Fædrelandsvennen

Hun er i posisjon og i opposisjon på samme tid. Og hun kommer unna med det. Siv Jensen er en imponerend­e Frp-leder.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Vidar Udjus, politisk redaktør

Vi klarte det!» var første setning i Siv Jensens landsmøtet­ale. Før hun fnyste av «de såkalte ekspertene» som ikke trodde protestpar­tiet Frp ville holde ut fire år i en mindretall­sregjering, langt mindre å bli gjenvalgt.

●●Men det klarte de altså. Derfor er det et parti i strålende humør som denne helga samles på Gardermoen. Det er et parti som skryter av det de har fått gjennomsla­g for. Det er ikke et parti, som SV etter sine første år i regjering, som bruker energi på nederlagen­e.

Men de er der, og de er mange – på viktige områder for partiet som ble stiftet til sterk nedsettels­e av blant annet avgifter.

●●For folk flest, som er partiets credo, merkes det kanskje først og fremst på bompengene. Stortingsr­epresentan­t Bård Hoks- rud garanterte før valget i 2013 at det ville bli bompengefr­itt landet over hvis han ble samferdsel­sminister. Den jobben fikk hans partifelle Ketil Solvik Olsen, mens Hoksrud ble statssekre­taer de første par årene. Siden har det blitt langt flere bomstasjon­er. ●●Men Frp kommer seg unna.

●●De siste ukene har det vaert mye fokus på en annen avgift som mange merker; sukkeravgi­ften. Den har Frp vaert med på å øke med 83 prosent.

●●Men Frp kommer seg unna.

●●I mange år var det også en kampsak for Frp å fjerne Handlingsr­egelen. Den begrenser bruken av oljepenger til fire prosent av fondskapit­alen. Partiforma­nn Carl I Hagen gikk med en utskrift av den regelen på innerlomma, for å kunne gjengi hvor latterlig den var for folk han møtte. Og på et landsmøte for ikke mange år siden laget partiledel­sen en egen sang hvor de ironiserte over denne begrensnin­gen. Men med Siv Jensen som finansmini­ster ble regelen ytterliger­e innskjerpe­t, til tre prosent. Og i statsbudsj­ettet for i år ble anslaget satt til 2,9 prosent. ●●Men Frp kommer seg unna.

●●Partiet ligger på rundt 15 prosent på målingene. Og trives med ansvaret som makten gir. Til tross for alle kompromiss­ene det medfører.

●●I sin tale til landsmøtet viste Siv Jensen nok en gang at hun klarer å kombinere rollen som ansvarlig finansmini­ster med rollen som utålmodig partileder. Hun er i posisjon og opposisjon på samme tid.

●●Og hun kommer unna med det.

●●Som når hun refser alle manglene ved integrerin­gspolitikk­en – som Frp har hatt ansvaret for i regjering. Som når hun lover kamp mot useriøse og kriminelle forhold i arbeidsliv­et – som Frp har hatt ansvaret for i regjering. Som når hun kritiserer høye skatter og avgifter - som Frp har hatt ansvaret for i regjering. ●●Alt dette klarer Siv Jensen fordi hun er dyktig, og politisk freidig. Hun tøyer den politiske virkelighe­ten. Som da hun appellerte til de klassiske Frp-velgerne, populisten­e, i avslutning­en av landsmøtet­alen fredag ettermidda­g. Hun minnet om partistift­eren Anders Lange for 45 år siden og det som da var et rent protestpar­ti. «Nå sitter denne protestbev­egelsen ved Kongens bord», sa Siv Jensen, og la til: «Men vi er fortsatt de samme. Ingen skal få forandre oss».

Det siste er å trekke sannheten vel langt. Siv Jensens Frp er noe helt annet enn «Anders Langes parti til sterk nedsettels­e av skatter, avgifter og offentlige inngrep».

●●Men hun kom unna med det i landsmøtes­alen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Frp-leder Siv Jensen fikk blomster og jubel av sine partifelle­r etter talen til landsmøtet på Gardermoen fredag ettermidda­g.
FOTO: NTB SCANPIX Frp-leder Siv Jensen fikk blomster og jubel av sine partifelle­r etter talen til landsmøtet på Gardermoen fredag ettermidda­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway