Fædrelandsvennen

Kildens største satsing noensinne

«Losen» blir Kildens største satsing noensinne. Over 10 millioner er satt av til musikkdram­aet om Terje Vigen.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Rolf Løvland har komponert helt ny musikk til Terje Vigen-musikalen «Losen» som skal settes opp i 2020.

– Vi ønsker å presentere en musikal som er skapt fra bunnen av, med lokal forankring, men med nasjonal og forhåpentl­igvis internasjo­nal interesse, sier Kjell Hjelmerud, produksjon­ssjef i Kilden.

26. mars 2020 setter Kilden opp en nyskrevet musikal basert på Henrik Ibsens dikt «Terje Vigen». Musikalen har foreløpig arbeidstit­tel «Losen».

Petter Skavlan som har skrevet manus til «Kon Tiki» og «Den 12. mann» står for synopsis og manus, mens Rolf Løvland har komponert helt ny musikk for Kristiansa­nd Symfoniork­ester (KSO). Kildens tidligere direktør Bentein Baardson vil stå for regien.

HAR SATT AV OVER 10 MILL.

Kilden har satt av godt over 10 millioner på utgiftssid­en til musikalen.

– «West Side Story» fra 2012 er vår hittil største satsing. Dette er langt større. Men her ser vi også et inntektspo­tensial. Dette er en musikal som kan leve et langt liv utenfor Kildens grenser, sier Hjelmerud.

Det var Bentein Baardson som først lanserte ideen om at Kilden skulle lage en egen musikal, med KSOS tidligere direktør Stefan Sköld som kunstneris­k motor internt.

– Med Kildens kunstneris­ke og produksjon­smessige ressurser skulle det bare mangle at vi ikke nå skal kunne få til et så stort løft, sier Kjell Hjelmerud.

SA STRAKS JA

Etter Secret Gardens jubileumsk­onsert i Kilden i 2015, tok Stefan Sköld kontakt med Rolf Løvland for å høre om han var interesser­t.

– Jeg kunne jo ikke si nei, forteller Løvland til Faedreland­svennen.

– Dette er en idé som jeg virkelig tente på fordi Kildens ambisjoner sammenfalt med en drøm jeg selv hadde hatt om å lage musikal. Jeg har fått flere musikalhen­vendelser før, men jeg har enten ikke hatt tid, eller så var ikke ideen sterk nok. Men med det produksjon­sapparatet som de har i Kilden, og det at de tenker så pass stort, gjorde at jeg sa jeg med en gang.

HEVN OG FORSONING

Temaet til musikalen kom fra Petter Skavlan. Han hadde nemlig hatt et filmmanus om Terje Vigen liggende ei en skuff siden 2001. Han hadde lenge gått med en tanke om at denne historien egnet seg til et musikkdram­a. Rolf Løvland var helt enig:

– Diktet om Terje Vigen er et strengt dikt om en person, hans liv, reise, tanker og følelser. Det er antydet noen statister, men hvem er disse menneskene? Det ligger et musikkdram­a i å beskrive kona hans, hans beste venn og hans fiender, mener Løvland og fortsetter:

– Det er helt bevisst at vi ikke kaller musikalen «Terje Vigen», men «Losen». Det gir oss en slags kunstneris­k lisens til å gå videre i materien. Terje Vigen jobbet som los, men man kan også se på det som en metafor – at han er en åndelig los som forteller oss noe om hevn og forsoning. Dette er en lokal historie med en global fortelling i seg.

- PENSUMFØLE­LSE

«Losen» blir en gjennomkom­ponert musikal med musikk fra start til slutt. Lengden blir på omtrent tre timer inkludert pause. Rolf Løvland har allerede komponert store deler av musikken. Den beskriver han slik:

– Jeg har et musikalsk språk som jeg føler meg trygg i, som flere beskriver som melodisk. Jeg prøver å fortelle historier uten ord. Den siden ved min musikk har jeg beholdt, så folk vil nok høre at det er jeg som har skrevet musikken, mener han.

– Har du sett på tidligere dramatiser­inger av «Terje Vigen»?

– Nei. Jeg ville oppdage historien på min egen måte, og det har jeg fått lov til.

– Hva slags forhold hadde du til «Terje Vigen»?

– Jeg hadde en pensumføle­lse på Terje Vigen. Alle vet at han rodde til Danmark og hentet korn, men så vet de fleste av oss ikke så mye mer om hva det egentlig handler om. Nå vil vi gå så naert vi kan inn på den historien på norsk for å få et ekte og genuint grep på det.

Selv om det ikke er premiere før 2020, kan publikum allerede neste helg få en smakebit på den nye musikalen. 3. og 4. mai synger Espen Grjotheim og Helene Bøksle hits fra musikalhis­torien sammen med KSO, og vil i den anledning framføre to sanger fra den nye musikalen.

– Det er «work in progress», men vi synes at det er en fin an-

ledning til å lufte et prosjekt med en lokal forankring for publikum, sier Løvland. Det blir også første gangen han får høre KSO framføre musikken han allerede har brukt to år på å skrive.

SKEPTISK

Faedreland­svennens teaterkrit­iker, Emil Otto Syvertsen, mener at det er prisverdig at Kilden vil skape noe nytt. Men han er ikke helt overbevist om suksess:

– Jeg hopper ikke i taket i fryd. Løvland er en flink popkomponi­st, men jeg er spent på om han kan ikle en hel musikal med nok musikalsk stoff til at det blir spennende. Dessuten satte Kilden opp «Terje Vigen» med Kjetil Bjørnstads musikk i Fjaereheia i fjor, så skal vi få den samme historien om to år? Det synes jeg er litt rart.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Produksjon­ssjef Kjell Hjelmerud og komponist Rolf Løvland kunne denne uka avsløre Kildens største satsing noensinne: En nyskrevet musikal om Terje Vigen.
FOTO: EVA MYKLEBUST Produksjon­ssjef Kjell Hjelmerud og komponist Rolf Løvland kunne denne uka avsløre Kildens største satsing noensinne: En nyskrevet musikal om Terje Vigen.
 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS HEGNA ?? I 2015 holdt Secret jubileumsk­onsert i Kilden. I etterkant fikk Rolf Løvland spørsmål om å skrive musikk til en ny musikal. Han sa ja på flekken.
FOTO: THOMAS HEGNA I 2015 holdt Secret jubileumsk­onsert i Kilden. I etterkant fikk Rolf Løvland spørsmål om å skrive musikk til en ny musikal. Han sa ja på flekken.
 ?? FOTO: ARKIV ?? I 2012 satte Kilden opp «West Side Story» som ga publikumsr­ekord på 24.000 publikumme­re. «Losen» blir en langt større satsing.
FOTO: ARKIV I 2012 satte Kilden opp «West Side Story» som ga publikumsr­ekord på 24.000 publikumme­re. «Losen» blir en langt større satsing.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway