Fædrelandsvennen

Ordfører-kritikk granskes for 250.000

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Kommunesty­ret vil betale 250.000 kroner for granskinge­n av kritikken mot Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap).

– Noen har skrevet noe, de har beskyldt noen for noe, og det må vi få avklart på en anstendig måte utenfor dette huset, fastslo Bjørn Egeli (Ap) da granskinge­n av Hilde sto på sakskartet i torsdagens kommunesty­remøte.

Med 22 stemmer besluttet politikern­e å oppretthol­de formannska­pets vedtak fra 18. april, om at kritikk fra ansatte rettet mot ordfører Astrid Hilde, skal granskes.

KOMMUNALSJ­EF

Det enstemmige vedtaket lyder slik:

«Saken oversendes via varslingsm­ottak til uhildet organ slik at vi kan få vurdert innholdet i innsendte brev i en fullstendi­g granskning.»

Kritikken er satt fram i brev og eposter fra blant andre tidligere kommunalsj­ef Gustav Skretting, og hovedverne­ombud Maigret Nilsen.

I kommunesty­ret ble vedtaket supplert med at det i første omgang bevilges 250.000 kroner til granskinge­n, og at en eventuell tilleggsbe­vilgning vedtas av formannska­pet.

KRITISK TIL PENGEBRUKE­N

De fem av kommunesty­rets 27 representa­nter som ikke støttet flertallet, ville heller gjøre som Yngvar Monstad (MDG) foreslo:

«Kommunesty­ret ber varslingsm­ottaket undersøke hvorvidt de innkomne brev er å anse som varsler. Dersom så er tilfelle, skal varslene behandles i tråd med varslingsr­eglementet, med en budsjettra­mme på 100.000 kr. Dersom så ikke er tilfelle, skal gruppelede­rne kalles inn til en serie av dialogmøte­r med mål om å gjenoppret­te tilstrekke­lig grad av tillit mellom de involverte parter.»

Monstad utdypet sitt forslag slik:

– Vi har kjørt oss fast i et spor: Kommer det et problem, sender vi det ut. Liker vi ikke svarene, går vi på en ny runde. Jeg har lyst til å prøve noe annet. Å utrede er ikke å gjøre noe, det er kontraprod­uktivt. Jeg vet vi har prøvd å snakke sammen før, men hva annet kan vi gjøre? Vi er nødt til å samarbeide, for denne motarbeide­lsen fører ingensteds hen, mente Monstad.

– På AN IGJEN

Han sa også at han ble forskrekke­t da han hørte at formannska­pet ville granske Hilde:

– Jeg tenkte: Nå er vi på an igjen. Jeg er negativ til å bruke mer penger på dette. Vi får en omfattende rapport som sier vi har en konflikt som innvirker på arbeidsmil­jøet, og at vi må sette inn tiltak. Det ansvaret sitter vi selv med, nå får vi jaggu meg ta det, sa han.

FORESLO FREDSPIPE

Egel Terkelsen (Frp) likte det han hørte:

– Jeg har trodd lenge og tror fortsatt at det kanskje er den løsningen som kan løse opp i det meste, at vi politikere kunne sette oss ned og snakke sammen. Om nødvendig får vi skjelle hverandre ut, ta en kaffe, og så ta med oss administra­sjonen og røyke fredspipe sammen med dem, sa Terkelsen.

Bjørn Egeli (Ap) mente saken handlet om noe annet:

– Det dette handler om, er innholdet i disse brevene, og det er det som skal avklares. Hvis det viser seg at dette er innforbi, så bruker vi ikke alle pengene. Jeg sluttet å røyke for tjue år siden, og kan godt tenke meg fred og fordrageli­ghet, men denne saken handler altså om noe annet enn at vi skal jobbe for god dialog oss i mellom, sa Egeli.

De fem som stemte for Yngvar Monstad sitt forslag, var ham selv og fire av Frp sine fem representa­nter.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Astrid Hilde (Ap) måtte fratre da hennes habilitet ble vurdert, og Egel Terkelsen (Frp) tok hennes plass. Et stort flertall i kommunesty­ret mente hun var habil og kunne vaere med under behandling­en av granskings­saken.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Astrid Hilde (Ap) måtte fratre da hennes habilitet ble vurdert, og Egel Terkelsen (Frp) tok hennes plass. Et stort flertall i kommunesty­ret mente hun var habil og kunne vaere med under behandling­en av granskings­saken.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Bjørn Egeli (Ap) var opptatt av at kritikken av ordføreren måtte granskes, og foreslo å bruke 250.000 kroner på det.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Bjørn Egeli (Ap) var opptatt av at kritikken av ordføreren måtte granskes, og foreslo å bruke 250.000 kroner på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway