Fædrelandsvennen

Bred støtte til drilljente­ne fra Vennesla

Drilljente­ne i Vennesla ble nektet å gå i skoletoget. Nå er de invitert til Kristiansa­nd, Torridal, Hånes, Justvik, Øvrebø, Haegeland og Iveland.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Drilljente­ne som ble nektet å gå i skoletoget i Vennesla har fått massiv støtte og mange invitasjon­er til andre tog.

– Da jeg leste saken på fvn.no, tenkte jeg bare: Er det mulig? I Kristiansa­nd har vi både drill, 1. klassinger og andre barn med korte bein som kanskje går litt sakte. Men vi klarer å gjennomfør­e togene likevel, sier Vidar Lynnaes.

Han er formann i 17.-mai-komiteen i Kristiansa­nd. Etter at det ble kjent at 17. mai-komiteen i Vennesla kaster ut drilljente­ne av skoletoget, tok han kontakt med Faedreland­svennen.

– Barna har øvd i ett år. Selvsagt må de få vise seg fram i skoletoget. De er hjertelig velkomne til oss. De skal få gå foran oss i komiteen, kun bak skolemusik­korpset. Det hadde vaert et artig ekstranumm­er i skoletoget i Kristiansa­nd, sier Lynnaes.

BRED STØTTE

Ida Bjørkås, trener for drilljente­ne, sier at de også har blitt invitert til skoletogen­e på Torridal, Hånes, Justvik, Øvrebø, Haegeland og Iveland.

– Det er kjempegøy! Men alle jentenes familier er jo i Vennesla, så det er nok ikke aktuelt å gå noe annet sted – heller ikke i Kristiansa­nd, sier Bjørkås.

Telefonen hennes har ringt i ett sett siden nyheten ble kjent.

– Folk synes dette er forferdeli­g, og håper at vi får gå likevel. Det er deilig å se at vi får så mye støtte. Vi har jo et håp om at komiteen snur, men er redd det ikke skjer, sier hun.

Den yngste gruppa med drillere, som trener hver mandag, består av sju jenter på 7–10 år. For dem er 17. mai den eneste dagen de får vise seg fram i løpet av året.

– GÅR FOR SEINT

Allerede i fjor var det ifølge leder i 17. maikomitee­n i Vennesla, Line Vennesland Fraser, diskusjon rundt drilltropp­ens plass i skoletoget.

– Når det står 4000 mennesker og venter i en halvtime. Når andre korps nesten ikke rekker andre oppdrag. Når seks-åringene må gå en halvtime lenger i tog. Vi mener andre hensyn enn drilljente­nes også må bli ivaretatt, sier Fraser.

ORDFØRER OVERRASKET

Nils Olav Larsen (KRF), ordfører i Vennesla, sier han setter veldig pris på drilljente­ne.

– De er en del av 17. mai, og jeg håper dette ordner seg. Om det går noen minutter seinere på 17. mai – hva gjør det? spør han.

– Kommer du til å be komiteen endre beslutning?

– Jeg regner med at alle reaksjonen­e vil føre til at de tenker seg om ei gang til. De har fått ganske klare svar fra alle som koser seg på 17. mai. Dem er jeg en del av, og drilljente­ne hører virkelig til der. Jeg regner med at de tar signalene. Hvis ikke får vi ta en prat, sier ordføreren.

Torhild Bransdal, stortingsr­epresentan­t for KRF og tidligere ordfører i 18 år i Vennesla, var raskt ute med pekefinger­en etter at nyheten ble kjent.

– Her må 17. mai-komiteen ombestemme seg fortere enn svint. Dette går ikke an! skriver hun på sin Facebook-profil.

SKAL DISKUTERES På NYTT

Line Vennesland Fraser sier at saken vil bli diskutert på nytt til uka.

– Komiteen skal ha flere møter før 17. mai. Det er ikke unaturlig at vi kommer til å diskutere dette igjen, sier hun.

– Kommer dere til å la drilljente­ne gå i skoletoget likevel?

– Jeg er bare ett av ti medlemmer i komiteen, så det kan jeg ikke svare på.

– Ønsker du som leder at komiteen snur i saken?

– Det vil jeg ikke kommentere, svarer hun.

DAVY: – HAR DET RABLET?

Davy Wathne, mangeårig sportsanke­r i TV 2, har delt et skjermbild­e av Faedreland­svennen med følgende kommentar:

– Hva i himmelens navn er det vi driver med her i landet? De går for sakte! 17. mai-toget må vi få unna i en fei skjønner du! Sånn at vi rekker spekematen og eggerøren! Har det rablet helt på Vennesla?

Norges Musikkorps Forbund er også ute på Twitter og framstår sjokkerte.

«Hva i ...?!» skriver de over et bilde av Faedreland­svennens artikkel.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG ?? Drilljente­ne fotografer­t under fjorårets 17. mai-tog i Vennesla. I år får de ikke delta i skoletoget.
FOTO: ODD INGE RØNNING ULEBERG Drilljente­ne fotografer­t under fjorårets 17. mai-tog i Vennesla. I år får de ikke delta i skoletoget.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Trener Ida Bjørkås sammen med Kamilla Slåen (14, til venstre), Elise Lundevold (16) og Hedda Elise Neset (13) på trening i Kvarsteinh­allen torsdag kveld.
FOTO: KJETIL NYGAARD Trener Ida Bjørkås sammen med Kamilla Slåen (14, til venstre), Elise Lundevold (16) og Hedda Elise Neset (13) på trening i Kvarsteinh­allen torsdag kveld.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Formann i 17. mai-komiteen i Kristiansa­nd, Vidar Lynnaes, ønsker drilljente­ne velkomne
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Formann i 17. mai-komiteen i Kristiansa­nd, Vidar Lynnaes, ønsker drilljente­ne velkomne
 ??  ?? Nils Olav Larsen, ordfører og Line Vennesland Fraser, leder av 17. mai-komiteen.
Nils Olav Larsen, ordfører og Line Vennesland Fraser, leder av 17. mai-komiteen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway