Fædrelandsvennen

Ikke selvmordsf­are, mente

Datteren hans begikk selvmord. Han nektet å slå seg til ro med at ingen hadde brutt loven. Derfor har han som en av svaert få i Norge klart å få en tilsynsrap­port anket til ny behandling.

-

– Helsetilsy­net har, med bakgrunn i saken og henvendels­er fra pårørende, valgt å gå gjennom saken for å vurdere om det er grunnlag for å fastholde Fylkesmann­ens konklusjon eller vurdere denne annerledes. Vi har derfor besluttet å gjenoppta tilsynssak­en, skriver Ragnar Hermstad, som er avdelingsd­irektør i avdeling for spesialist­helsetjene­ster i Statens helsetilsy­n, i en epost til Faedreland­svennen.

Hermstad sier saken kan vaere ferdig behandlet før sommeren.

Det var høsten 2013 at mannens datter tok sitt eget liv. Tilsynsrap­porten som Fylkesmann­en laget i etterkant, konkludert­e med at datteren hadde fått forsvarlig helsehjelp.

IKKE PÅKLAGES

Når Fylkesmann­en konkludere­r i en tilsynsrap­port står det eksplisitt i slutten av dokumentet: «Fylkesmann­ens avgjørelse er endelig og kan ikke påklages.»

Hermstad opplyser at det er svaert sjelden slike tilsynsrap­porter gjenopptas. Via Pasientomb­udet i Agder har ombud Gunhild Solberg spurt samtlige ombud i hele landet om de kjenner til andre tilfeller, men ingen har svart at de kjenner til andre saker.

VIL PLASSERE ANSVARET

Faren fra Sørlandet klarte ikke å slå seg til ro da tilsynsrap­porten kom. Han mente konklusjon­en var feil. Han klaget på saken i saerdelesh­et fordi han mener en lege ved Kristiansa­nd legevakt kunne bidratt til å forhindre datterens død, og han ønsker å få plassert ansvaret for det som skjedde først og fremst hos legevaktle­gen.

At tilsynssak­en nå gjenopptas kan føre til at konklusjon­en blir endret til brudd på forsvarlig­hetskravet. I så fall må Helsetilsy­net vurdere om bruddet er så alvorlig at det skal få konsekvens­er for legen, for eksempel med advarsel eller helt eller delvis inndragels­e av autorisasj­onen.

SELVMORDSF­ORSØK

Tone (navnet er fiktivt) var 32 år gammel, og hadde en lang historie med store psykiske problemer.

En rekke diagnoser står i de omfattende journalene hennes, både hos fastlegen og ved Sørlandet sykehus. Flere ganger hadde hun vaert frivillig innlagt, viser dokumenter Faedreland­svennen har fått innsyn i.

Hun var uvanlig følsom for bivirkning­er av de mange typene medisiner hun brukte. Tre uker tidligere hadde hun motvillig blitt utskrevet av det distriktsp­sykiatrisk­e senteret. Hun hadde da kraftige symptomer på bivirkning­er etter et nytt medisinbyt­te og ønsket hjelp til å håndtere dem.

Høsten 2013 kom et par forbi mens Tone forberedte seg på å begå selvmord, men paret fikk forhindret henne i det.

De overtalte henne til å bli dem og hun ble hentet av to politibetj­enter som tok henne med til legevakten.

I rapporten sin beskrev politibetj­entene henne som nedbrutt, kald og skjelven i kroppen og mente dette var en alvorlig situasjon. På legevakten foreslo de for legen å fortelle hva som hadde skjedd, men legen ville ikke det.

Legevaktle­gen spurte henne om hun kom til å forsøke å ta livet sitt igjen, hun svarte nei. Legen skrev i sin rapport at han ikke fant noen grunner for tvangsinnl­eggelse. Siden Tone selv bare ønsket å komme hjem til foreldrene, ringte legen til faren hennes for at han skulle hente henne.

Legen spurte Tone om han kunne fortelle faren hvorfor hun har vaert på legevakten, men det ønsket hun ikke, og legen aksepterte det. Tone fortalte heller ikke noe til faren om selvmordsf­orsøket.

BLE FUNNET DØD

De dro hjem fra legevakten. Neste dag ble Tone funnet død. Ut fra fastsatt dødstidspu­nkt mener faren at datteren trolig dro for å ta sitt eget liv rett etter at hun kom hjem.

Rutinemess­ig sender Sørlandet sykehus melding til Statens Helsetilsy­n i slike saker, og Helsetilsy­net ber Fylkesmann­en i Vest-agder overta saken og foreta tilsyn.

FYLKESLEGE­N: – FORSVARLIG

Davaerende fylkeslege Toril Hagerup-jenssen konkludert­e i tilsynsrap­porten med at Tone hadde fått forsvarlig helsehjelp. Likevel skriver hun: «I ettertid kan man stille spørsmål ved om det ikke burde vaert gjort en psykiatris­k vurdering av pasienten.»

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Her ved legevakten i Kristiansa­nd ble kvinnen vurdert å ikke vaere i fare for å ta sitt eget liv. Bare timer etterpå gjorde hun det.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Her ved legevakten i Kristiansa­nd ble kvinnen vurdert å ikke vaere i fare for å ta sitt eget liv. Bare timer etterpå gjorde hun det.
 ?? FOTO: VIDAR SANDNES ?? Ragnar Hermstad er avdelingsd­irektør i avdeling for spesialist­helsetjene­ster i Statens helsetilsy­n.
FOTO: VIDAR SANDNES Ragnar Hermstad er avdelingsd­irektør i avdeling for spesialist­helsetjene­ster i Statens helsetilsy­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway