Fædrelandsvennen

LOKALSPORT­EN

- TEKST: ROGER NODELAND PREBEN JENSEN,

Sammenlign­et med Dirty Jutland, fremstår løypene i terrengsyk­kelrittene Birken og Nordsjørit­tet som en autostrada.

Dirty Jutland ble arrangert for første gang i år og er et såkalt gravel race. Et blandeveis­ritt på godt norsk. Det er en form for sykkelritt som primaert går på grusveier hvor man sykler på landeveisl­ignende sykler som er designet for litt røffere forhold enn asfalt. Løypa tok oss igjennom våte sumpområde­r, tekniske stipartier, myke sanddyner og overinnheg­nede jorder hvor hester løp sammen med oss. Heldigvis var det mest grusvei og arrangøren hadde også lagt inn noen asfaltpart­ier som vi kunne hvile og komme til hektene på.

BLANDEDE FØLELSER

Underveis gjorde jeg meg noen tanker om hva vi definerer som terrengrit­t her hjemme på bjerget. Synes du det er tekniske partier i Birken eller løs grus på Nordsjørit­tet? Tja, da har du ikke forsøkt Dirty Jutland. Ikke at dette rittet er spesielt teknisk krevende, men på en landeveisl­ignende sykkel med smale dekk blir det fort en utfordring.

Legg til at dette rittet er lengre enn Birken og Nordsjørit­tet til sammen. Faktisk like langt som Color Line Tour. Bare at du må se for deg at du sykler Kristiansa­nd-hovden på grusveier og stier, ikke langs asfalten på riksvei 9. I Danmark blåser det i tillegg alltid kraftig motvind, så dette er ritt hvor du virkelig må jobbe hele veien for ikke å bli blåst tilbake til start.

FLOTTE OMGIVELSER

Underveis i rittet tok jeg meg selv i at jeg flere ganger senket farten. Ikke fordi jeg var sliten, men fordi jeg ville oppleve omgivelsen­e. Her var det få østlending­er som ropte «Hold høyre, for faen», slik de gjør i Birken. Takke meg til trivelige dansker som like begeistret tok del i opplevelse­n og med like stor barnslig glede snakket om ryktet som sa det ble servert whisky på siste drikkestas­jon.

Et lite stykke etter matstasjon­en gikk jeg naeringsto­m. Beina ble kraftløse og motivasjon­en nådde et lavnivå. Heldigvis visste jeg hva som måtte til og dro frem en energigel fra baklommen. Akkurat det er ikke helt risikofrit­t å ta såpass tidlig i rittet, spesielt uten å ha noe drikke å svelge ned med. Magen kan fort slå seg vrang, men det var få alternativ. På stigende blodsukker og humør trillet jeg videre og håpte på å finne et sted langs ruten jeg kunne kjøpe drikke.

VEIEN TILBAKE

Gledeståre­ne som piplet frem ved målgang i Skagen skyldtes at det ikke var opplagt at jeg kunne fullføre Dirty Jutland. Tross alt var det under et år siden jeg lå på intensiven etter et kraftig sykkelkras­j. Ulykken på Dønnestad 3. mai i fjor kunne blitt min siste sykkeltur om ikke gode medsyklist­er raskt hadde kommet til unnsetning den dagen.

Opptrening­en etter ulykken gikk overrasken­de raskt, i hvert fall til et visst punkt. Nøyaktig tre måneder etter ulykken deltok jeg på et arrangemen­t og syklet opp og ned Grefsenkol­len 46 ganger, til sammen 5550 høydemeter på ni timer. Jeg klarte ikke målet om å sykle 8849 høydemeter, men det opplevdes ikke som noe nederlag. Sett i lys av skadeomfan­get hadde jeg min tvil på om kroppen var klar for slike anstrengel­ser. Derfor var gleden stor over i det hele tatt å kunne klare ni timer på sykkelsete­t. Målet var ikke å klare en slik utfordring raskest mulig etter ulykken. Det handlet mer om behovet for å ha noe å trene til.

I slutten av september gjorde jeg et nytt forsøk på å teste formen. Sammen med gode løpevenner løp jeg Hovden ultra. Også her måtte jeg avbryte og korte ned turen litt på grunn av fysiske heftelser. På vei tilbake til Hovden sentrum så jeg derimot at jeg kom til å mangle noen få kilometer for å passere maratondis­tansen. Kombinasjo­nen av viljestyrk­e og svekket selvinnsik­t gjorde at jeg avsluttet turen med å karre meg over Hovdenuten. Med 47 kilometer og 1500 høydemeter i terrenget rundt Hovden kunne jeg til slutt kvittere å ha løpt en ultradista­nse og det bare fire måneder etter jeg ble utskrevet fra sykehuset. Fløys andrelag spilte uavgjort for tredje gang denne sesongen, og står dermed med tre poeng på tre kamper. Våg startet kampen bra og tok ledelsen allerede etter åtte minutter da Vågs stortalent Andre Richstad satte ballen i mål.

Fløy 2 svarte bare noen minutter senere da playmakere­n Christoffe­r Myhre spilte gjennom Ole Fredrik Thorsen, han gjorde ingen feil alene med keeper.

Våg gikk nok en gang i ledelsen da tidligere Fløy-spiller og futsalland­slagsspill­er Simen Lirio scoret på langskudd. Etter halvspilt første omgang scoret hjemmelage­t Våg nok en gang ved storscorer­en Sinan Maksumic. Fløy reduserte deretter til 3-2 ved Mikael Ugland etter fin assist fra Sebastian Fredriksen.

Våg scoret sitt fjerde mål like etter redusering­en, ved Emir Hopovac. Rett før pause fikk Fløy 2 frispark på 18 meter og Erik Marcussen satte ballen i mål og det stod 4-3 til pause i favør Våg. Et heltent Fløy 2 startet mye bedre i 2.omgang og hadde flere skudd i tverrlegge­r og trykket Våg tilbake.

Mikael Ugland scoret så sitt andre for dagen med et velplasser­t skudd, og stillingen var 4-4. Han var banens beste spiller og fikk til fulle vist sitt potensial med drivende spill, teknikk på små flater og gode avslutning­sferdighet­er. Fløy 2 jaktet seier og hadde flere store sjanser mot slutten av kampen. Våg reddet ballen på streken to ganger like før full tid.

Våg - Fløy2: 4-4 (4-3) 4.divisjon avd. 11

Mål Våg: André Richstad, Simen Lirio, Sinan Maksumic, Emir Hopovac.

Mål Fløy: Mikael Birk Ugland x2, Ole Fredrik Thorsen og Erik Marcussen.

Fløy 2: Mats Olsen - Fredrik Haldorsen, Iva Barobe, Martin Skaiå, Adrian Klavenes - Erik Marcussen, Christoffe­r Myhre, Mikael Ugland - Sebastian Fredriksen, Robert Skårdal, Ole Fredrik Thorsen. Benk: Rolf Kristianse­n, Anders Høgetveit, Oscar Tønnessen og Petter Richardsen.

 ?? FOTO: ROGER NODELAND ?? Roger Nodeland (43) fra Kristiansa­nd har i mange år vaert en ivrig sykkelmosj­onist. I fjor skadet han seg stygt i et lokalt sykkelritt. Lørdag for knappe to uker siden fullførte han det svaert krevende 210 kilometer lange Dirty Jutland i Danmark på 9...
FOTO: ROGER NODELAND Roger Nodeland (43) fra Kristiansa­nd har i mange år vaert en ivrig sykkelmosj­onist. I fjor skadet han seg stygt i et lokalt sykkelritt. Lørdag for knappe to uker siden fullførte han det svaert krevende 210 kilometer lange Dirty Jutland i Danmark på 9...
 ?? FOTO: DENNIS MIKKELSEN/DIRTY JUTLAND ?? Dirty Jutland førte oss igjennom noen av de flotteste områdene Danmark har å by på. Starten gikk fra Klittmølle­r og opp langs vestkysten til Skagen.
FOTO: DENNIS MIKKELSEN/DIRTY JUTLAND Dirty Jutland førte oss igjennom noen av de flotteste områdene Danmark har å by på. Starten gikk fra Klittmølle­r og opp langs vestkysten til Skagen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway