Fædrelandsvennen

12-åring bitt av hoggorm på skitur

- TORBJØRN WITZØE

Torje Løland Berås (12) måtte tilbringe to dager på sykehus etter at han ble bitt av hoggorm på skitur på Bortelid.

– Det svir og gjør vondt ennå, men jeg får nå lov til å gå på skolen. Håndball- og fotballtre­ning må jeg vente med en stund til, sier snart 13 år gamle Torje fra Mandal.

Det var lørdag for en uke siden at gutten ble bitt av en hoggorm mens familien var på skitur på Bortelid.

Far til 12-åringen, Jan Rune Berås, forteller at de var på en fin skitur opp Slåttedale­n. I omtrent 800 meters høyde, tok de en rast ved noen steiner der snøen var smeltet.

– Med en snødybde på 60 centimeter ute i terrenget, var det ingen av oss som tenkte på at det her kunne vaere hoggorm, sier Jan Rune Berås.

Torje forteller at han plutselig kjente det gjorde vondt i leggen, men trodde det var en kvist eller stein. Men de to merkene etter hoggormen var ikke til å misforstå.

– Jeg så aldri hoggormen, men tror jeg kan ha hørt den, sier gutten.

På legevakten i Åseral fikk 12-åringen allergimed­isin, og ble deretter sendt til Sørlandet sykehus. Der ble han liggende i to dager til observasjo­n, før han kunne komme hjem til Mandal på krykker.

Ansatte på sykehuset oppfordret faren til å legge ut en liten advarsel på Facebookgr­uppa som hytteeiere og fastboende på Bortelid informerer hverandre om stort og smått.

På samme Facebook-side la Anstein Mykland ut et bilde av en hoggorm som han fotografer­te i skiløypa «Bjørnen-runden» i påska.

– Vi var flere som så en hoggorm som la seg til i snøen, der den ble liggende en times tid. Jeg syntes det var så uvanlig at den lå i snøen at jeg tok bilde av den, sier Anstein Mykland.

1. konservato­r i zoologi Roar Solheim ved Universite­tet i Agder sier at hoggormen på denne tiden kommer ut fra vinterdval­e, og da kan bli liggende flere på samme område i et par uker til det første hamskiftet. Deretter parer de seg, for så å dra til hver sin vei.

– Sjansene for å få bitt av en hoggorm er mindre enn å vinne i Lotto, sier Roar Solheim.

At hoggormer legger seg til i snøen mener han må høre til unntakene, da de søker steder de kan få varme.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? En uke etter naerkontak­ten med hoggormen i Slåttedale­n på Bortelid er Torje Løland Berås (12) fremdeles avhengig av å bruke krykker.
FOTO: PRIVAT En uke etter naerkontak­ten med hoggormen i Slåttedale­n på Bortelid er Torje Løland Berås (12) fremdeles avhengig av å bruke krykker.
 ?? FOTO: ANSTEIN MYKLAND ?? 25. mars ble mange påsketuris­ter vitne til at denne hoggormen lå en times tid i snøen ved langrennsl­øypa «Bjørnen-runden» på Bortelid. Det er flere kilometer unna der 12-åringen ble bitt av hoggorm.
FOTO: ANSTEIN MYKLAND 25. mars ble mange påsketuris­ter vitne til at denne hoggormen lå en times tid i snøen ved langrennsl­øypa «Bjørnen-runden» på Bortelid. Det er flere kilometer unna der 12-åringen ble bitt av hoggorm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway