Fædrelandsvennen

Samler selger Nupen-kunst priset til 4,5 mill.

Danske Klaus Mortensen selger en stor del av Nupen-samlingen sin på en unik utstilling. For 21 år siden kjøpte han et av sine første verk av kunstneren – etter en god samtale med godt drikke.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

En unik samling med med flere av Kjell Nupens hovedverk skal selges på en ny utstilling i Oslo.

– Halvdelen av prisen ble betalt med god rødvin, sier danske Klaus Mortensen, smiler og peker på kunstverke­t. Sammen med kurator Sigmund Bakken har han forsiktig vippet den 400 kilo tunge krukken ned fra lastebilen utenfor Kunstverke­t galleri Oslo.

Ved synet av krukken vil mange, ikke bare kunstkjenn­ere, skjønne hvem som står bak. Det skyldes formen, størrelsen – og fargen, den kraftige «Nupen-blå».

I 1997 arbeidet 29-år gamle Klaus Mortensen fra Viborg med sin første utstilling for Kristiansa­nd-kunstneren Kjell Nupen.

– Denne krukken ble ikke solgt, og jeg synes det var for galt. Jeg hadde ingen penger og spurte min far om hjelp, sier Klaus Mortensen.

Prisen var 75.000 danske kroner, men Kjell Nupen ga ham rabatt, og sa ikke nei takk til en kveld med gode samtaler og godt drikke.

– Kjell var en utrolig karismatis­k mann, med stor kunnskap om kunst og mennesker, sier Klaus Mortensen.

PRISET TIL 490.000 KRONER

Krukken, med inskripsjo­nen «Cascade» – vannfall, er blant 24 verk dansken nå selger på den kommende utstilling­en i Oslo. Det meste er kjøpt direkte fra kunstneren, som gikk bort i 2014.

– Det er helt unikt at en slik samling med flere av Nupens hovedverk kommer ut for salg i en utstilling, og ikke som enkeltverk på auksjon eller liknende, sier utstilling­ens kurator, Sigmund Bakken.

Til sammen er verkene priset til 4,5 millioner kroner, og krukken er blant de dyreste: 490.000 kroner. Blir den solgt har det vaert en god verdistign­ing.

– Men pris på kunst er det markedet er villig til å betale, sier Sigmund Bakken.

– Er det følelsesme­ssig vanskelig å kvitte seg med denne kunsten?

– Ja, men samtidig vet jeg at det var det Kjell ønsket. Han ønsket ikke at én person skulle gjemme unna så mange arbeider, sier Klaus Mortensen.

UNIKE GLASSMALER­IER

På utstilling­en er også malerier, keramiske relieffer – og tre store, unike glassarbei­der som aldri før er vist i Norge.

De har Nupens karakteris­tiske flygende ørner som motiv, og er

laget på Hebsgaard glasvaerks­ted i samme periode som den berømte utsmykning til Søm kirke ble til.

– Glassarbei­dene kan regnes som noen av de viktigste arbeidene hans fra de siste årene, sier kurator Sigmund Bakken.

Legges minst 390.000 kroner på bordet får kjøperen også en ny dimbar Led-belysning som skal illudere sollys som strømmer gjennom det flerfarged­e glasset.

– Noen verk har det stor betydning for meg hvem som kjøper. Er det en institusjo­n, en offentlig bygning eller et sykehus, kommer de ut og blir vist, sier Klaus Mortensen.

– MISTET EN GOD VENN

I 18 år samarbeide­t dansken og kristiansa­nderen om flere produksjon­er og utstilling­er, blant annet «Blå time», vist på en rekke museer på Island, i Danmark og i Norge.

– Da Kjell døde gikk det liten periode der jeg var lei meg. Jeg mistet en god venn. Så begynte jeg å tenke på hva Kjell selv ville ha gjort. Jeg vet med hundre prosent sikkerhet at han ville at jeg skulle lage fine utstilling­er og ikke bare selge et eller to verk av gangen via internett, sier Klaus Mortensen.

Etter Nupens død har han hatt salgsutsti­llinger i flere norske byer. Sist var i Bergen i 2016, med hovedsakel­ig litografie­r og dyptrykk. Her sier han 90 til 95 prosent ble solgt.

Hjemme i Danmark har Klaus Mortensen igjen 22 Nupen-verk som ikke selges nå. Flere av dem med personlige hilsener fra kunstneren.

– MANGE VIL IKKE SELGE

Kunstekspe­rt Gunnar Kroghhanse­n kjenner markedet godt etter mange år i bransjen på gallerier og auksjonshu­s.

– Det er stor interesse for de av Kjell Nupens bilder man kan ha hjemme. De største maleriene er litt mer uhåndterli­ge, sier Kroghhanse­n.

Han konstatere­r imidlertid at det som ansees som Nupens beste og viktigste malerier ikke er ute i markedet.

– Det er mange som er veldig glade i Nupens malerier, og som ikke vil selge. Det er mye mer grafikk ute i markedet og der har prisstigni­ngen vaert veldig god, med stadig nye kjøpere, sier Krogh-hansen.

Utstilling­en Kjell Nupen/en Dansk samling åpner 24. mai på Oslo-galleriet Kunstverke­t.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? 400 kilo veier krukken signert avdøde Kjell Nupen. – Jeg vil ikke si at det ikke interesser­er meg hvor mye som blir solgt, men det viktigste er at verkene kommer ut, blir vist og at det blir laget flotte arrangemen­ter, sier Klaus Mortensen (t.v.). Her...
FOTO: SIV DOLMEN 400 kilo veier krukken signert avdøde Kjell Nupen. – Jeg vil ikke si at det ikke interesser­er meg hvor mye som blir solgt, men det viktigste er at verkene kommer ut, blir vist og at det blir laget flotte arrangemen­ter, sier Klaus Mortensen (t.v.). Her...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Klaus Mortensen har fått laget en ramme med Led-lys til Nupens glassarbei­d. Prisen for «Flygende III» er satt til 390.000 kroner.
FOTO: SIV DOLMEN Klaus Mortensen har fått laget en ramme med Led-lys til Nupens glassarbei­d. Prisen for «Flygende III» er satt til 390.000 kroner.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? «Overmalt postkort» kalte Kjell Nupen dette keramikk-relieffet. Samleren vil forsøke å få 180.000 kroner for det.
FOTO: SIV DOLMEN «Overmalt postkort» kalte Kjell Nupen dette keramikk-relieffet. Samleren vil forsøke å få 180.000 kroner for det.
 ??  ??
 ?? FOTO FRA FILMEN «KJELL NUPEN – EN ODYSSE MELLOM HIMMEL OG JORD» ?? Kjell Nupen (t.v.) og Klaus Mortensen samarbeide­t i 18 år.
FOTO FRA FILMEN «KJELL NUPEN – EN ODYSSE MELLOM HIMMEL OG JORD» Kjell Nupen (t.v.) og Klaus Mortensen samarbeide­t i 18 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway