Fædrelandsvennen

ANMELDELSE. Frekk, freidig og livsbejaen­de standupdeb­ut

Lillian Røssaak har skapt en underholde­nde forestilli­ng med en imponerend­e tekst.

- STANDUP «En aften med Lillian Røssaak» Kick Scene Premiere onsdag kveld EMIL OTTO SYVERTSEN

●●«Livet er for kort til å kjøre med dreggen ute» heter det til slutt. Setningen kom kort tid etter at hun hadde proklamert at «Plastbåt er blasfemi», en påstand som språklig sett føyer seg nydelig inn i den arv 44-åringen har med seg fra oppveksten i menigheten Samfundet. Denne bakgrunnen er viktig i det univers Røssaak utfolder i dette nesten halvannen timer lange showet som har høy underholdn­ingsfaktor. Temaet er Lillian Røssaak, hennes erfaringer i livet og hennes naermeste familie.

På premieren var det en tydelig nervøs artist som entret podiet. Det var nesten som hun vegret seg for å sette øynene i publikum og hun måtte hjelpes av suffli. Men etter som tiden gikk ble hun friere, åpnere, mer bevegelig på scenen, og mot slutten var det tydelig at hun trivdes. Og publikum trivdes med henne. Enkelt sagt: Hun vant publikum, ikke umiddelbar­t, men langsomt, først og fremst med en tekst som samlet sett er imponerend­e. Hun har noen «knagger», noen uttrykk som går igjen, noen gjenkjenne­lige elementer, og hun bruker dem på intelligen­t vis.

Prosjektet er dristig. Det er utleverend­e, først og fremst for henne selv, men også for familie og venner. Om hun ikke har tatt et oppgjør med Samfundet tidligere, så gjør hun det på mange måter i denne forestilli­ngen. Fra «Blås i Luther og Pontoppida­n», via sammenklis­trede sider der seksualund­ervisninge­n skulle vaert i Samfundets skoles laerebøker, til det gamle testamente­ts uforsonlig­e gud, som foretrekke­s framfor «han sosionomen i det nye testamente­t», føres vi til artistens liv og underliv, det siste konsekvent omtalt som «Afrika» – og det meste er faktisk ustyrtelig morsomt, frekt og freidig, og livs- bejaende så det holder.

Samtidig er hun innom både kommunesty­ret i Søgne, fiffen og ordføreren i Kristiansa­nd, likheten mellom SV og Filadelfia (de er så dølle), Facebook og Kjøstvedt Foto, Trine i åkeren og Gud fra Vennesla.

Professor Bjarne Markussen er med som gitarist og sanger, og tilfører forestilli­ngen musikalite­t og lun humor, ikke minst mot slutten når enda en «sørlandsvi­se» med Marnar-motor og svaberg får avslutte det hele.

«En aften med Lillian Røssaak» er mest for damer, kanskje? Mest for fans? Litt for alle og viktig som kommentar til hva sørlending­er er i dag og har å stri med? Moro var det, og en god start for en standupart­ist som nok kan komme til å komme med mer. Et stykke vei gjenstår før hun er det som vi upresist betegner som «scenevant».

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? – Vi snakker om Gud, ikke han der sosionomen i det nye testamente­t, heter det i et øyeblikk i forestilli­ngen.
FOTO: KRISTIAN HOLE – Vi snakker om Gud, ikke han der sosionomen i det nye testamente­t, heter det i et øyeblikk i forestilli­ngen.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Ett av Lillian Røssaaks mange ansikter i løpet av forestilli­ngen.
FOTO: KRISTIAN HOLE Ett av Lillian Røssaaks mange ansikter i løpet av forestilli­ngen.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Lillian Røssaak forteller om hvordan sørlending­er flørter.
FOTO: KRISTIAN HOLE Lillian Røssaak forteller om hvordan sørlending­er flørter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway