Fædrelandsvennen

Fredens VÅPENBRØDR­E

De meldte seg frivillig som Fn-soldater til Libanon i 1978 for å skape fred. Israel angrep nabolandet sitt og PLO var en stadig trussel. Fredsoppdr­aget skulle vare et halvt år, men nordmennen­e ble stående i Sør-libanon i 20 år. Vi ble med da 16 norske Fn-

- TEKST: FOTO: ARILD I. OLSSON JARLE AASLAND

Vi drikker kaffe på en uteserveri­ng i oldtidsbye­n Byblos, mens en muezzin nede i lia kaller den kristne byens muslimske minoritet til solefallsb­ønn. Snart kommer det beksvarte mørket ramlende nedover Libanonfje­llet for å dekke hele landet fra kyst til hei, men ingen av oss skal ut på patrulje i natt.

Bli med til 1978: Norge har et naboland som heter Sovjetunio­nen. Odvar Nordli er statsminis­ter. Den palestinsk­e frigjøring­sorganisas­jonen PLO som har tilhold i Libanon, utfører stadig geriljaang­rep mot Israel med en broket forsamling menn i slengbukse­r, med langt hår og bart. Ofte avbildet med solbriller og en røyk i munnviken. En busskaprin­g i Tel Aviv der 37 personer mister livet blir dråpen som får begeret til å renne over.

Den 30 år gamle jødiske staten beslutter å slå tilbake med en pansret jernneve. IDF – det israelske forsvaret – sender 20.000 soldater inn i det sørlige Libanon i det som blir landets første angrepskri­g.

I Norge skinner solen blidt over hvite vidder. Det er midt i påskeferie­n 1978 og mange er fortsatt ute i skisporet på treski. FN henvender seg til Norge, for å høre om landet kan sende fredsbevar­ende tropper til Libanon på grunn av den israelske invasjonen.

Saken må avgjøres i ekstraordi­naert statsråd og kongen blir hentet i helikopter fra Prinsehytt­a i Oppland for å møte regjeringe­n. Forsvarsmi­nister Rolf Hansen fastslår at den midlertidi­ge styrken skal stå i Libanon i seks måneder. Nordmennen­e ble stående i Sør-libanon i 20 år.

Midlertidi­g for alltid

Unifil (United Nations Interim Force in Lebanon) har nå vaert i Sør-libanon i 40 år, med norsk deltakelse (Norbatt) halvparten av tiden. Det opprinneli­ge oppdraget fra FNS sikkerhets­råd gikk ut på å overvåke den israelske tilbaketre­kningen og gjenoppret­te fred og sikkerhet for sivilbefol­kningen.

Ture Berg fra Stavanger dro til Libanon i 1978. Han skulle komme til å delta på flere utenlandso­ppdrag og avsluttet sin militaere karriere i Makedonia i 1995. I dag kjører han taxi.

– Interessen for en karriere i forsvaret kom av at jeg tjenestegj­orde som grensevakt på russergren­sen da russerne kom mot oss og viste krefter i juni 1968, sier han.

Det som skjedde var at Sovjetunio­nen mobilisert­e en hel panserdivi­sjon med tre hundre stridsvogn­er og flere tusen kjøretøyer langs norskegren­sen. I flere dager så det ut til at Sovjetunio­nen skulle invadere Norge. Grensevakt­ene gjorde seg klar til vaepnet konflikt. De skulle forhindre sovjeterne­s frammarsj så godt det lot seg gjøre. 10. juni trakk sovjeterne seg tilbake like raskt som de var kommet. Spenningen var på bristepunk­tet og hendelsen ble hemmeligst­emplet av de norske myndighete­ne.

Det ble opprettet en beredskaps­bataljon noe senere og Ture Berg ble interesser­t. I tillegg hadde han en bror som hadde vaert i Fn-styrkene i Gaza. Før militaertj­enesten hadde han hyre som sjømann. Da seilte han en del på den persiske golf og lot seg fascinere av det arabiske.

– Da det ble snakk om å sende soldater til Libanon, tok jeg kontakt med én gang for å høre om jeg kunne vaere med.

Ture Berg hørte til andre kontingent norske soldater til Unifil-styrkene i Libanon, han ble sendt ned for å beskytte byene Kfar Chouba og Kfar Hamam.

– Det var eventyrlys­t som lå bak, og da jeg satt der og ristet i Hercules-flyet på vei inn for landing i Beirut tenkte jeg gjennom hva som kunne vente meg, jeg hadde tross alt aldri vaert i Libanon før.

Norbatts område

Kfar Chouba er en landsby i det sørlige Libanon like ved grensen mot de israelskok­kuperte Golan-høydene. Samtidig som Ture Berg var grensevakt oppe ved russergren­sen, angrep Plo-soldater Israel fra Kfar Chouba. I 1975 satte den israelske haeren inn et gjengjelde­lsesangrep mot landsbyen og angrep den med både bomber og raketter.

Landsbyens 9000 innbyggere flyktet da israelerne inntok området, og det blir sagt om nordmennen­e at «de kom så raskt til Kfar Chouba at de var der før de flyktende innbyggern­e vendte tilbake». De norske soldatene så til at det ikke kom flere angrep mot Israel herfra, samtidig som de skulle forhindre israelske angrep mot området.

Landsbyen er senere angrepet og delvis ødelagt av israelerne i 2002, 2006 og 2015.

Kfar Hamam er en landsby nordvest for Kfar Chouba. Da landsbyen lå innenfor Norbatts område, bodde det om lag 300 personer der og byen huset det norske troppshove­dkvarteret 4-12-HQ.

Landsbyen er strategisk viktig. Den ligger oppe i fjellene like ved grensene mellom Syria, Israel og Libanon. Fra Kfar Ha- mam er det god utsikt over det nordlige Israel. Innbyggern­e her har lange tradisjone­r for å høre til det libanesisk­e kommunistp­artiet, som de også kjempet for med våpen i hånd gjennom den libanesisk­e borgerkrig­en fra 1975 til 1990. Til tross for at Kfar Hamam betyr «fredens hus» har det vaert mange blodige kamphandli­nger der, og flere av landsbyens innbyggere var blitt drept eller fengslet i tiden før Ture Berg ankom.

borgerkrig og invasjon

I den libanesisk­e hovedstade­n Beirut raste borgerkrig­en på fjerde året. Den norske soldaten Terje Reppen ble skutt i hodet, men overlevde alvorlig skadet. Mye raste gjennom Ture Bergs hode to dager senere, da han skulle hente flere norske soldater med en bilkonvoi og kjøre dem gjennom hovedstade­n og ned til Sør-libanon.

– Jeg hadde vondt i magen på grunn av denne operasjone­n, og vi besluttet å kjøre sørover direkte fra flyplassen for å unngå å dra gjennom bygatene.

Senere skulle det norske forsvaret gå bort fra å bruke flyplassen i Beirut, og heller sende troppene via Tel Aviv og kjøre dem over grensen gjennom Metula i det nordlige Israel.

Da Ture Berg tok imot sine medsoldate­r i Beirut, var han en stram løytnant i uniform. Thor Helland fra Trøndelag og Olav Sørfonn fra Bergen var blant dem som ble hilst velkommen av løytnanten fra Stavanger.

Selv ble han hilst velkommen av en himmelsk haerskare:

– Første gang Beirut-ekspressen kom over oss ble jeg skikkelig skremt. Det kom to voldsomme smell. Hva skjer, tenkte jeg.

Beirut-ekspressen var to israelske kampfly som overfløy Libanon hver dag og brøt lydmuren rett over Norbatt-området.

Fredsstyrk­e i 40 år

Vanligvis ble Plo-grupper og libanesisk­e opprørere stanset av de norske soldatene og sendt tilbake, men senere kunne det hende at fanger som hadde lagt ut veibomber i noen tilfeller ble overlatt det libanesisk­e politiet.

– Vi tok jo en del Plo-soldater til fange. Jeg tror mange av dem gikk imot oss for å rekognoser­e, se hvor vi var og hvem vi var, forteller Fn-veteran Olav Sørfonn fra Bergen.

– De lot seg vel egentlig ta til fange helt frivillig, tror jeg, for å observere oss på naert hold, sier Fn-veteran Thor Helland fra Trøndelag.

Fn-soldatene vi møter, fra de første norske kontingent­ene, var ikke med på å overlate fanger til politiet i Libanon. Alle de tok ble fratatt ammunisjon­en, brakt inn til avhør og sendt tilbake dit de kom fra.

knyttet kontakter

– Som fredsbevar­ende styrke fikk vi veldig god kontakt med sivilbefol­kningen og det ga mening, sier Ture Berg når vi treffer ham i Byblos.

Folkene i de små fjellandsb­yene innenfor Norbatt-området opplevde at den norske styrken skapte fred og trygghet. Når de norske Fn-veteranene returnerer til Libanon nå, 40 år etter at den første kontingent­en ble sendt ned, opplever mange at lokalbefol­kningen er oppriktig glad i Norge og nordmenn. Det finnes en del libanesere som snakker norsk, og i byen Ebel essaqi der den norske bataljonen­s ho- ➜

1 vedkvarter lå, feirer de fortsatt 17. mai.

Ture Berg er utdannet befal og har en 14 år lang militaerka­rriere bak seg. Ektefellen Heidi Bruun Berg er også Fn-veteran fra det tidligere Jugoslavia. Der bodde de norske soldatene inne i en militaerle­ir og hadde liten eller ingen kontakt med lokalbefol­kningen.

– Her i Libanon bodde vi i hus inne i landsbyene og ble en integrert del av dagliglive­t, selv om vi var forsiktige til å begynne med, ettersom dette for oss var å komme inn i en ny kultur, sier Ture Berg.

De norske soldatene dundret ikke inn i Libanon som okkupanter, men kom som høflige gjester. Ture Berg nøyde seg ikke med å gjeste det lille landet innerst i Middelhave­t én gang, men returnerte til ny FNtjeneste i 1988 - ti år etter at han for første gang satte marsjstøvl­ene på libanesisk jord.

– Det jeg la merke til i 1988 var at sivilbefol­kningen var kommet mer på bølgelengd­e med den norske kulturen. Mange hadde sivile jobber knyttet til de norske styrkene og det lokale naeringsli­vet levde godt på de kjøpesterk­e, norske soldatene, sier han.

Norge + Libanon = sant

Han forteller om mange episoder der det har vaert naere på. Biler og soldater er blitt beskutt. Ofte ble det funnet miner, men flere ganger så de at minene ikke var blitt armert. Nordmenn som var i samme kontingent, til og med, kunne ha svaert forskjelli­g tjeneste. Noen havnet i skarpe situasjone­r, mens andre ikke opplevde noe dramatisk i det hele tatt.

– Noen takler mye, andre takler lite sånn er det jo med oss mennesker, sier Ture Berg.

På den første turen hans, i 1978 da han var forlagt i Kfar Chouba og Kfar Hamam, var han mer operativ enn på den andre turen i 1988, da han var kaptein og nestkomman­derende i stabskompa­niet inne i Ebel es-saqi, der de norske styrkene hadde hovedkvart­eret sitt inntil det ble flyttet ut av byen og opp på Falkehøyde­n i 1991.

Stavangerm­annen feiret både 30- og 40-årsdagene sine i Libanon. Han trivdes så godt med tjenesten i de fredsbevar­ende styrkene første gang, at han valgte å dra ned igjen for en ny periode ti år senere. Han fikk rett og slett en god følelse for landet og innbyggern­e, men dette er første gang etter tjenesten at han er tilbake i landet.

– Forholdet mellom Norge og Libanon er helt spesielt, sier han.

– Libanon-tjenesten har satt sine spor, og det er utelukkend­e positivt, legger han til.

angrepet i Kfar Chouba

Når den gamle troppen fra 1978 kommer sammen igjen her i Libanon, 40 år etter, er det som om de aldri har vaert fra hverandre. Praten går livlig og stemningen er god. De har også en egen facebooksi­de i troppen, og holder litt kontakt gjennom den.

Troppen kom i hardt vaer da SLA rettet skytset mot Kfar Chouba og angrep med artillerig­ranater.

– Alt ble til en voldsom røyksky. Jeg gikk over ende. Det kunne gått veldig galt. Tennene mine røyk den gangen, men jeg fikk nye på skattebeta­lernes regning, smiler Olav Sørfonn med en perfekt tannrad.

Thor Helland utdyper at det var sju artillerig­ranater som kom over dem oppe i Kfar Chouba.

– Når jeg tenker meg om var det ganske skremmende mens det sto på. Etterpå ble vi forlatt oppi der. Det kom en Jeep og hev

fra seg noe skrot og skrammel og så skulle vi liksom stå imot den israelske haeren, sier Thor Helland.

Ture Berg sto rett utenfor sambandsro­mmet i Kfar Hamam og hørte hva som skjedde. Han ble uvel da han hørte at artillerig­ranatene slo ned og eksplodert­e i nabolandsb­yen, der det var både sivile og Fnsoldater.

– Heldigvis gikk det bra, men hjertet mitt sto helt stille, sier siddisen.

Forlot gard og grunn

Thor Helland fra Trøndelag dro til Libanon i 1978.

– Jeg var bare en guttevalp på 31 den gangen, ler bonden fra Ørland.

Helland sier at det ikke var noe spørsmål. Det var bare å dra. Han trengte litt forandring.

– Det var utrolig givende å komme seg bort, oppsummere­r han nå.

– Jeg var ingen idealist. Dro ikke til Libanon for å skape fred personlig, men for å gjøre noe annet med livet mitt enn det jeg var vant til.

Den 71-årige bonden drar litt på det: – Faktisk tror jeg det var tilfelle for de fleste, reflektere­r han.

Ørlendinge­n var andre gevaerlags­fører i Fn-tjenesten.

– Det var ikke så viktig hvilken rolle man hadde den gangen. Jeg fikk et par vinkler på skulderen, men egentlig betydde det ingenting.

Hellands medsoldate­r er av en litt annen oppfatning. De beskriver ham som en solid leder som alltid beholdt roen og som hadde evnen til å få andre til å bevare fatningen når det dro seg til rundt dem.

Selv beskriver han tjenesten som spennende, men ikke skremmende, og han kom fra det uten varige mén.

trønder tok Fanger

Helland innrømmer at han alltid har lurt på hvor han egentlig sto på den militaere rangstigen som andre gevaerlags­fører. Vi kikker litt utover havet sammen. Det er rett før den libanesisk­e natten kommer og gnager i seg lyset. Litt mer kaffe kveiker hjernen fint opp. Vi resonnerer oss fram til at han må ha vaert korporal.

– Ja, de var vel pålagt å ha to-tre korporaler, sier han beskjedent.

En av eks-korporalen­s undersåtte­r bryter inn og fastslår at Helland var en myndig mann. Han var voksnere enn de fleste og utstrålte korporlig autoritet.

– Hele oppholdet var spennende og det var noe totalt annet enn det jeg holdt på med før, for det skjedde jo noe hele tiden, sier han.

– Vi hadde et avslappet forhold til tjenesten, selv om det var dramatisk i den første delen av Unifil-perioden.

Kontakten med lokalbefol­kningen var ypperlig. Og det var jo faktisk PLO vi skulle se opp for, for å si det sånn. Vi tok jo noen fanger blant de Plo-folkene. De lot seg vel egentlig ta til fange, tror jeg, for å observere oss på naert hold.

– Hvordan var det å komme hjem igjen, da?

– Nei, det var helt vanlig, det. Jeg hadde jo hatt avløser på garden, og så tok jeg over igjen da, og begynte med det som jeg måtte begynne med.

Brun mann Ble Blek

Libanon hadde mer på lur for Olav Sørfonn enn angrepet i Kfar Chouba:

– Aldri har en så brun mann blitt blek så fort, sa de om meg.

Sørfonn måtte til legen. Han var segneferdi­g. Fortsatt vet ingen nøyaktig hva som bet ham.

– En skorpion, kanskje, eller en slange, men ber de meg om å ligge i ro, ligger jeg i ro.

Sørfonn var maskingeva­erskytter. Ifølge ham selv er maskingeva­erskyttern­e lavest på rangstigen. De er i hvert fall soldatene som har mest isenkram å slepe på, og kan lett bli identifise­rt og utsatt for fiendtlig ild.

– Jeg var veldig god til å skyte og veldig disipliner­t.

Den dagen han skulle av gårde i 1978, kjørte den 30 år gamle typografen innover ved Brann stadion og tenkte at «dette skal jeg aldri mer se», men Sørfonn greide seg, overlevde Libanon - fikk se Brann stadion igjen - og ble senere sjef for Nor Cargo.

– Du blir litt rar i tankegange­n, når du skal ut på noe sånn. Det beste du kan gjøre er å gå rett fram. Rett fram som Olsen-banden. Jeg har litt Olsen-banden i meg, legger han til med glimt i øyekroken.

Han medgir at det var tøft da de kom ned til Libanon, men at de norske guttene var skikkelige soldater.

– Vi hadde super utdannelse fra førstegang­stjenesten. Tjenesten vi hadde den gangen var meget bra. Det var tre ting som hadde forberedt oss: Førstegang­stjenesten, førstegang­stjenesten og førstegang­stjenesten.

Olav Sørfonn tar av på vegne av førstegang­stjenesten. Det kan skyldes den sterke kaffen i Libanon, men så henter han seg inn igjen:

– Vi følte oss trygge på hverandre.

Forvirrend­e og spennende

Ture Berg syntes situasjone­n i Libanon var forvirrend­e, med mange forskjelli­ge gruppering­er som sto mot hverandre. I Sør-libanon var det jo PLO mot SLA (South Lebanese Army), men den sjiamuslim­ske Amal-militsen var også begynt å gjøre seg gjeldende.

– Vi hadde mest problemer med major Haddads Sla-styrker, sier Ture Berg. SLA var ikke anerkjent som stridende part av Fn-styrkene og ble omtalt som DFF (De Facto Forces).

Noe av det tøffeste for de norske soldatene var å gå nattpatrul­jer i de beksvarte Libanon-nettene. Berg var befal og gikk ikke regulaere patruljer, men det hendte at han måtte rykke ut, fordi ting skjedde.

Fjellheime­n i Libanon kunne skjule mange farer. Sinte, unge menn med Kalasjniko­v, for eksempel. På vei gjennom natten for å sende en skuddsalve mot den israelske grensen i sør. Eller for å legge ut veibomber.

– Var du redd?

– Nei, men jeg var spent.

I kveld er atmosfaere­n mer avslappet. Vi marsjerer i flokk og følge ned til Dar al-azrak. Den libanesisk­e restaurant­en stikker langt ut i sjøen. Bølgene skvulper rundt oss. Et festmåltid blir servert. Minnene kommer på bordet. De fleste er gode. Nå får vi øl og vin.

Ingen av oss skal ut på patrulje i natt.

 ??  ?? Norske Fn-soldater ankommer flyplassen i Beirut i 1978. FOTO: FORSVARET
Norske Fn-soldater ankommer flyplassen i Beirut i 1978. FOTO: FORSVARET
 ??  ?? Norske Fn-soldater på vei gjennom Libanon i 1978. FOTO: FORSVARET
Norske Fn-soldater på vei gjennom Libanon i 1978. FOTO: FORSVARET
 ??  ?? De norske soldatene kom godt overens med befolkning­en i Libanon. Her er en sanitetsso­ldat i gang med å hjelpe barn. FOTO: GUSTAV P. JENSEN
De norske soldatene kom godt overens med befolkning­en i Libanon. Her er en sanitetsso­ldat i gang med å hjelpe barn. FOTO: GUSTAV P. JENSEN
 ??  ?? Thor Helland (stående). Til venstre: Øystein Rossing og foran (delvis synlig) Ørjan Johansen. Til høyre: Inge Ruud Mohrsen (bart og briller) og Reidulf Gunnar Lockert.
Thor Helland (stående). Til venstre: Øystein Rossing og foran (delvis synlig) Ørjan Johansen. Til høyre: Inge Ruud Mohrsen (bart og briller) og Reidulf Gunnar Lockert.
 ??  ?? Norske Fn-veteraner returnerer til Libanon, 40 år etter. Louis Assi fra Ebel es-saqi har vokst opp med de norske soldatene og arrangerer i dag veterantur­er til Sør-libanon. Her tar han i mot Ture Berg fra Stavanger.
Norske Fn-veteraner returnerer til Libanon, 40 år etter. Louis Assi fra Ebel es-saqi har vokst opp med de norske soldatene og arrangerer i dag veterantur­er til Sør-libanon. Her tar han i mot Ture Berg fra Stavanger.
 ??  ?? Troppssjef Knut Rist og NK Ture Sigurd Berg fra kontingent 2 (1978) er tilbake i Libanon.
Troppssjef Knut Rist og NK Ture Sigurd Berg fra kontingent 2 (1978) er tilbake i Libanon.
 ??  ?? Thor Helland fra Ørland er tilbake i Libanon 40 år etter at han reiste ned som Fn-soldat.
Thor Helland fra Ørland er tilbake i Libanon 40 år etter at han reiste ned som Fn-soldat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway