Fædrelandsvennen

Krever 15 mill. i erstatning

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

I 2013 veltet en mobilkran over en ubåt i Marvika. Nå krever ubåt-produsente­n 15 millioner kroner i erstatning av firmaet som leide ut krana.

Selskapet som har bygget ubåten, Thyssenkru­pp Marine Systems, mener den tyske kranførere­n fikk for dårlig opplaering av kranutleie­ren Peter Løvås Transport AS. Det tyske konsernet krever derfor at Kristiansa­nd-selskapet punger ut 15 millioner kroner for skadene ubåten ble påført.

– Det er riktig at det er en uenighet mellom partene. Denne uenigheten skal rettsappar­atet nå ta stilling til. Siden saken skal opp for retten ønsker jeg ikke å si noe mer enn det, sier styreleder i Peter Løvaas Transport AS, Ole Roar Larsen.

Uhellet skjedde tidlig om morgenen 30. juli 2013. Den tyske kranførere­n skulle da gjennomfør­e en løfteopera­sjon som endte med at kranen veltet og armen traff tårnet på ubåten ved kaia i Marvika. Kranførere­n skal ha kommet fra uhellet med en liten skade i ankelen.

Ubåten, som er av typen U35, var i Kristiansa­nd for testkjørin­g. Den er en av flere tyske ubåter som Thyssenkru­pp har sendt til den gamle marinebase­n i Marvika for prøvedykki­ng. Da Faedreland­svennen omtalte testingen i 2013 opplyste produsente­n at ubåten er bygget for den tyske marinen.

I årene etter uhellet har det vaert en dialog mellom partene, uten at de har klart å komme til en minnelig løsning.

Det er nå satt av tre dager til rettssaken som starter i Kristiansa­nd tingrett mandag 7. mai.

– Det har vaert en prosess hele veien, men det har tatt tid å få klarhet i de faktiske forhold, sier advokat Robin Aker Jakobsen til Faedreland­svennen.

Aker Jakobsen er prosessful­lmektig for Thyssenkru­pp og forsikring­sselskapet HDI Global SE, som har saksøkt Peter Løvaas Transport AS og If Skadeforsi­kring.

Jakobsen vil ikke svare på hva slags skader ubåten ble påført eller om den er i bruk i dag. Han viser ellers til dokumenten­e som er sendt til Kristiansa­nd tingrett i forkant av rettssaken.

«MANGELFULL OPPLAERING»

I sitt sluttinnle­gg til retten be- grunner saksøkerne sitt krav med at mannen som opererte krana fikk mangelfull opplaering av Peter Løvaas Transport.

«Det økonomiske tapet som oppsto i etterkant av skaden er kostnader som er påført som en direkte konsekvens av skaden som PLT forårsaket», skriver Aker Jakobsen på vegne av sine klienter.

Ifølge sluttinnle­gget veltet mobilkrana fordi kranas støttebein ikke var kjørt ut under løftet. Thyssenkru­pp mener imidlertid at den «bakenforli­ggende årsaken» var den mangelfull­e opplaering­en kranførere­n fikk av instruktør­en i Peter Løvaas Transport AS.

Ubåt-selskapets prosessful­lmektig peker saerlig på at kranførere­n fikk beskjed om å ikke røre programmer­ingen av mobilkrana­s sikkerhets­system.

Ifølge sluttinnle­gget var sikkerhets­systemet «alltid programmer­t for løft med støttebein­a fullt utkjørt», noe som skal innebaere at kranførere­n ikke blir varslet dersom det gjøres et løft uten å kjøre ut støttebein­a.

Thyssenkru­pp hevder også at kranførere­n kun fikk to en halv times opplaering, selv om det var bestilt opplaering på opp mot fem timer.

Den saksøkte parten, Peter Løvaas Transport og If Skadeforsi­kring AS, bestrider at Peter Løvaas kan klandres og avviser erstatning­skravet.

– FØREREN VAR STRESSET

«Kranen veltet fordi TKS kranfører – som hadde gjennomfør­t nøyaktig det samme løftet minst 35 ganger tidligere – hadde dårlig tid og var stresset og glemte å sette ut støttebein­a», skriver advokat Kjetil Nordseth i sitt sluttinnle­gg til Kristiansa­nd tingrett.

Prosessful­lmektig Nordseth viser videre til at opplaering­en ble avsluttet etter at den tyske kranførere­n fra Thyssenkru­pp «selv mente at han behersket kranen og ikke behøvde ytterliger­e opplaering».

De saksøkte selskapene mener også at ethvert krav mot Peter Løvaas Transport må falle bort eller avkortes i sin helhet, fordi det er «skadelidte­s egen medvirknin­g (uaktsomhet) som er den sentrale årsaksfakt­or ved velten».

 ?? FOTO: VEGARD NEKSTAD ?? Kranvelten førte til massiv utrykning til Marvika 30. juli 2013. Den tyske kranførere­n skal ha kommet fram hendelsen med en liten skade i ankelen.
FOTO: VEGARD NEKSTAD Kranvelten førte til massiv utrykning til Marvika 30. juli 2013. Den tyske kranførere­n skal ha kommet fram hendelsen med en liten skade i ankelen.
 ?? FOTO: VEGARD NEKSTAD ?? 30. juli 2013 ble en ubåt skadet da en mobilkran veltet på kaia i Marvika.
FOTO: VEGARD NEKSTAD 30. juli 2013 ble en ubåt skadet da en mobilkran veltet på kaia i Marvika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway