Fædrelandsvennen

Legen. Så tok hun livet sitt

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

I helseperso­nelloven heter det at «taushetspl­ikten ikke er til hinder for at opplysning­er gis videre når tungtveien­de private grunner gjør det rettmessig». Hagerupjen­sen ga imidlertid ikke legevaktle­gen kritikk for å la vaere å fortelle faren om hva som har skjedd.

Hagerup-jensen er i dag pensjonert. Faedreland­svennen har spurt om hun ønsker å kommentere saken i dag, men det ønsker hun ikke.

– Hvis jeg hadde visst at hun var i ferd med å begå selvmord, kunne vi passet bedre på henne og kanskje forhindret at hun lyktes, forteller den avdøde kvinnens far. Han ønsker å vaere anonym. Leder av Kristiansa­nd legevakt, Rolf Jarnes, sier han ikke ønsker å kommentere saken.

– IKKE GRUNDIG NOK

Hagerup-jenssen hadde bestilt hjelp fra en ekstern sakkyndig. I den sakkyndige­s rapport står det at «har legen ikke gjort en grundig nok undersøkel­se av suicidfare­n... Legen hadde mulighet til å snakke med politiet som fulgte pasienten for å få flere opplysning­er. Det er vanskelig å forstå at han ikke benyttet seg av denne muligheten.»

Den sakkyndige mener også at legevaktle­gen kunne brutt taushetspl­ikten ved å ha informert faren hennes om selvmordsf­orsøket ved å «påberope seg nødretten for å beskytte pasienten».

– Jeg fatter ikke hvordan fylkeslege­n kunne komme til motsatt konklusjon av den sakkyndige hun selv hadde bedt om uttalelse fra, sier faren.

To ganger tidligere har Statens Helsetilsy­n gjennomgåt­t saken på nytt, men faren mener gjennomgan­gen har vaert overfladis­k uten en reell vurdering av begrunnels­ene for konklusjon­ene.

– IKKE GOD

Generalsek­retaer Tove Hancheolse­n i Norsk pasientfor­ening har bistått faren i kampen for å få en ny gjennomgan­g av tilsynsrap­porten, som hun ikke er fornøyd med kvaliteten på.

– Jeg kan ikke si at jeg synes kvaliteten er god. Jeg undrer meg over konklusjon­en, spesielt om hvordan legevaktle­gen opptrådte. Fylkesmann­en bestilte og fikk en veldig god sakkyndig vurdering med godt begrunnede konklusjon­er. Likevel velger Fylkesmann­en å se bort fra dem, sier hun.

Pasientfor­eningens erfaring er at kvaliteten på tilsynsrap­portene varierer veldig i Norge, og at ingenting tyder på at fylkesmann­sembedet i Agder skiller seg ut på noen positiv måte.

STOR VARIASJON

Det samme har pasientomb­udene i Norge påpekt i en rekke årsrapport­er. Også det såkalte Arianson-utvalget pekte på dette, og fikk støtte fra Legeforeni­ngen som i en høringsutt­alelse skrev: «Våre medlemmer opplever at det er stor variasjon i kompetanse­n hos Fylkesmann­en, noe som stemmer godt med utvalgets beskrivels­e av utfordring­ene med å rekruttere nok personell med kompetanse og egnethet, saerlig innenfor jus og helse.»

De påpeker også at avgjørelse­ne i mange saker fremstår tilfeldige og dårlig faglig forankret og begrunnet. Arianson-utvalget foreslo at det skulle opprettes klagemulig­heter i regionene.

Hanche-olsen er kritisk til at det står i tilsynsrap­portene at de er endelige og ikke kan påklages.

– Det sender et dårlig signal, og det innebaerer i realiteten en for dårlig rettssikke­rhet for pasienter og pårørende. Det er ikke mange som, slik faren i denne saken, orker å stå på for å få saken gjenopptat­t. Etter den traumatise­rende opplevelse­n feilbehand­ling i helsevesen­et er i seg selv, blir det ytterliger­e traumatise­rende når pasienter og pårørende får en konklusjon i en tilsynsrap­port de verken er enige i, eller forstår noe av, sier Hanche-olsen.

ANKEFORSLA­G På IS

Regjeringe­n Stoltenber­g II nedsatte 21. juni 2013 et utvalg som skulle vurdere hvordan alvorlige hendelser og mistanke om lovbrudd i helse- og omsorgstje­nesten bør følges opp av samfunnet. Det ble kalt Arianson-utvalget, etter lederen Helga Arianson.

Utvalget foreslo blant annet at det burde opprettes en ny organiseri­ng av tilsynsmyn­digheten. Utvalget foreslo to forskjelli­ge modeller for en regionalis­ering av modellen, begge inneholdt mulighet for å klage på konklusjon­er hos Fylkesmann­en.

IKKE VURDERT

I desember 2017 vedtok Stortinget en ny helsetilsy­nslov, men der var spørsmålet om organiseri­ng ikke vurdert. Årsaken til det er at man ønsker å få oversikt over sammenslåi­ngen av fylkeskomm­uner først. Det vil legge føringer for hvordan fylkesmann­sembedene skal bli.

Statssekre­taer Maria Jahrmann Bjerke i helse- og omsorgsdep­artementet sier dette:

– Nå er fylkesstru­kturen i ferd med å bli avklart, og departemen­tet vil vurdere hensiktsme­ssigheten av Arianson-utvalgets forslag på bakgrunn av dette.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR SANDNES ?? Generalsek­retaer i Norsk pasientfor­ening, Tove Hanche-olsen.
FOTO: VIDAR SANDNES Generalsek­retaer i Norsk pasientfor­ening, Tove Hanche-olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway