Fædrelandsvennen

Vil se på saken med nye øyne

Politimest­eren tar til seg kritikken politidist­riktet får i en rapport Kripos har laget på arbeidet som ble gjort etter drapet på Tina Jørgensen. Nå skal drapet etterforsk­es fra Sandnes.

- LARS HJALMARSSO­N

Politiet fikk kritikk av Kripos for sin etterforsk­ning etter drapet på Tina Jørgensen i 2000. Det er politimest­er i Sør-vest politidist­rikt, Hans Vik, som har bedt Kripos om å utarbeide rapporten.

– Politiet løser ikke alle saker, men det er noe spesielt når det er en drapssak. Vi ønsker å løse dette, både for de etterlatte og for samfunnet. Jeg er også glad for at drapssaker ikke lenger foreldes i Norge. Har noen begått et drap skal de aldri få legge seg med tryggheten om at de ikke kan bli tatt, sier Vik, og legger til:

– Rapporten fra Kripos er velmenende og den har flere laeringspu­nkt for oss. Men det er også viktig å få fram at det ble gjort mye godt politiarbe­id utover disse punktene.

ANBEFALER å FORTSETTE

Rapporten anbefaler at politiet i Sør-vest politidist­rikt fortsetter etterforsk­ningen av det 18 år gamle drapet, men i begrenset omfang. De anbefaler også at det foregår en fortløpend­e vurdering av om etterforsk­ningen skal fortsette.

– Jeg skal vaere forsiktig med å si at vi klarer å løse saken. Det jeg kan si er at vi absolutt ikke hadde åpnet saken dersom vi ikke hadde hatt tro på at den var mulig å løse, sier Vik.

LUFTA UT AV BALLONGEN

I presentasj­onen av rapporten sier Kripos at det virker som lufta gikk litt ut av ballongen da politiet frafalt siktelsen mot Tinas kjaereste i 2002.

– Om lufta gikk ut av ballongen kan jeg bare svare på med bakgrunn i rapporten fra Kripos. Det er ikke så unaturlig når man har jobbet så hardt mot noe som ikke sitter. Her burde det nok blitt satt nye øyne på saken, sier Vik.

I rapporten fikk også politiet kritikk for å ha jobbet for mye mot hypotesen om at Tina hadde forsvunnet av egen vilje eller tatt sitt eget liv. Det ble også rettet kritikk mot at politiet har kastet funn som ble gjort i kummen ved Bore kirke.

– Det ble tidlig i vår gjennomgan­g klart at det ikke er mulighet til å gjøre ytterliger­e analyser av funn som ble gjort på og rundt den avdøde fordi disse bevisene er kastet, sier politiover­betjent i Kripos. Ingrid Tveit.

– Jeg må legge rapporten til grunn på at arbeidet var for fokusert på en hypotese. Og selvfølgel­ig skulle vi aldri kastet bevis. Det ville aldri skjedd i dag, sier Vik.

Rapporten blir ikke offentligg­jort.

SAKEN SKAL TIL SANDNES

I rapporten får politiet kritikk for at det bare er enkeltspor som ble fulgt da saken ble tatt opp i 2003, 2013 og 2015. Ved gjenopptak­elsene burde den heller ikke havnet hos de samme som har jobbet med saken tidligere.

– Når saken har blitt tatt opp på nytt er det bare enkeltspor som har blitt fulgt. Ved gjenopptak­elsene har aldri saken blitt sett på i sin helhet. Vi mener at når drapssaker som blir henlagt tas opp igjen, bør den sees på med nye øyne, sier Ingrid Tveit, politiover­betjent i Kripos.

Politimest­eren i Sør-vest politidist­rikt kommer nå til å sette sammen en gruppe i Sandnes som skal se på saken.

– Det er ingen mistillit til dem som har jobbet med saken tidligere. Vi går inn med nye øyne, hoder og hender for å få en tilnaermin­g som er så fri som mulig, sier Vik.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway