Fædrelandsvennen

– Jeg lo så jeg grein

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

210 tilskuere jublet under premieren på standupfor­estillinge­n «En Aften med Lillian Røssaak», som trakk fulle hus til Kick scene onsdag kveld.

– Lillian er modig. Manuset traff en helt spesiell nerve som man kan kjenne seg igjen i som sørlending. Hvis jeg skal oppsummere kvelden så vil jeg si at jeg lo så jeg grein, forteller tilskuer Birgitte Wergeland.

Hun var en av de 210 tilskuerne som ga stående applaus til den lokale skribenten og entertaine­ren Lillian Røssaak.

– FESTLIGE POENG

Den utsolgte standupfor­estillinge­n tok for seg aerlige og humoristis­ke skildringe­r om Røssaaks liv, blant annet oppveksten i Menigheten Samfundet, sørlending­er som er elendige til å flørte, mensenprob­lemer og ikke minst hvor udugelige mannfolk kan vaere.

Flere kjente seg igjen i humoren, blant andre tilskuer Solveig Knudsen.

– Jeg har selv vokst opp her i bibelbelte­t, og hun tok opp veldig mange festlige poeng under showet. Selv synes jeg partiet om Det nye testamente­t var hysterisk, sier Knudsen.

Publikumme­r Aina Bø synes også at Røssaak traff blink med standup-spesialen.

– Mye av det hun fleipet om i showet har jeg opplevd selv. Da jeg kom til Sørlandet for 20 år siden merket jeg hvor prippent det kunne vaere her, og Røssaak traff alle med humoren sin i kveld, sier Bø.

UNDERHOLDT I OVER TI år

I mer enn ti år har Lillian Røssaak skrevet humoristis­k om sine foreldre, venninner, oppveksten som lomelender, sine ekskjaeres- ter og nåvaerende mann, samt hennes tre barn.

I standupfor­estillinge­n «En Aften med Lillian Røssaak» fleipet hun blant annet med at sørlending­er er elendige til å flørte.

– Sørlending­er er like gode på lyve som vi er elendige til å flørte. Du kan stå i en bar uten at du vet at du blir flørtet med. Plutselig er det en tulling fra Høietun som bare hopper over golvet og biter seg fast i puppen din som en liten hund. Eller så kjører de sånn passiv-agressiv greie hvor de ser på deg litt ondt. Og to år senere er de fremdeles sure fordi du ikke ble med de hjem, sier hun og legger til:

– Mens jenter derimot legger seg i #Metoo-fosterstil­ling med en gang noen slikker deg i øret, sier Røssak, etterfulgt av latter fra hele salen.

– EN SLAGS KULTSTATUS

Det er Jan Kenneth Transeth, direktør for bookingsel­skapet Dirty Old Town, som hentet inn Røssaak til Kick Scene for fire kvelder. Han er ikke overrasket over at alle de 850 billettene ble revet unna.

– Lillian har i sine skriverier gjennom mange år, opparbeide­t seg en slags kultstatus. For en sørlending er hun utradisjon­ell i formen, men likevel spiselig for de fleste, sier Transeth og legger til:

– Jeg tror noe av suksessen kan tilskrives Lillians skarpe observasjo­nsevne for det naere, satt i en større sammenheng, og denne evnen har hun på en måte forfinet hva angår religion og menn spesielt. Dette er jo universell­e tema, og derfor tror jeg Lillian kan ta med seg deler av showet sitt og turnere land og strand i mange år framover, sier Transeth.

Showet blir også framført i kveld og lørdag kveld på Kick Scene. Alle forestilli­ngene er utsolgt.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Birgitte Wergela--≈nd (t.v.) og Solveig Knudsen storkoste seg på standup-showet «En Aften med Lillian Røssaak».
FOTO: KRISTIAN HOLE Birgitte Wergela--≈nd (t.v.) og Solveig Knudsen storkoste seg på standup-showet «En Aften med Lillian Røssaak».
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Tilskuere Erling Vadseth (t.v.) og Aina Bø synes Røssaak leverte varene onsdag kveld.
FOTO: KRISTIAN HOLE Tilskuere Erling Vadseth (t.v.) og Aina Bø synes Røssaak leverte varene onsdag kveld.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jan Kenneth Transeth, direktør for bookingsel­skapet Dirty Old Town.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jan Kenneth Transeth, direktør for bookingsel­skapet Dirty Old Town.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway