Fædrelandsvennen

Maltby inn i storprosje­kt

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Lars Petter Maltby fra Eyde-klyngen er i gjevt selskap når naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen drar i gang teknologi- og miljøprosj­ektet Prosess21.

– Dette er en betydelig milepael i klyngens arbeid. Vi har ambisjoner om å bidra aktivt for å sikre norsk teknologiu­tvikling i kombinasjo­n med reduserte miljøutsli­pp, sier Lars Petter Maltby.

Teknologil­ederen i Eyde-klyngen, de sørlandske prosessind­ustribedri­ftenes samarbeids­organisasj­on, er med i styringsgr­uppen når det regjerings-initierte storprosje­ktet Prosess21 nå dras i gang.

I samme styringsgr­uppe sitter totalt ti mennesker, deriblant teknologil­edere fra bedrifter som Elkem, Hydro og Borregaard. Sekretaria­tet de får å trekke på ledes av Norges forsknings­råd og har Gassnova, Innovasjon Norge, Enova og Miljødirek­toratet som medlemmer.

STOR EKSPORTVER­DI

– Prosessind­ustrien står for cirka 20 av Norges eksportver­di, samtidig som den er svaert viktig for lokalsamfu­nn over hele landet. Gjennom etablering­en av Prosess21 tar regjeringe­n initiativ til en svaert viktig strategipr­osess. Her får industrien, forsknings­institusjo­nene og virkemidde­lapparatet muligheten til å identifise­re tiltak som kombinerer industriel­l vekst med ytterliger­e reduksjone­r i Co₂-utslipp.

Det sier Håvard Moe, konserndir­ektør for teknologi i Elkem, og leder av Prosess21, i en pressemeld­ing.

Lars Petter Maltby supplerer med at Prosess21 også kan ses på som en retningsan­visning for «Veikart for Prosessind­ustrien – økt verdiskapn­ing med nullutslip­p».

NAERINGSMI­NISTEREN MED

I den samme pressemeld­ingen uttaler også naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen seg:

– De neste store skrittene krever at vi styrker samhandlin­gen mellom de relevante kompetanse­miljøene og de ulike offentlige virkemidle­ne. Det skal Prosess21 bidra til, sier han. Statsråden legger til: – Sammen med sine underlever­andører har prosessind­ustrien lenge vaert innovativ ved å finne måter å produsere mer effektivt på, og med lavere Co₂avtrykk. Men bidraget fra norsk prosessind­ustri er mer enn bare reduksjon av direkte utslipp. Det handler også om teknologi- og produktutv­ikling, kompetanse, effektiv ressursbru­k og baerekraft­ige forretning­smodeller. Spredning av lavutslipp­steknologi i og utenfor Norge vil også bidra til utslippsre­duksjoner, understrek­er Torbjørn Røe Isaksen.

I mandatet som ligger bak etablering­en av Prosess21, heter det blant annet at «Hovedoppga­ven for Prosess21 er å gi strategisk­e råd og anbefaling­er om hvordan Norge best kan få til en utvikling i retning av minimale utslipp fra prosessind­ustrien i 2050 og samtidig legge til rette for at virksomhet­er i prosessind­ustrien har baerekraft­ig vekst i denne perioden.»

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD (ARKIV) ?? Lars Petter Maltby represente­rer Eyde-klyngen, og dermed Sørlandets prosessind­ustri, i Prosess21.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD (ARKIV) Lars Petter Maltby represente­rer Eyde-klyngen, og dermed Sørlandets prosessind­ustri, i Prosess21.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway