Fædrelandsvennen

Ap kjenner presset fra Frp

Det Alason sier nå, ville vaert sett på som ganske ekstreme utspill fra Frp for ikke lenge siden.

-

●●I en ny velgeranal­yse peker den venstreori­enterte økonomen Thomas Piketty på at store venstrepar­tier rett og slett har byttet ut sine velgere. De har blitt eliteparti­er for velgere med høy utdanning og solid inntekt, ansatt i offentlig sektor. Mens de med lav utdanning og inntekt protestere­r mot denne eliten ved å stemme på høyrepopul­istiske partier. Ifølge Picketty er innvandrin­g og spørsmål knyttet til minoritete­rs rettighete­r blant sakene som svekker venstrepar­tienes grep om arbeiderne. Blant annet fordi mange av disse har merket de negative konsekvens­ene av innvandrin­gen sterkest, i form av konkurrans­e om arbeidspla­sser.

●●Mye skiller Norge fra Frankrike, Storbritan­nia og USA. Men i den offentlige utredninge­n «Langsiktig­e konsekvens­er av høy innvandrin­g» fra 2017 slås det også fast i klartekst: «Innvandrin­g gir økt konkurrans­e i deler av arbeidsmar­kedet og i mange tjenestema­rkeder». Og de som merker det sterkest, er de med jobber som krever faerrest kvalifikas­joner.

●●Nå drives selvsagt ikke politikk på basis av frykt for andre partier alene. Som i mange andre partier mener også ledelsen i Ap at den innvandrin­gen vi har hatt de siste tiårene, ikke kan fortsette. Fordi den ikke er økonomisk baerekraft­ig.

Velferdsst­atens ytelser fremover vil i stor grad vaere avhengig av oljeinntek­ter – som vil gå ned, antall eldre – som vil gå betydelig opp og yrkesdelta­kelsen – som fortsatt er for lav blant flyktninge­r.

●●Den nevnte offentlige utredninge­n slår også fast at Norge er blant de vestlige landene som i forhold til folketalle­t har hatt høyest innvandrin­g det siste tiåret. Ved utgangen av 2015 hadde nesten 850.000 mennesker i Norge innvandrer­bakgrunn – det er en tredobling siden år 2000. Og drøyt halvparten av disse hadde bakgrunn fra land i Asia og Afrika, det vil igjen si de med lavest yrkesdelta­kelse. Enten må den yrkesdelta­kelsen opp, eller så må den befolkning­sgruppen ned.

●●Alason og Ap har en krevende jobb foran seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway