Fædrelandsvennen

Kruttet finnes i kommunene

Mange eldre i Norge har det bra. De får et godt helse- og omsorgstil­bud der de bor og opplever trygghet i hverdagen. Men det finnes også mange eksempler på det motsatte.

- ÅSE MICHAELSEN (FRP) Eldre- og folkehelse­minister

det svikter for ofte med de grunnlegge­nde tingene i tjenestene til eldre. Det svikter med mat og måltider, med aktivitet og fellesskap, med helsehjelp, med sammenheng­en i tjenestene.

Det gjør det tyngre å mestre livet for mange eldre og pårørende blir slitne og frustrerte.

Den nye reformen «Leve Hele Livet», som regjeringe­n skal legge fram om kort tid, handler om alle disse tingene. Den handler om at eldre skal få brukt ressursene sine og dekket behovene sine i de ulike fasene av alderdomme­n. Det handler om å skape et mer aldersvenn­lig samfunn som legger til rette for at eldre kan leve gode liv og delta i fellesskap­et. Og det handler om å skape gode møteplasse­r der yngre og eldre kan møtes.

«Vi får håpe regjeringe­n ikke bruker mye tid og energi på å finne opp kruttet på nytt. Vi har allerede mange gode prosjekter og dyktige folk som kan gjøre en utmerket innsats for eldre, dersom de slipper til i den enkelte kommune», skriver Øystein Olav Laegdene i Faedreland­svennen 20. april. Det er så riktig som det kan få blitt.

Utgangspun­ktet for reformen er nettopp at de gode løsningene finnes i kommunene. Men de blir i for liten grad tatt i bruk av for få. Derfor blir ikke tilbudet godt nok og kvaliteten varierer for mye. Reformen skal bygge på hva de eldre, pårørende, frivillige og fagfolk, har sett fungerer i praksis. Hva som er viktig for en trygg og verdig alderdom hvor eldre blir sett.

Regjeringe­n har ikke brukt tid og energi på å finne opp kruttet på nytt. Vi har brukt tid og energi på å samle det kruttet som finnes. De gode løsningene. De lokale eksemplene. Fra landets kommuner. Vi har reist landet rundt for å finne de gode tiltakene. Vi har mottatt hundrevis av eksempler på gode lokale tjenester og tilbud. For Laegdene har helt rett: Vi har allerede mange gode prosjekter og dyktige folk som kan gjøre en utmerket innsats for eldre, dersom de slipper til i den enkelte kommune. Det er nettopp slike løsninger vi nå skal løfte fram. Det er de gode, lokale kreftene vi skal slippe til. Som valgfaget Innsats for andre der unge gutter og jenter regelmessi­g besøker eldre som bor på institusjo­n eller hjemme. Som sykehjem med livsglede for eldre.

Tidligere reformer har ofte handlet om systemer. «Leve hele livet» handler om mennesker. Det som er viktigst i livet. Fellesskap, aktivitet, god mat og helsehjelp. Med «Leve hele livet» skal eldre få brukt ressursene sine og dekket sine behov slik at de kan leve hele livet.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Hva som er viktig for en trygg og verdig alderdom hvor eldre blir sett, skriver Åse Michaelsen.
FOTO: JARLE MARTINSEN Hva som er viktig for en trygg og verdig alderdom hvor eldre blir sett, skriver Åse Michaelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway