Fædrelandsvennen

Trusler mot Kilden

Frps Steinar Bergstøl Andersen truer Kilden med redusert pengestøtt­e fordi han mener Frp ikke er inkludert i debatter i byens kulturhus. Det er et svaert betenkelig utspill.

-

Hvis ikke Kilden-direktør Hans Antonsen inviterer Frp på lik linje med andre partier til debatter og konferanse­r, må vi vurdere en form for redusert økonomisk støtte, sier gruppelede­r for Frp i Vest- Agder fylke, Steinar Bergstøl Andersen, til Faedreland­svennen. Bergstøl Andersen er også medlem av hovedutval­g for kultur i fylkeskomm­unen.

bakgrunnen for dette kontrovers­ielle utspillet er altså at han mener Frp ikke er invitert til debatter og ordskifter, like mye som representa­nter for andre partier. Steinar Bergstøl Andersen henviser spesielt til en debatt etter forestilli­ngen «Anne Franks søsken», hvor Frp ikke var i panelet.

Fremskritt­spartipoli­tikeren peker videre på at Kilden-direktør Hans Antonsen, som tidli- gere var en profilert Venstre-politiker og ordfører i Grimstad, meldte seg ut av Venstre, nettopp fordi de gikk inn i regjering med Frp: – Jeg respektere­r hans politiske meninger, men det er vanskelig å akseptere at visse partier blir holdt utenfor arrangemen­ter. Hvis dette fortsetter, kommer jeg til å ta det opp i budsjettsa­mmenheng i fylkesting­et, sier Steinar Bergstøl Andersen.

Dette er et svaert problemati­sk utspill. For i et fritt demokrati kan ikke politikere diktere den offentlige debatt, kneble kulturaktø­rer eller prøve å true seg til en plass i ordskiftet. Like lite som politikere kan diktere kunsten eller kulturen. De kan ikke sikre seg en plass i et program – mot å love økonomisk støtte hvis de får det de vil mene er tilfredsst­illende oppmerksom­het. Det er trusler og et utspill som er helt uhørt i et demokrati, et demokrati som mer enn på lenge må verne om ytringsfri­heten og institusjo­nenes uavhengigh­et og integritet.

Hvis man forfølger den tanken helt ut, kan man se for seg et samfunn hvor viktige samfunnsin­stitusjone­r, som er avhengige av støtte fra det offentlige, er underlagt de til enhver tid skiftende politiske regimer. Vi har et maktfordel­ingsprinsi­pp i Norge og en tanke om at kulturen, kunsten og debatten skal vaere fri. Det må vi beskytte.

Helt uhørt i et demokrati, et demokrati som mer enn på lenge må verne om ytringsfri­heten og institusjo­nenes uavhengigh­et og integritet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway