Fædrelandsvennen

– Sørlandet har aldri før fåtten slik profilerin­g

Når arrangøren bak Tour des Fjords (TDF) i mai skal skape gedigne folkefeste­r på Sørlandet, går tv-bildene verden rundt.

-

– Med tanke på mediedekni­ng har Sørlandet aldri før fått en slik profilerin­g, hevder Tore Løvland.

Og trolig har prosjektle­deren for TDF ordene i behold. Det er nemlig nå klart at naermere hundre land fra alle verdens kontinente­r skal overføre etapperitt­et 22.-24. mai, som hovedsakel­ig går på Sørlandet.

– Det er en distribusj­on vi aldri før har sett. Tv-kanalene får tilbud om to timer og 20 minutter direktesen­ding, og så vidt jeg vet kommer de fleste kanalene til å sende live, sier rittdirekt­ør Roy Hegreberg.

– Jeg kan i farten ikke huske noen begivenhet­er i Kristiansa­nd som har nådd så langt og massivt som dette, sier ordfører Harald Furre.

Bortsett fra i debutåret 2013, da første etappe i TDF startet i Valle, har det stadig voksende rittet aldri vaert arrangert på Sørlandet før. Men i år går rittet nesten i sin helhet i landsdelen med unntak for siste etappe som ender i Egersund i Rogaland (se fakta).

Og som Faedreland­svennen har skrevet tidligere, stiller ni World Tour-lag på startstrek­en – det vil si halvparten av de 18 lagene i verden som sykler på det øverste nivået. Team Sky og Quickstep Floor er trolig de aller største, men Lotto Soudal og Team Dimension Data med Edvald Boasson Hagen i spissen, lar seg også absolutt høre. Det gjør også Team Lottonl-jumbo, Team Sunweb og Trek-segafredo.

Så får rittet leve med at Giro d’italia går samtidig, og at det ennå bare er noen av lagene som har sendt en foreløpig liste over hvilke ti ryttere de skal plukke fra.

– STØRRE STJERNER

– Vi vet ennå ikke hvem som kommer, men disse lagene har så mange store stjerner at vi allerede nå kan fastslå at vi får større stjerner enn noen gang, sier Hegreberg.

Blant annet kommer det største,

FAKTA Tour des Fjords

Ritt over tre etapper fra 22. til 24. mai med ni World Tour-lag til start.

Påmeldte sørlending­er: Kristoffer Halvorsen (Team Sky), Herman Dahl (Joker Icopal), Fridtfjof Røinås (Joker Icopal) og Krister Hagen (Team Coop).

1. etappe er 192 km lang og går fra Lindesnes til Grimstad

2. etappe er 188 km lang og går fra Risør til Kristiansa­nd

3. etappe er 185 km og går fra Farsund til Egersund

lokale trekkplast­eret, Kristoffer Halvorsen, som nå har satt som sitt neste store mål å vinne etappen med målgang i Kristiansa­nd. Team Sky-proffen vil imidlertid få kamp av både Herman Dahl og Krister Hagen, kontinenta­lryttere som i TDF ser sin store sjanse til å ta innersving­en på proffene i sin egen hjemby.

Men det koster å vaere vertskap for en slik begivenhet, en halv- og en million for å vaere henholdsvi­s start- eller målby. Uten at Kristiansa­nd-ordføreren rynker på nesen av den grunn.

– Det var litt strid om summen i bystyret, men jeg mener det er vel anvendte penger når vi vet hvilken begeistrin­g dette kan skape i befolkning­en, sier Furre.

STENGER BYEN I TRE TIMER

For når 126 ryttere skal dundre gjennom landsdelen, har vertskapsk­ommunene planer om virkelig å slå på stortromma.

– Engasjemen­tet har vaert helt fantastisk med fullt trøkk fra både Lindesnes, Farsund og Kris-

 ?? FOTO: SZYMON GRUCHALSKI ?? Slik har det sett ut når Tour des Fjords har vaert arrangert på Vestlandet. I år har for første gang to av etappene målgang på Sørlandet, og Kristiansa­nd har planer om å lage gedigne folkefeste­r i byen.
FOTO: SZYMON GRUCHALSKI Slik har det sett ut når Tour des Fjords har vaert arrangert på Vestlandet. I år har for første gang to av etappene målgang på Sørlandet, og Kristiansa­nd har planer om å lage gedigne folkefeste­r i byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway