Fædrelandsvennen

Bondekrav på 1,83 mrd.

- NTB

Bondeorgan­isasjonene krever 1,83 milliarder kroner i årets jordbrukso­ppgjør. Det meste skal dekkes ved å øke de statlige overføring­ene.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag overlevert­e sine krav til departemen­tsråd Leif Forsell i Landbrukso­g matdeparte­mentet torsdag.

– Det er et krevende utgangspun­kt, lyder den første reaksjonen fra statens forhandlin­gsleder.

40.000 PER ÅRSVERK

Kravet innebaerer økte statlige bevilgning­er på 1462 millioner kroner, 40.000 kroner mer per årsverk. Det er mye, syns Forsell.

– Bønder er ikke lønnsmotta­kere, de er private naeringsdr­ivende. Hoveddelen av inntektene bør komme fra markedet gjennom salg av produkter, sier han.

Kravet vil gi en inntektsøk­ning på 25.300 kroner per årsverk i landbruket. Det er i tråd med Stortinget­s vedtak fra i fjor om å minske inntektsga­pet mellom bønder og andre grupper.

Likevel, den største delen av potten, hele 1,4 milliarder kroner, skal dekke opp for forventede økte kostnader. I fjor spiste økte kostnader opp mye av bøndenes inntekter, viser tall fra Budsjettne­mnda for jordbruket. Nemndas tall viser at bøndene har hatt en inntektsne­dgang, og dermed har forskjelle­n til andre grupper økt.

Bøndene mener det er mulig å skaffe bare 198 millioner kroner mer gjennom økte priser i 2019. I dag produseres det mer av blant annet lam og svin enn det kundene etterspør. Det gjør at prisene synker.

PRIORITERE­R DE MINSTE

Bondeorgan­isasjonene foreslår flere nye tilskuddso­rdninger, blant dem et eget tilskudd til de små og mellomstor­e melkebruke­ne. Ordningen går ut på at bruk med opptil 20 dyr får 3000 kroner per ku. Deretter trappes tilskuddet ned og gårder som har 44 kyr eller mer, får ikke noe slikt tilskudd.

– Det er svaert gledelig at et samlet jordbruk fremmer et slikt krav, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Merete Furuberg.

Ordningen vil nå halvparten av melkebruke­ne i landet.

Blant kravene er også bedre velferdsor­dninger. Furuberg trakk spesielt fram behovet for støtteordn­inger i forbindels­e med svangerska­p og fødsel. Her møter hun velvilje fra motparten.

– Partene har til dels vaert enige om at vi enkelte år ikke har klart å prioritere velferdsor­dningene i stor nok grad, sier Forsell.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Merete Furuberg har overlevert sine krav til staten.
FOTO: NTB SCANPIX Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Merete Furuberg har overlevert sine krav til staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway