Fædrelandsvennen

– Det er handlinger som teller – Tror presset har hjulpet

- NTB NTB

●●Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) oppfordrer til en nøktern vurdering av nyhetene fra koreahalvø­ya.

– Det er handlingen­e som teller. Hvis dette blir starten på en ny tid, så er det ingenting som er bedre, sier Søreide til NTB.

Hun understrek­er at signalene fra Sør-koreas president Moon Jae-in og Nord-koreas leder Kim Jong-un er positive.

– Det er veldig positivt hvis møtet i dag kan resultere i en varig fredsløsni­ng og nedrustnin­g på koreahalvø­ya. Men jeg tror også det er viktig å vaere nøktern, for vi har sett tilnaermin­ger før også som ikke har resultert i noe. Det er viktig å fortsette det politiske presset på Nord-korea, sier hun.

Søreide mener det er for tidlig å lette på sanksjonen­e Norge og andre land har innført mot Nordkorea.

– Vi må oppretthol­de det diplomatis­ke og økonomiske presset, sier Søreide.

– Vi har fortsatt ikke sett noen av disse løftene materialis­ere seg. Men det er veldig positivt hvis dette blir gjennomfør­t. Det virker som det nå er vilje også på nordkorean­sk side til å gå inn i en reell dialog, sier hun. ●●NATOS generalsek­retaer Jens Stoltenber­g mener erklaering­en fra toppmøtet viser at det økte presset på Nord-korea har fungert.

– De siste månedene har FNS sikkerhets­råd vaert i stand til å nå enighet om strengere sanksjoner, og vi har også sett en strengere implemente­ring av sanksjonen­e enn før. Jeg er helt overbevist om at dette sterke, internasjo­nale presset har hjulpet oss hit, sier Stoltenber­g.

NATO støtter opp om en framforhan­dlet politisk løsning på konflikten mellom Nord-korea og Sør-korea, understrek­er han.

– Nettopp derfor har vi også støttet sterkt internasjo­nalt press. Politisk press, diplomatis­k press, men ikke minst også økonomisk press.

Stoltenber­g kaller erklaering­en fra Sør-koreas president Moon Jae-in og Nord-koreas leder Kim Jong-un et «viktig første skritt». Men sanksjonen­e må oppretthol­des fram til man ser konkrete resultater på bakken, tilføyer han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway