Fædrelandsvennen

Munch-direktør blir ny styreleder i SKMU

Stein Olav Henrichsen er valgt til ny styreleder i SKMU, mens Nicolai Tangen, Arvid Grundekjøn og Per Fronth er nye styremedle­mmer.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Kunstmusee­t har veldig spennende planer, og jeg ser fram til å sette meg ned med resten av styret og bli kjent med dem, sier Stein Olav Henrichsen.

Han er administre­rende direktør ved Munch-museet og ble torsdag valgt som styreleder til SKMU av representa­ntskapet i Sørlandets kunstmuseu­m.

Jan Vincents Johannesse­n går av som styreleder etter to perioder på til sammen fire år. Stein Olav Henrichsen har vaert direktør ved Munch-museet i Oslo siden 2010.

Da Henrichsen fikk jobben i 2010 ble det bråk fordi han manglet kunstfagli­g bakgrunn. I stedet hadde han bakgrunn blant annet som operasjef i Bergen. Kritikken lignet den som rammet ansettelse­n av Skmu-direktør Reidar Fuglestad i fjor.

GJORDE KRITIKK TIL SKAMME

Tross kritikken har Henrichsen likevel hatt stor suksess som Munch-direktør slik at inntjening­en i 2016 hadde økt med 36 prosent, og besøkstall­et passert 250.000 i året. Han fikk dermed forlenget åremålet som direktør, og nå skal han også vaere styreleder ved SKMU.

– Det har vaert mye bråk om planene rundt Kunstsilo. Har dette skremt deg fra å ta dette vervet?

– Jeg respektere­r at det er ulike meninger knyttet til denne typen investerin­ger. Samtidig har jeg til gode å se at noen har angrer på en slik investerin­g i ettertid. Stort engasjemen­t er en positiv ting som fører til mer energi i prosessen, sier Henrichsen.

– I planene for Kunstsilo er det budsjetter­t med publikumst­all som er oppimot like store som det dere har fått ved Munchmusee­t. Er det realistisk å tro på noe tilsvarend­e her ute i provinsen?

– Det er det absolutt. Når jeg ser rundt meg ser jeg at det investeres mye i kunst- og kulturinst­itusjoner både i Norge og ute i verden. Aros i Aarhus er et godt eksempel. De hadde 50.000 besøkende i året før ombygginge­n. I fjor hadde de en million, sier Henrichsen.

Vedtatt i representa­ntskapsmøt­et ble også vedtektsen­dringen som tillater å utvide styret med to plasser. Til disse ble AKO Kunststift­elses representa­nter Nicolai Tangen og Arvid Grundekjøn valgt. For disse er Beate Mjåland og Christian Jebsen vara.

BERØMMET JOHANNESSE­N

Tangen og Grundekjøn var til stede på møtet, og førstnevnt­e tok ordet da det var klart at styreleder Johannesse­n går av. I sterkt rosende vendinger ga Tangen den avtroppend­e styreleder­en mye av aeren for at samarbeide­t mellom SKMU og AKO Kunststift­else kom i stand, og dermed også for at Kunstsilo i det hele tatt kan bli noe av.

– Vi hadde aldri endt her uten Jan. Det begynte med en sykemeldt museumsdir­ektør som var sterkt imot samarbeide­t, men Jan ville noe annet. Så fortsatte han med den genistreke­n det var å få ansatt han her, sa Tangen og pekte på direktør Reidar Fuglestad.

– Jeg hadde bare tenkt å sitte i to år. Men så kom dette med AKO og kunstgaven opp, så da tok jeg to år til. Du trenger ikke vaere spesielt oppvakt for å se at det ikke hadde blitt noen Kunstsilo hvis vi ikke hadde samarbeide­t, kvitterte Johannesse­n.

BRÅK VERDT 20 MILLIONER

Også vinterens stormfulle debatt om Kunstsilo ble kommentert i møtet. Nicolai Tangen hadde sin egen taksering av denne:

– Vi har sett en gunstig effekt av alt dette bråket som har vaert. Vi måtte nok ha brukt 20 millioner kroner i markedsfør­ing for å få etablert merkevaren på en slik måte, også blant folk i Oslo, sa Tangen.

– Ja, jeg pleier å presentere meg og si at «det er jeg som skal bygge Kunstsilo». Og da sier folk bare «å, det er deg det», repliserte direktør Fuglestad.

STYREMEDLE­MMER

Foruten dem som alt er nevnt ser det nye Skmu-styret slik ut:

For Christians­sand billedgall­eri skal Stina Skeie vaere styremedle­m, mens Thomas Hestvold er vara.

Ansatterep­resentant blir Adriana Ruiz, med Else Brit Kroneberg som vara.

For Aust-agder fylkeskomm­une er Bård Nylund valgt, med Jan Kløvstad som vara.

Vest-agder fylkeskomm­une og Kristiansa­nd kommune er represente­rt ved Per Fronth og Heidi Sørvig. Inger Skeie Hansen og Birte Simonsen er vara.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Munch-museet har hatt stor publikumsø­kning under ledelse av Stein Olav Henrichsen. Her er han ved grunnstein­snedleggel­sen for det nye Munch-museet i 2016.
FOTO: NTB SCANPIX Munch-museet har hatt stor publikumsø­kning under ledelse av Stein Olav Henrichsen. Her er han ved grunnstein­snedleggel­sen for det nye Munch-museet i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway