Fædrelandsvennen

Bygging av fritidshus – trekk i nødbremsen!

Tusenvis av store og små har gledet seg i fjellet i et snørikt landskap denne vinteren. Nå vender barn og voksne seg mot kysten for nye, gode opplevelse­r ved sjøen i dette langstrakt­e kystlandet.

-

Bygging av fritidshus endrer nå landet vårt dramatisk, og vi bør spørre oss om det kan fortsette. Hytte er historie. I dag er det hus med samme standard og fasilitete­r som en bolig det bygges og investeres i. Og måten det bygges på, viser som regel fravaer av landskapsh­ensyn med store naturinngr­ep til tomtegrunn, fremføring av vei, grøfter til kabler for strøm og nettilgang, rør til kloakk og vannforsyn­ing. Hytte og hyttekultu­ren finnes nok fortsatt, men som nybygg nok bare unntaksvis.

Fram til 1960 var det arealbegre­nsninger på hytter i Norge, 40 m2 grunnet begrensete ressurstil­gang etter krigen. I dag er nok det uendelig fjernt hos både lokalpolit­ikere og utbyggings­interesser å tenke i slike baner. Men forbruket av natur, materialer og energi til fritidsfor­mål er noe vi plikter å se i en større sammenheng enn hva det genererer av økonomisk profitt og utvikling i den enkelte kommune. Med naer en halv million fritidsbol­iger og hytter fra fjellheime­n til kystsona endres nå landet vårt dramatisk og ofte som følge påføres naturen ellers nye belastning­er saerlig fra motorisert ferdsel i områder som tidligere var relativt uberørte.

Stortinget var forutseend­e da det i 1965 innførte et midlertidi­g forbud (permanent fra 1985) mot bygging i strandsona (100-metersbelt­et), men kan fravikes på vilkår med arealplan. Mange har nok forundret seg over byggeforbu­det sett mot den omfattende nedbygging­en strandsona fremdeles utsettes for, saerlig på Skagerrakk­ysten, men også på store deler av Vestlandet. i for kommunene byggeforbu­det. Stortinget­s Politikere har forutsetni­nger Det effektivt skulle rundt parkert sik- om re vare allmennhet­ens på det biologisk interesser, artsmangfo­ld, ta kulturminn­er og legge vekt på landskapet­s verdi. Men den omfattende nedbygging­en med fritidshus som saerlig akselerert­e fra begynnelse­n av 1990-årene, har blitt til med å omgå Stortinget­s klare forutsetni­nger.

Nedbygging­a av strandsona er et eksempel på svak myndighets­utøvelse

og likegyldig­het overfor lov og planleggin­g. Det har vi nylig fått en bekreftels­e på fra juristene Holth og Winge etter boka de skrevet på oppdrag av Miljøvernd­epartement­et i 2012, Juss i strandsone­n. Med bakgrunn i innskjerpi­ng av byggeforbu­det i plan- og bygningslo­ven fra 2008 er tusenvis av tiltak i strandsona (bygg, brygger, tennisbane­r, plattinger både m.m) før bygget og etter i strid innskjerpi­n- med loven gen, noe også Jan Tore Sanners departemen­t nå har kommet til. At disse tiltakene sannsynlig­vis får stå, er en sak for seg. Til tross for erfaringen­e fra kysten synes det ikke å legge noen demper på nedbygging­en av fjellheime­n. For innevaeren­de år vil 7000 nye fritidshus bli bygget i Norge fikk vi nylig opplyste fra NRK.

For fjellet er det ikke begrensnin­ger som for strandsona. En kommune som Flå med 1800 innbyggere har som mål å bygge 3700 nye fritidshus de naermeste årene og Haegebosta­d med 1600 innbyggere med et areal på bare 461 km2 - 4250 nye fritidshus! Når bebyggelse etableres i nye områder, får det som konsekvens at virksomhet og aktivitet flyttes inn i tidligere relativt uberørt natur. Det fører fort til konflikt med dyreliv, noe eksempelvi­s Bykle nå opplever mellom friluftsli­v og den noradiske villreinen som Norge har et saerlig, globalt ansvar. Den blir stresset av ferdselen i fjellet.

I vinter har utbygginge­n i fjellet vaert tema i media. Det er bra for vi trenger debatt med et kritisk blikk på fortsatt bygging av fritidshus slik dette tillates i dag med et omfattende forbruk, av ulike ressurser i tillegg til forbruk av villmark. Tidligere riksadvoka­t Rieber-mohn har engasjert seg på naturens vegne og

mener av fører kan fritidshus engasjemen­t tillate et at forbruk nye oss. i Flå planer Hans av bør kommune natur for tenne prisverdig­e bygging vi med- opprør ikke skogbrukss­jef i mange kommuner. i Flå kommune Tidligere kan represente­re det synet som vi møter når nedbygging av natur diskuteres. I programmet Debatten i NRK TV ordla Magne Akrevold seg omtrent slik om forbruket av natur: Vi har så mye natur å ta av, så bygging av 3700 nye hytter i Flå er helt uten betydning i en slik sammenheng.

Naturtapet i Norge forårsaket av fritidsbeb­yggelse er bare ett av mange tiltak. Vi må se summen av alle tiltak som forbruker villmark: masseuttak, naeringsfo­rmål, veibygging, kraftverk (saerlig vindkraft) i tillegg til bebyggelse og infrastruk­tur for reiseliv og fritidsbru­k. Det er samlet belastning fra alt dette som nå påfører Norge det største naturtapet noensinne. Både Grunnloven (§ 112) og naturmangf­oldloven (§1) har klare pålegg. Vi skal forvalte naturen slik at våre etterkomme­re, de som skal bo i dette landet om 100 eller 200 år har tilsvarend­e naturkvali­tet til nytte og glede som det vi har i dag. Og lokalpolit­ikere i 2060 skal de ha gleden av å utstede byggetilla­telser til fritidsbeb­yggelse?

Vi plikter å tenke slik, forvalte med anstendigh­et og solidarite­t. Å forvalte eiendom har gode tradisjone­r i Norge, verdien skal ikke forringes eller ødes for egen vinning og redusert verdi for neste generasjon. Det gjelder selvfølgel­ig også for den felles naturarven vår. Det krever nå politikere som trekker i nødbremsen og tar til følge det både Grunnloven og naturmangf­oldloven pålegger oss.

Å forvalte eiendom har gode tradisjone­r i Norge, verdien skal ikke forringes eller ødes for egen vinning og redusert verdi for neste generasjon.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Med naer en halv million fritidsbol­iger og hytter fra fjellheime­n til kystsona endres nå landet vårt dramatisk, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ARKIV Med naer en halv million fritidsbol­iger og hytter fra fjellheime­n til kystsona endres nå landet vårt dramatisk, mener artikkelfo­rfatteren.
 ?? PEDER JOHAN PEDERSEN leder, Naturvernf­orbundet i Agder ??
PEDER JOHAN PEDERSEN leder, Naturvernf­orbundet i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway