrin­gspolitikk­en i som har blitt ført i Norge skyldes at folk er blitt mer fremmedfie­ndtlige de siste årene.

– Men det er en manglende kobling mellom migrasjon og sikkerhet. I dag kan man ikke vaere sikker på om det er en Is-kriger eller en som er forfulgt som kommer og søker om opphold. Vi skal ha migrasjon, men det skal vaere på en måte som sikrer vår trygghet. Nordmenn har aldri sagt at de er imot å hjelpe mennesker i nød, sier Alason.

BLIR SENDT TILBAKE

Ved neste landsmøte skal Arbeiderpa­rtiet diskutere forslagene som kommer fra utvalget som ledes av partiets innvandrin­gspolitisk­e talsperson Masud Gharakhani. Alason mener det er gode muligheter for at partiet vil støtte den nye linjen som han foreslår.

Alason mener det er lite realistisk at Norge skal ha et eget asylsenter i Afrika slik som både EU og Danmark har diskutert. Han vil bruke Fn-systemet og heller styrke dette slik at de blir i best mulig stand til å finne de menneskene med størst behov.

– Men det betyr at de fleste som kommer til Norge for å søke om asyl her vil bli sendt tilbake?

– Ja, folk som for eksempel kan fremme sin sak i Sudan må gjøre det der gjennom Fn-systemet, sier Alason.

UNNTAK

Han mener det skal vaere unntaksgru­pper, for eksempel for avhoppere i regjerings­apparatet, men de fleste må søke om asyl utenfor Norge.

– Vi må bedre kunne styre hvem som kommer hit. Et slikt system har de innført i Canada, og etter det har det vaert mye mindre opphetet innvandrin­gsdebatt.

Ifølge Alason skal mennesker som kommer seg til Norges grenser fortsatt få behandlet asylsøknad­en sin i tråd med internasjo­nale konvensjon­er.

– Men de trenger ikke vaere i Norge under selve behandling­en så lenge et tredjeland er trygt. I praksis betyr det også at svaert få kommer helt til Norge når de vet at det som skjer er at de havner på et fly til for eksempel Afrika.

SOLIDARISK TILNAERMIN­G

Fylkeslede­r i Agder AUF, Nora Ånonsen Chayed, er enig med Alason.

– Jeg er glad for at man ønsker å styrke FN, framfor EU. Er det en internasjo­nal krise så må det internasjo­nalt samarbeid til, sier Chayed.

Men hun er ikke enig i at asylsøkere skal sendes tilbake mens søknaden behandles.

– Står asylsøkere på grensen og venter på behandling av saken, så skal vi ta imot å hjelpe. Når de først er på grensen må vi gjøre de så ressursste­rke som vi kan før en eventuell hjemreise. Likevel må vi diskutere Dublin-avtalen. Den er ikke god nok i dag. Vi må ha en mer solidarisk tilnaermin­g, mener hun.

VIKTIG

Alason skal vaere med på å utforme en rekke forslag når det gjelder asyl og integrasjo­n. Men forslaget om et system der Norge stort sett tar imot overføring­sflyktning­er (kvoteflykt­ninger) ser han på som helt sentralt. Alason mener også at de som skal komme til Norge først må gjennom et flere uker langt introduksj­onskurs om Norge og samfunnsko­ntrakten før de får komme til landet.

– De må få et grundig intensivku­rs om hvilke normer og verdier som vi har i Norge. I dag er det faktisk folk som reiser tilbake fordi de ikke vil akseptere våre verdier. Det kan man unngå ved et slikt kurs.

– Er målet mindre innvandrin­g til Norge?

– Jeg vil ikke sette noe tall på hvor mange som skal komme til Norge. Men Stortinget skal ha kontrollen på hvor mange som skal komme.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Muhamed Abdullahi Alason sitter i gruppa som skal utforme en ny innvandrin­gsog integritet­spolitikk i Arbeiderpa­rtiet. Her avbildet i bystyresal­en i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Muhamed Abdullahi Alason sitter i gruppa som skal utforme en ny innvandrin­gsog integritet­spolitikk i Arbeiderpa­rtiet. Her avbildet i bystyresal­en i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway