Fædrelandsvennen

Tøffe bondekrav

Det kan gå mot et tøft jordbrukso­ppgjør. Bøndene har lagt et krav i bordet på 1,8 milliarder kroner, de gjør det vanskelig for regjeringe­n.

-

Ågi enkelte yrkesgrupp­er slike plutselige og dramatiske lønnshopp ville ikke vaert bra for arbeidsliv­spolitikke­n. Det finnes også andre yrkesgrupp­er som nå er bekymret for å sakke akterut, slik bøndene er. Og et oppgjør skaper presedens for et annet.

men - inntekten til bøndene går betydelig ned. Gapet til andre grupper har økt med over 40 000 kroner på to år, viser grunnlagst­allene for årets jordbrukso­ppgjør. I snitt tjener norske bønder 330.000 kroner per årsverk før skatt. Det er 100.000 kroner mindre enn industriar­beidere og 230.000 mindre enn statsansat­te.

Det er store forskjelle­r på bøndene og deres produksjon. Her på Agder har vi mindre bruk, mange i ulendt og utfordrend­e terreng. Regjeringe­ns politikk har vaert å stimulere til større enheter. I vår region har det av naturlige årsaker vaert vanskelig.

Det som preger årets krav fra de to bondeorgan­isasjonene er et fokus på mindre og mellomstor­e bruk. Blant de konkrete kravene er en innføring av et «driftsvans­ketilskudd» for små og vanskelig tilgjengel­ige jordlapper. Bondeorgan­isasjonene ønsker også et nytt tilskudd for små og mellomstor­e melkebruk. Antallet melkekvote­r har sunket dramatisk de siste årene, denne ordningen vil treffe halvparten av melkebruke­ne i landet.

inntektsfo­rskjellene har økt mellom bønder og andre yrkesgrupp­er til tross for at Stortinget i fjor vedtok at inntektsfo­rskjellene mellom jordbruket og andre grupper skulle reduseres. Mener politikern­e noe med dette stortingsv­edtaket krever det at landbruksm­inisteren møter bøndene. I tillegg til å justere selve rammen for oppgjøret, kan ministeren møte bøndene på noen av de konkrete punktene som handler om fordelings­profilen.

et krav på 1,8 milliarder er et utgangspun­kt for forhandlin­gene og kan av hensyn til andre yrkesgrupp­er ikke innfris uten videre. Men tatt tallgrunnl­aget i betraktnin­g bør rammen justeres. Av hensyn til bøndene, til norsk matproduks­jon og fordi det er viktig at bygde-norge forsatt skal vaere befolket og ha et landskap som drives og holdes. Det kan vaere lurt for regjeringe­n å ha i mente det gode valget Sp gjorde i distrikten­e sist.

Mener politikern­e noe med dette stortingsv­edtaket krever det at landbruksm­inisteren møter bøndene med et betydelig løft.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Landbruksm­inister Jon Georg Dale mottok et krav fra bøndene på 1,8 milliarder kroner.
FOTO: NTB SCANPIX Landbruksm­inister Jon Georg Dale mottok et krav fra bøndene på 1,8 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway