Fædrelandsvennen

– Ikke alle trenger å eie bil

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Et grønt skifte angår ikke bare industri- og energisekt­orene. I går dreide det seg om handel i Naeringsfo­reningen.

– Delingsøko­nomi, elektrifis­ering, selvkjøren­de og alltid vaere tilkoblet nettet. Det er trendene vi må forholde oss til i bilbransje­n. Av de 150 leiebilene vi har i dag, er 15 elektriske. I 2022 skal alle vaere det. Og for de som ikke vil kjøpe elbil fordi de lider av rekkevidde­angst: Vi ser for oss løsninger hvor elbilkjøpe­re får inn i kontrakten sin at de skal få benytte en bensin- eller dieselbil – med hengerfest­e – et visst antall dager hvert år.

STARTER BILDELING

Slik lød det da Terje Jochumsen, visekonser­nsjef i Gumpen Gruppen, lettet litt på framtidssl­øret hos Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n fredag morgen. 55 mennesker hadde møtt opp for å høre om baerekraft og nye forretning­smodeller. Og ettersom fokus var på handelsnae­ringen, passet det bra med en leder som har ansvar for 370 ansatte og 7800 solgte biler hvert år.

– Det et 2,8 millioner biler i Norge og ikke plass til mange flere. Vi ser det i vår bransje også: Tjeneste vinner over produkt. Ikke alle trenger å eie bil. Og de som eier bil, men ikke bruker den mye, kan jo leie den ut i helgene, for eksempel. På tampen av dette året planlegger vi å starte opp et bildeling-prøveprosj­ekt under navnet Hyre. Blir det vellykket, lanserer vi det for fullt i markedet om ett år, fortalte Jochumsen.

SOM 1,7 JORDKLODER

Den som ønsket velkommen til frokostmøt­et var Dag Nordbø, leder for Naeringsfo­reningens ressursgru­ppe for grønt skifte.

– Med sju medlemmer fra helt forskjelli­ge virksomhet­er. Målet er å inspirere til å ta grep som skaper baerekraft. Og så må vi huske at uten lønnsomhet blir det ikke noe grønt skifte, understrek­et han.

Linn Grøtberg, markedssje­f i Stiftelsen Fyrtårn, jobber mye med problemati­kken.

– I dag bruker vi ressurser tilsvarend­e 1,7 jordkloder og setter oss i økologisk gjeld til våre barn og barnebarn. Økosysteme­ne ødelegges, derigjenno­m også vårt eget livs- og inntjening­sgrunnlag. Et eksempel: Tenker vi ikke nytt, går verden tom for kobber om 50 år, fremholdt Grøtberg.

Hun hadde noen hyggelige meldinger også.

– Kiwi og Bama har avtalt seg imellom at de skal redusere forbruket av plastembal­lasje med 400 tonn per år. De er godt i gang, blant annet med pappbegre til jordbaer og avocado. Princess reduserer kraftig på kjemikalie­bruken. Mester Grønn har utviklet roser med lavere miljøavtry­kk, bruker avskårne tulipanløk til oppvarming og biodrivsto­ff i lastebilen­e sine. I Stiftelsen Miljøfyrtå­rn jobber vi hver dag for å hjelpe bedrifter til å bli grønnere, fortalte Grøtberg.

DYKTIG PROSESSIND­USTRI

Stina Torjesen, førsteaman­uensis ved Handelsahø­yskolen ved UIA, sendte en vennlig hilsen til Sørlandets prosessind­ustri.

– Som tidlig posisjoner­te seg i forhold til baerekraft – også for å overleve i eget konsern. En annen, positiv effekt av lange investerin­gshorisont­er er at de skaper robusthet når det strammes til i lover og regler, bemerket Torjesen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Ståstedene er forskjelli­ge, engasjemen­tet for baerekraft felles. F.v. Stina Torjesen fra UIA, Linn Grøtberg fra Stiftelsen Miljøfyrtå­rn, Dag Nordbø fra Naeringsfo­reningens ressursgru­ppe for grønt skifte, Terje Jochumsen fra Gumpen Gruppen og Camilla...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Ståstedene er forskjelli­ge, engasjemen­tet for baerekraft felles. F.v. Stina Torjesen fra UIA, Linn Grøtberg fra Stiftelsen Miljøfyrtå­rn, Dag Nordbø fra Naeringsfo­reningens ressursgru­ppe for grønt skifte, Terje Jochumsen fra Gumpen Gruppen og Camilla...
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND (ARKIV) ?? Terje Jochumsen er visekonser­nsjef i Gumpen Gruppen, som har ti bilforhand­lere fra Skien til Lyngdal.
FOTO: TOR MJAALAND (ARKIV) Terje Jochumsen er visekonser­nsjef i Gumpen Gruppen, som har ti bilforhand­lere fra Skien til Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway