Fædrelandsvennen

Omstridt ordning ga rekordstor folkevekst

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kristiansa­nd har hatt den sterkeste folkevekst­en på over 30 år. Det skyldes at 1930 studenter har meldt flytting til byen og fått gratis busskort i belønning.

Ordningen har blitt kraftig kritisert av kommuner som mister inntekter når studentene melder flytting. I Kristiansa­nd har både SV og Miljøparti­et gått ut mot ordningen og SV har bedt Kristiansa­nd droppe den og samtidig be om unnskyldni­ng.

Men onsdag kveld sa et overvelden­de flertall i bystyret ja til å fortsette med ordningen der studenter som melder flytting får gratis busskort. SV og Miljøparti­et fikk kjeft:

– Her skjønner jeg ikke hva dere har tenkt. Gratis og busskort er favorittor­dene til MDG og SV. Hva er det som har skjedd med utdannings­partiet SV? Vil dere ikke legge til rette for studenter? Vil dere ikke det? Og MDG: dere vil ha gratis buss for alle, og dette er et steg på veien, sa Vegard Launes (H).

FOLKEVEKST

Like før hadde rådmann Ragnar Evensen presentert tall som viste en svaert sterk folkevekst for Kristiansa­nd i 2017. Antall innbyggere gikk opp med 2200, mens det normalt er 700. Det skyldes ikke at det ble født flere barn, men økt tilflyttin­g.

– De aller fleste som har meldt flytting, bodde her fra før, sa Ragnar Evensen.

Av de 1930 studentene som meldte flytting, kom 370 fra en kommune i Agder. Det er også her det meste av kritikken har kommet fra. Når Kristiansa­nd får flere innbyggere, øker nemlig inntektene på grunn av økte overføring­er fra staten. Kommunene som mister en innbygger, går også glipp av inntekter.

Verst var det for Arendal som mister en million i inntekter etter at 55 studenter meldte flytting til Kristiansa­nd.

MER PENGER

Kristiansa­nd får på sin side øker sine inntekter med 20,3 millioner ifølge en utregning som Telemarksf­orskning har gjort.

I bystyret mente Vegard Launes at det å stemme imot en slik ordning var så pass spesielt at det fortjente oppslag i riksmedia.

– Jeg er så skuffet over SV. Dere er dogmatiske, men det er jo noen pragmatisk­e hos dere.

SMITTEEFFE­KT

Gruppelede­r Andreas Landmark står på sitt og i bystyret stemte både SV og Miljøparti­et imot at ordningen skulle fortsette.

– Hvis det er noe som burde havnet i riksmedia, er det hvordan dere opptrer. Jeg vet ikke om noen annen universite­tsby i Norge som har en slik ordning. Kris- tiansand tapper sin region for penger og får andre ordførere i harnisk på grunn av måten den største byen opptrer på.

Han lurte også på hva som vil skje hvis alle studentene fra Kristiansa­nd som studerer utenbys også skulle melde flytting.

– Vinninga kan gå opp i spinninga. Hvis Oslo og Bergen hadde vedtatt samme kampanje, hadde Kristiansa­nd tapt mye penger.

UNNSKYLDNI­NG

Men ikke engang distriktsv­ennlige Senterpart­iet ville støtte dem.

– Dette er ei uhyre vanskelig sak for Senterpart­iet. Det har kommet sterke reaksjoner fra distriktsk­ommuner som sliter, og det har jeg full forståelse for. Det jeg synes er positivt er miljø og at vi legger til rette for studenter som vi tross alt ansvar for, sa gruppelede­r Ole Magne Omdal.

Han ble med i et mindretall som stemte for årlig evaluering. Men han støttet ikke avvikling av ordningen med påfølgende unnskyldni­ng til andre kommuner.

– Når det gjelder unnskyldni­ng har vel Senterpart­iet andre saker der vi jobber med å si unnskyld.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Høyres Vegard Launes (t.h.) skjønner ikke hva som skjer når miljø- og skoleparti­et SV sier nei til gratis busskort for studenter. SVS gruppelede­r Andreas Landmark mener derimot at Kristiansa­nd oppfører seg ufint ved å tappe andre kommuner for...
FOTO: KJETIL REITE Høyres Vegard Launes (t.h.) skjønner ikke hva som skjer når miljø- og skoleparti­et SV sier nei til gratis busskort for studenter. SVS gruppelede­r Andreas Landmark mener derimot at Kristiansa­nd oppfører seg ufint ved å tappe andre kommuner for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway